Registracija blagovne znamke je precej bolj preprosta, kot zgleda na prvi pogled. Predvsem je tako preprosta, da jo pri nas lahko skoraj brez problema registrira vsak zase in mu ni potrebno plačevati precej velikih stroškov, ki jih ponavadi zaračunajo “posredniki”.

Podatki o registraciji blagovne znamke so na voljo na internetih na spletnem mestu Urada za intelektualno lastnino RS http://www.uil-sipo.si/, kjer je tudi opisan celoten postopek poteka registracije blagovne znamke, patenta, modela..

Vendar je potrebno za začetek najprej razjasniti zakaj bi sploh nekdo želel registrirati blagovno znamko, oz. logotip svoje blagovne znamke?

Predstavljajte si svet, kjer Pepsi prodaja pijačo ki se imenuje Coca Cola in je napisana z enakim “fontom”, kot je originalna Coca Cola? Ne bi šlo skozi, ker bi prišlo do zamenjav in ostalih čudnih situacij. In ravno v takšnih primerih vam pomaga registracija blagovne znamke – namreč omogoča vam da brez vašega soglasja ni mogoče uporabljati za enako ali podobno blago znaka, ki je enak ali zavajajoče podoben vaši znamki. Da ne bo pomote, tukaj ni govora samo o logotipu, lahko se je to zgolj tudi samo beseda!

Kot znamka se sme registrirati znak ali kombinacija znakov, ki omogočajo razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja in jih je mogoče grafično prikazati.

Primer:

  • had je blagovna znamka (vir), ki ima registirana tri področja: 16, 35, 41
  • oust.me je v postopku registracije blagovne znamke

In če gremo po vrsti. Kaj je treba narediti, da registrirate blagovno znamko.

  • najprej je treba izpolniti obrazec Zahteva za registracijo znamke SIPO Z-1 (link) kjer izbere znak ali tekst v generičnih fontih, ki ga želite zaščititi. Sam sem ugotovil, da mi veliko bolj pride tekst, kot znak, kajti v primeru registracije znaka ima samo znak lahko znak ®, v primeru registracije teksta, pa ima vsaka pojavna oblika teksta lahko znak ®. Odločitev je stvar posameznika.
  • izbrati morate seznam proizvodov ali storitev (izberete iz nabora Nicejske klasifikacije (link) področja, ki jih želite)
  • če ste se odločili za zaščito znaka, potem morate pripraviti prikaz znaka v črno beli, oz. barvni tehniki
  • in seveda, plačati morate pristojbino

Potem pošljete prijavo na Urad RS za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, p.p. 206, 1000 Ljubljana, ali greste z izpolnjenim obrazcem SIPO Z-1, seznamom proizvodov ali storitev in znakom na UIL, kjer vam referenti pregledajo papirje in če so pravilno izpolnjeni, jim jih predate.

Postopek raja nekje 10 dni, da dobite domov priporočeno pošto, kjer so napisane napake, oz. pripombe v vaši prijavi in jih morate popraviti in zraven dobite nalog za plačilo prijavne pristojbine za vključno tri razrede mednarodne klasifikacije, ki znaša 100Eur, za vsak nadaljnji razred pa še 20Eur.

Vendar se ti stroški še ne končajo. Pristojbina za registracijo znamke z veljavnostjo za prvih deset let znaša 150Eur, za vsak nadaljnji razred pa dodatnih 50Eur. Torej vas registracija znamke, za tri razrede mednarodne klasifikacije za 10 let stane 250 Eur.

Cena registracije ni pretirana, če se odločite in jo izpeljete sami. Če vam ta postopek ureja kdo drug, se lahko cena precej poviša. Ali res potrebujete registrirano blagovno znamko za svoje podjetje, izdelek, ali pa storitev? Odločitev je vaša! In naj vas opozorim, da je lahko blagovna znamka, ki jo želite registrirati tudi zavrnjena, saj je lahko preveč podobna kateri drugi, oz. obstaja možnost, da takšna znamka že obstaja!

Sicer pa je na spletnem mestu UIL – http://www.uil-sipo.si/uil/dejavnosti/znamke/ vse skupaj odlično razloženo, oz. z drugimi besedami – končno spletno mesto “državne” izpostave, kjer lahko najdeš informacije, ki jih potrebuješ!