V nekem drugem času in takrat na malce drugačnem prostoru, so bile počitnice namenjene odhodu v sindikalne prikolice. Priprave na dopust so trajale 14 in več dni, da o vsej “krami”, ki so jo starši vozili s seboj na morje rajši ne razmišljam. Ampak v tem času se je povečalo tudi število brako prikolic pri nas. Saj se še spomnite prikolic, ki so bile nek hibrih med prikolico in šotorom? Ki so se odprle in se je dvignilo blago, ki je bilo prej celo leto skrito in se je šele takrat ugotovilo, da je vse skupaj luknjasto, ali pa celo plesnivo, ker ni bilo tako dobro zaprto, kot naj bi bilo?! In kjer smo imeli otroci skrivne predale, v katere smo skrivali igrače in jih potem čez eno leto na dopustu spet odkrili?

Jeap, brako prikolice so bile super zadeva. Najbolj mi je ostala v spominu brako prikolica, ki smo jo imeli na prvem Zgaga festivalu v Litiji. Namesto šotorjev, ki so jih imeli drugi, smo bili mi nad vsem. Dobesedno – tako in drugače. Vendar ne za dolgo. Ko se več kot 10 ljudi spravi v takšno prikolico, ki seveda ni bila postavljena tako kot se mora, se je zgodilo najboljše, kar se je lahko zgodilo – prikolica se je na prepogljivem delu zaprl in mi smo ostali vkleščeni v njej. Da ne bo pomote – nihče od nas tega verjetno takrat niti ni opazil. Ampak nazaj k brako prikolicam.


V sedanjosti so brako prikolice na naših cestah redkost. Tudi Čehi, ki so bili vsaj tako se mi je vedno zdelo, najpogostejši uporabniki teh prikolic, se na morje odpravljajo v super duper fensi špensi avtomobilih in so brako prikolice za njih neka daljna preteklost.

Verjetno obstaja kakšno društvo ljubiteljev brako prikolic, meni pa ostajajo samo spomini na počitnice preživete v tej prikolici.

6 Responses to Še pomnite tovariši – brako prikolica

 1. primoz pravi:

  Ne boš verjel, ampak brako prikolice delajo comeback. Ne imenujejo se več brako, delajo jih čehi in so prave sport-billy torbice, ki iz “zložene” zadeve v nekaj minutah pričarajo trosobno stanovanje s kuhinjo in kopalnico.

 2. Tomaž pravi:

  @Robi: hudobija!

 3. kepulo pravi:

  mi smo jo pa 14 dni pred morjem odprli za blokom in prezračli… :) tisti čas smo vsi otroci iz stopnišča spali v šotoru…

  no včasih si bil čeh če si imel brakico, danes pa si čeh če nimaš avtodoma…

 4. Klada pravi:

  novodobna brakica Campl-let Concorde
  +
  Renault Twingo
  ———————————————
  =
  Frajer #1 v vsakemu kampu širom Dalmacije :)

 5. mojcej pravi:

  @Kepulo: Čehi imajo tako hude avtodome, da človek ne bi verjel! IN zad vlečejo še kakšen gliserček ali vsaj gumenjaka, v boksu pa se skriva skuter…
  Beseda “čeh” je vsekakor izgubila svoj pomen!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.