Tale zapis ni sponzoriran s strani Calgonita, je pa posledica opazovanj pranja steklenih kozarcev v pomivalnem stroju.

Kdor me pozna, dobro ve, kakšno je bilo moje mnenje o pomivalnem stroju – rajši sem pomival posodo na roke, kot pa da bi ga imel doma. Razmišljanja o tem sem strnil v zapisu Pomivalni stroj – moj dobar drugar:

Pomivalni stroj je za “pusije”. Tako sem razmišljal precej dolgo časa in moje prepričanje trdno zagovarjal z nesmiselnimi argumenti, da so pomivalne tablete drage, da gre veliko vode za pranje, da posoda ni nikoli tako dobro pomita, kot če jo pomiva “pravi moški” na roke. Samo neumnosti, vendar sem bil trdno prepričan da se nama za tistih par “črepinj” na teden ne splača kupovati pomivalnega stroja.

Sedaj sem ponosen uporabnik pomivalnega stroja in moje življenje se je povsem spremenilo! Posledično sem postal tudi ekspert za nakup soli za pomivalni stroj, kot tudi tabletk, ki očistijo posodo, predvsem pa steklovino, kot bi bila nova.

Pa je vedno tako? Ne! Kot je opazno na spodnjih fotografija, nakupujem “družinske pakunge”, kjer “kao” prihranim. Na začetku je treba eksperimentirati in odkrivati najboljše možne kombinacije, ki dajejo najboljše rezultate. Za primerjavo sem vzel dve različni tabletki Calgonit Finish Powerball, ki se med seboj razlikujejo po tem, da je ena tabletka v “kondomu”, druga pa ni. Razlika med njima pa je ogromna.

Če bi vedel, kako se katera tabletka imenuje, bi to tudi zapisal. Ker pa to ni razvidno iz same embalaže, ju ločim tako, da moram eno “vzeti iz vrečke”, druga pa je v “kondomu”. Po parkratnem pranju s prvo (na fotografijah na levi strani), sem se spraševal, če je kaj narobe s samim pomivalnim strojem. Dodal sem sol, vendar kozarci za rdeče vino so bili takšni, kot so ponavadi v gostilnah – povsem spraskani in že na pogled zelo neprivlačni. Na srečo škoda ni bila prevelika in sem kozarce z ročnim pomivanjem povrnil v skoraj prvotno stanje. In bil povsem razočaran.

Druga tabletka, ki sem jo uporabil pa je ta v “kondomu” (na desni strani fotografij) in je povsem nekaj drugega, kot zgoraj omenjena. Po njeni uporabi so kozarci takšni, kot morajo biti, predvsem pa se ne vidijo lise na njih.

Odločitev je zelo preprosta, kljub temu da imam na zalogi še več kot 80 tabletk iz prve “serije”. Odletele bodo v večna lovišča, kjer ne bodo delale škode. Seveda pa me čaka še testiranje tekočih “tabletk”, katere večina priporoča.

Katere tabletke pa ti uporabljaš? Ali si pristaš ročnega pomivanja posode? Glede na to, da jeva enkrat tedensko doma in da večinoma v pomivalnem stroju pomivava steklovino, sem še vedno mnenja, da bi lahko to počel na roke!!