Registracija blagovne znamke – kako?

Registracija blagovne znamke je precej bolj preprosta, kot zgleda na prvi pogled. Predvsem je tako preprosta, da jo pri nas lahko skoraj brez problema registrira vsak zase in mu ni potrebno plačevati precej velikih stroškov, ki jih ponavadi zaračunajo “posredniki”.

Podatki o registraciji blagovne znamke so na voljo na internetih na spletnem mestu Urada za intelektualno lastnino RS http://www.uil-sipo.si/, kjer je tudi opisan celoten postopek poteka registracije blagovne znamke, patenta, modela..

Vendar je potrebno za začetek najprej razjasniti zakaj bi sploh nekdo želel registrirati blagovno znamko, oz. logotip svoje blagovne znamke?

Predstavljajte si svet, kjer Pepsi prodaja pijačo ki se imenuje Coca Cola in je napisana z enakim “fontom”, kot je originalna Coca Cola? Ne bi šlo skozi, ker bi prišlo do zamenjav in ostalih čudnih situacij. In ravno v takšnih primerih vam pomaga registracija blagovne znamke – namreč omogoča vam da brez vašega soglasja ni mogoče uporabljati za enako ali podobno blago znaka, ki je enak ali zavajajoče podoben vaši znamki. Da ne bo pomote, tukaj ni govora samo o logotipu, lahko se je to zgolj tudi samo beseda!

Kot znamka se sme registrirati znak ali kombinacija znakov, ki omogočajo razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja in jih je mogoče grafično prikazati.

Primer:

 • had je blagovna znamka (vir), ki ima registirana tri področja: 16, 35, 41
 • oust.me je v postopku registracije blagovne znamke

In če gremo po vrsti. Kaj je treba narediti, da registrirate blagovno znamko.

 • najprej je treba izpolniti obrazec Zahteva za registracijo znamke SIPO Z-1 (link) kjer izbere znak ali tekst v generičnih fontih, ki ga želite zaščititi. Sam sem ugotovil, da mi veliko bolj pride tekst, kot znak, kajti v primeru registracije znaka ima samo znak lahko znak ®, v primeru registracije teksta, pa ima vsaka pojavna oblika teksta lahko znak ®. Odločitev je stvar posameznika.
 • izbrati morate seznam proizvodov ali storitev (izberete iz nabora Nicejske klasifikacije (link) področja, ki jih želite)
 • če ste se odločili za zaščito znaka, potem morate pripraviti prikaz znaka v črno beli, oz. barvni tehniki
 • in seveda, plačati morate pristojbino

Potem pošljete prijavo na Urad RS za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, p.p. 206, 1000 Ljubljana, ali greste z izpolnjenim obrazcem SIPO Z-1, seznamom proizvodov ali storitev in znakom na UIL, kjer vam referenti pregledajo papirje in če so pravilno izpolnjeni, jim jih predate.

Postopek raja nekje 10 dni, da dobite domov priporočeno pošto, kjer so napisane napake, oz. pripombe v vaši prijavi in jih morate popraviti in zraven dobite nalog za plačilo prijavne pristojbine za vključno tri razrede mednarodne klasifikacije, ki znaša 100Eur, za vsak nadaljnji razred pa še 20Eur.

Vendar se ti stroški še ne končajo. Pristojbina za registracijo znamke z veljavnostjo za prvih deset let znaša 150Eur, za vsak nadaljnji razred pa dodatnih 50Eur. Torej vas registracija znamke, za tri razrede mednarodne klasifikacije za 10 let stane 250 Eur.

Cena registracije ni pretirana, če se odločite in jo izpeljete sami. Če vam ta postopek ureja kdo drug, se lahko cena precej poviša. Ali res potrebujete registrirano blagovno znamko za svoje podjetje, izdelek, ali pa storitev? Odločitev je vaša! In naj vas opozorim, da je lahko blagovna znamka, ki jo želite registrirati tudi zavrnjena, saj je lahko preveč podobna kateri drugi, oz. obstaja možnost, da takšna znamka že obstaja!

Sicer pa je na spletnem mestu UIL – http://www.uil-sipo.si/uil/dejavnosti/znamke/ vse skupaj odlično razloženo, oz. z drugimi besedami – končno spletno mesto “državne” izpostave, kjer lahko najdeš informacije, ki jih potrebuješ!

  1. to je pa druga zgodba in je precej bolj obsirna.. problem je, da v sloveniji se premalo ukvarja s tem.. :(

 1. a to pomeni da vse skupaj za tri skupine plačaš 250€ ali 350€? ker trenutno se ravno ukvarjam s tem, da bi zadevo registrirala preden začnem z biznisom (ker so mi že enkrat pajsnli ime v času ko sem premišljevala o tem).
  LP

  1. 250€ je za vse tri skupine :) 100 pristojbina in 150€ za tri skupine za 10 let..

   se splaca predhodno to uredit, da ne ugotovis kasneje, da je nekdo ze uporabil ime :(

 2. A obstaja kje tudi stran, kjer je vsaj večina registriranih znamk zapisano? Da ne zgubljaš časa s tem, da bi zadel neko tujo (ali slovensko) firmo ki ti ni znana in bil zavrnjen….

 3. Vrhunsko!!
  Pravkar sem izpolnil obrazec, dodal priloge in že tečem na pošto. 30min, easy like that.
  Tnx Had!

 4. Možno je celo to, da nekomu ukradeš logotip s spletne strani (če ni registriran) in kar lepo sam registriraš blagovno znamko z vkradenim logotipom. Nič ne preverjajo lastništva…

 5. Ali je možno registrirat ime samo za SLO in pod tem imenom z ® tržiti izdelke v tujini?

 6. Zadeva je dokaj preprosta, če želiš sam privarčevati nekaj denarja. Na spletni strani Urada za intelektualno lastnino UIL-SIPO snameš potrebne obrazce in plačaš pristojbino, kot je že nekdo opisal.
  Nato pa ta logotip daš na svojo spletno stran.
  Še bolje pa je, da za 149 eur na leto zakupiš zaščito SecuBrand, ki varuje tvojo spletno stran pred phishingom + copicat + 24/7 monitoring… obenem pa preko logotipa vsak obiskovalec na dva klika točno preveri (v UIL-SIPO register), da si ti res lastnik spletne strani (tvoja identiteta) ter lastnih brenda. Tako se že vnaprej izogneš nepridipravom, ki bi te kopirali in ti kradli stvari.
  LP.

 7. Mene pa samo zanima točka 7 za obraazec registracije blagovne znamke:

  7. Objava in registracija znaka:
   prijavitelj želi, da urad objavi in registrira znamko v standardnih črkah, ki jih urad uporablja
   prijavitelj želi, da urad objavi in registrira znamko tako, kot je predstavljena v rubriki 5

  Ali to pomeni, da če registriram znamko v standardnih črkah, bo pomen znamke veljal samo v tem fontu in v primeru, da uporabim drug font to ne bo veljalo?

  V primeru da registriram znamko v nekem fontu, nekdo pa uporabi ime moje znamke v normalnem fontu, ali se potem to ne smatra več kot moja znamka?

  Sprašujem ,ker nevem katero opcijo bi izbral in kaj mi ta opcija dejansko ponuja…

  1. razlika je v tem, da lahko zascitis ime in tudi “logotip”.. jaz se vedno nagibam samo k imenu, ker logotip lahko spreminjam skozi cas..

   1. Se pravi,da lahko izberem opcijo da ime registriram v standardnih crkah in nato to ime uporabljam v logotipu brez problema..zanima me samo pomen standardnih crk? – ali je to misljeno kot tocno dolocen font ali samo pac na naso vrsto oblike pisave? Hvala za odgovor

 8. Svetujem ti, da se obrneš na podjetje Ketner doo (zascita.si) ali Patentna Pisarna doo (patent.si) in jih konkretno povprašaš za mnenje.
  Že res, da lahko sam narediš celo registracijo sam, a če pride do težav je strošek nasveta minimalen v primerjavi s težavami, ki lahko (in ponavadi vedno) nastanejo.
  Lp
  Bojan

 9. jst sm dala tadrugo, ker imam izrisan znak in ime in tudi pisava imena je posebej za znak risana. Nekateri pa imajo pač samo v navadnem fontu. Mislim, da gre tukaj bolj za oblikovanje in da je samo ime znamke v obeh primerih zaščiteno.

 10. Tudi jaz bom izbral drugo opcijo in nato pod 5. rubriko napisal ime v izbranem fontu..ime je pac ime in pomoje mora biti zasciteno ne glede na font

 11. Vazen je font. Ce sedaj jaz registriram Had, bo slo skozi. In bom jaz imel to ime.
  Poglej v iskalniku recimo Kuponko in KUPONKO.

 12. Našel ali je tvoja? Vodstvo podjetja: Tadej, tvoj username: Tedy…mogoče zgolj naključje ali pa samopromocija…

  Registracija preko posrednikov je draga…sam postopek pa ni tako težek, da ga ne moreš sam izpeljati..

  lp

Komentarji so zaprti.