Pred dnevi sem dobil klic od Gordane iz BMW-ja, da mi je končno uspela zagotoviti “igračko” za čez vikend (hvala!!), ki mi jo je že precej časa nazaj obljubila – MINI Cooper S MINI Nite Edition. Včeraj sem prevzel to malo “igračko”, ki pod “havbo” skriva 185 konjskih moči (135kW), ima 240Nm navora, doseže najvišjo hitrost 228km/h in v sedmih sekundah pospeši do 100km/h.

Vendar se tale MINI razlikuje od ostalih še po nečem, kar je precej opazno in privlači poglede ostalih udeležencev, kot tudi peščev ob cestah. In ne, to ni zvok, ki je sicer fenomenalen, ampak je njegova barva, saj je avto v celoti prelepljen s posebno črno mat folijo, ogledali pa sta v rdeči barvi.

Pred približno 17 leti sem bil za krajši čas (dokler ga nisem sesul ob rojstvu nečaka) ponosen lastnik Minija – ta zaresnega na 10 colskih gumah in v primerjavi s tem jima je nekaj enako – tale Mini in takratni Mini sta gokarta – ki ju je skoraj nemogoče spraviti s ceste, oz. ki se peljata kot po tirnicah.

Sedaj mi je jasno, zakaj se ljudje navdušijo nad Minijem in ga ne zamenjajo za nič drugega. Sedaj mi je tudi precej bolj jasno, da bi bile nekatere sekvence filma Italian Job, kjer so Miniji igrali “glavno vlogo” lahko povsem realne, oz. da je avto sposoben marsičesa, kar si pred tem nisem predstavljal. Prehitevanje v mestu, s toliko moči in z njegovo velikostjo je čisti užitek. Še večji užitek pa je vožnja po ovinkih v Trojane, kamor sem se včeraj zvečer zapeljal samo trikrat!

Več o izkušnjah in ostalih opažanjih o tej “raketi” pa v enem od naslednjih zapisov, ko se malce umirim od navdušenja in se postavim na realna tla. Aha, še to – prvi dan je bila povprečna poraba 9,2l/100km. Veliko? Malo? Nepomembno!