Kdor se ukvarja z interneti, mu zgornji naslov pove vse. Za vse ostale, pa malce laična razlaga na mojem primeru. Zapisi, ki jih berete na blogu vsebujejo povezave do drugih spletnih mest in do mojih starih objav. Ker se spletna mesta spreminjajo skozi čas, nekatera umrejo, druga se selijo na druge domene, postanejo povezave “pretrgane”, oz. ne vodijo več nikamor, ampak se pojavlja napaka pri odpiranju povezave.

Ker živimo v Google svetu je treba pri ustvarjanju spletne vsebine upoštevati določene Google zakonitosti. In ena izmed njih je tudi, da Google nima rad “pretrganih” povezav, oz. linkov, ki ne vodijo nikamor (če si predstavljate pajke, ki krožijo po internetih in iščejo vsebine za Google, potem je vsaka takšna pretrgana povezava za Google slaba povezava, saj se pajek vrne z informacijo, da vsebine ne obstaja in posledično tudi samo spletno mesto ni optimalno, ker vsebuje takšne povezave). Ampak dovolj filozofiranja.

Broken link checker je vtičnik za WordPress, ki vam reši zgoraj omenjene težave, saj gre avtomatsko preverjati vse vaše zapise, strani, komentarje in povsod poskuša dobiti informacijo, če povezava res vsebuje informacijo, ali pa strežnik na drugi strani javi napako. Če javi napako potem se nam ponudi možnost da uredimo povezavo, jo odstranimo, spremenimo, ali naredimo preusmeritev.

Glede na to, da že šest let ustvarjam tale blog in da sem ponoči prvič pognal ta vtičnik, so številke precej zanimive. Več kot 1500 “pretrganih povezav” – veliko soblogerjev je v tem času prenehalo s pisanjem in vse povezave ki so vodile do njih, so bile uničene, veliko spletnih mest je v tem času prenovilo svoja spletišča in so spremenili strukturo URL naslovov, itd..

Na koncu tega procesa bodo na blogu samo relevantne povezave, oz. povezave, ki se bodo tudi nekje res zaključile. Ampak ta vtičnik mora predelati več kot 70.000 povezav, ki so na blogu in vsakega mora preveriti, če je res odziven. Potem bo blog čist in urejen! Priporočam!