Tale zapis ni sponzoriran s strani Calgonita, je pa posledica opazovanj pranja steklenih kozarcev v pomivalnem stroju.

Kdor me pozna, dobro ve, kakšno je bilo moje mnenje o pomivalnem stroju – rajši sem pomival posodo na roke, kot pa da bi ga imel doma. Razmišljanja o tem sem strnil v zapisu Pomivalni stroj – moj dobar drugar:

Pomivalni stroj je za “pusije”. Tako sem razmišljal precej dolgo časa in moje prepričanje trdno zagovarjal z nesmiselnimi argumenti, da so pomivalne tablete drage, da gre veliko vode za pranje, da posoda ni nikoli tako dobro pomita, kot če jo pomiva “pravi moški” na roke. Samo neumnosti, vendar sem bil trdno prepričan da se nama za tistih par “črepinj” na teden ne splača kupovati pomivalnega stroja.

Sedaj sem ponosen uporabnik pomivalnega stroja in moje življenje se je povsem spremenilo! Posledično sem postal tudi ekspert za nakup soli za pomivalni stroj, kot tudi tabletk, ki očistijo posodo, predvsem pa steklovino, kot bi bila nova.

Pa je vedno tako? Ne! Kot je opazno na spodnjih fotografija, nakupujem “družinske pakunge”, kjer “kao” prihranim. Na začetku je treba eksperimentirati in odkrivati najboljše možne kombinacije, ki dajejo najboljše rezultate. Za primerjavo sem vzel dve različni tabletki Calgonit Finish Powerball, ki se med seboj razlikujejo po tem, da je ena tabletka v “kondomu”, druga pa ni. Razlika med njima pa je ogromna.

Če bi vedel, kako se katera tabletka imenuje, bi to tudi zapisal. Ker pa to ni razvidno iz same embalaže, ju ločim tako, da moram eno “vzeti iz vrečke”, druga pa je v “kondomu”. Po parkratnem pranju s prvo (na fotografijah na levi strani), sem se spraševal, če je kaj narobe s samim pomivalnim strojem. Dodal sem sol, vendar kozarci za rdeče vino so bili takšni, kot so ponavadi v gostilnah – povsem spraskani in že na pogled zelo neprivlačni. Na srečo škoda ni bila prevelika in sem kozarce z ročnim pomivanjem povrnil v skoraj prvotno stanje. In bil povsem razočaran.

Druga tabletka, ki sem jo uporabil pa je ta v “kondomu” (na desni strani fotografij) in je povsem nekaj drugega, kot zgoraj omenjena. Po njeni uporabi so kozarci takšni, kot morajo biti, predvsem pa se ne vidijo lise na njih.

Odločitev je zelo preprosta, kljub temu da imam na zalogi še več kot 80 tabletk iz prve “serije”. Odletele bodo v večna lovišča, kjer ne bodo delale škode. Seveda pa me čaka še testiranje tekočih “tabletk”, katere večina priporoča.

Katere tabletke pa ti uporabljaš? Ali si pristaš ročnega pomivanja posode? Glede na to, da jeva enkrat tedensko doma in da večinoma v pomivalnem stroju pomivava steklovino, sem še vedno mnenja, da bi lahko to počel na roke!!

17 Responses to Calgonit Finish Powerball – primerjava dveh tabletk za pomivalni stroj

 1. smoger pravi:

  Poskusi gel. Imam manjši pomivalni in uporabljam gel. Doliješ tolko kolko rabiš. Tablete so za mojo uporabo premočni in gre veliko tega v nič.

  Če želiš, da ti v pom.stroju diši, obstajajo tudi za takšne stvari dodatki. Gre za neke obeske (podobno kot v avtu), ki jih zatakneš za košarico pom. stroja.

 2. Marko pravi:

  Jaz bi tudi priporocil gel ter dodatek za lesk. Tudi obesanka za boljsi vonj ni slaba. Je pa stroj zakon tudi za manj posode.

 3. ZPS pravi:

  Had,

  potrošniške organizacije smo testirale 20 različnih tablet (klasične in večfunkcijske), test pa je bil objavljen v Vipu septembra 2010. Za člane ZPS je test na voljo tudi na naši strani http://www.zps.si oz. proti plačilu za ostale, ki bi ga želeli:

  Če želiš spoznati, kaj smo v našem testu ugotovili mi, katere znamke so se izkazale za najbolj kakovostne, kakšna so naša priporočila, nam sporoči na [email protected] svoj naslov in to številko Vipa ti bomo z veseljem poslali na dom. Da bo tvoje prihodnje testiranje lažje:)

  Lep dan,

  Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS

  • had pravi:

   Boštjan, hvala!

   sedaj mi je žal, da nisem preiskal neta, če se je kdo že lotil tega podviga.. drugič pa preverim najprej pri vas!

 4. eKomentator pravi:

  “Po parkratnem pranju s prvo (na fotografijah na levi strani), sem se spraševal,….”

  “Druga tabletka, ki sem jo uporabil pa je ta v “kondomu” (na levi strani fotografij) ”

  Katere so pa potem na desni? :) :)

 5. uroš pravi:

  Predelal test tablet, ki jih je objavil ViP v eni od številk…kolikor mi je znano se je Calgonit zelo slabo odrezal…so pa rezultati zelo presenetljivi…lahko ti samo svetujem, da probaš tudi teblete iz Hoferja…

 6. wragetz pravi:

  spooky… kot bi jaz napisal tale prispevek…
  in ja – definitivno ‘kondomske’ tabletke… pri ostalih tabletkah v celofanskih ovojih pa ne verjemite, da se ta ovoj v stroju zares raztopi… ljudje so ga našli zalepljenega vsepovsod po pomivalnih strojih…

  • had pravi:

   verjetno nas je vec, ki podobno razmisljamo :)

   evo, to kar si omenil, zalepljen povsod, pa se mi se ni zgodilo – trkam po lesu :)

 7. primoz pravi:

  Odkar imam pomivalca, nisem na roke pomil niti ene stvari. Ker živim sam, je posode pač precej malo in pomivalca zakurblam takrat, ko je pač poln ali ko preveč zaudarja. To seveda pomeni precej zasušeno posodo.
  Uporabljam pa izključno calgonit gel. Zakaj ne tablet? ker so idioti v gorenju za polovični pomivalni stroj predvideli polovično dozirno posodo, v katero tableta sploh ne gre.

 8. ekojekul pravi:

  Lahko pa daš v posodico za prašek sodo bikarbono, v posodico za bleščilo pa kis za vlaganje… deluje, pa še poceni je.

 9. Majči pravi:

  Ko sem kupila pomivalca sem si rekla, ne bomo šparali, pa sem kupila najboljše (kao) Calgonit. Razočaranje na celi črti, mi je bilo že žal, da sploh imamo pomivalca, če slabo pere in uničuje posodo. Potem pa sem prebrala VIP test in kupila Lidl tablete. Sedaj nimam pripomb, se včasih splača kakšen nasvet upoštevati in kaj prebrati!

 10. matthew pravi:

  Pozdravljen, vem da je tema že stara, pa bom vseeno tukaj postavil vprašanje. Ali poleg večfunkcijskih tablet uporabljaš tudi sol in tekočino za lesk? Pri nas je vsa posoda pomita ok, le kozarci so problem, izgledajo kot bi imeli nekakšen “masten” sloj na stekleni površini. Vedno uporabljamo večfunkcijske tablete + sol + tekočina za lesk. Rezultat je boljši samo pri uporabi Somat multi- perfect tablet, vendar še vedno niso kozarci takšni kot pri ročnem pomivanju, ali pa v reklamah. Pri nas se noben Finish ni obnesel, tudi quantum ne (tisti v kondomu), tisti ko ga moraš odvit (all in one) prav tako ne. Testirali vse DM-ove tablete, ker so v Vip-u bile dobro ocenjene, pa je rezultat na kozarcih, predvsem na kristalu, nezadovoljiv. Si testiral tudi kakšne ostale tablete in do kakšnih zaključkov si prišel? Je pa res, da kozarce gledam zelo natančno, usmerim ga v močan vir svetlobe (luč) in iščem morebitne nečistoče na njem, če ga ne gledam tako pa izgleda čist in sijoč. Morda pa samo pretiravam in se takšne čistoče, ko jo jaz želim ne da doseči.

 11. Olivera pravi:

  Mene pa zanima kolicina gela, ki jo daste v stroj? Na etiketi pise dati po navodilih proizvajalca, kar je totalni nonsense ce imate en star gorenje stroj in nimate teh navodil.
  Imam obcutek, da sem dala prevec gela, ker po pranju posoda ostane belkasta oz. nesprana… prvo sem mislila, da stroj heca, potem sem probala ene tabletke in je posoda bila precista! Najraje bi nadaljevala s tabletkama, ampak imam kar dva pakiranji tega gela, skoda ju je vreci stran!
  Vnaprej najlepsa hvala za odgovor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.