Že pred tremi leti sem pizdil nad kabelskim operaterjem, ki mi ni omogočil ogleda nogometne tekme in sem jo moral spremljati na TV3. Takrat so na spletnem mestu T2 obrazložili celotno zadevo s komentarjem:

Na podlagi pogodbe med družbo Prva TV in organizacijo UEFA je Prva TV med drugim pridobila izključno pravico do neposrednega prenašanja vseh nogometnih tekem v okviru UEFA na območju Republike Slovenije. Zaradi uveljavitve navedenih pravic nam je bila s strani odvetnika, ki zastopa družbo Prva TV, posredovana zahteva po zatemnitvi TV programa HRT-2 v času prenosa nogometnih tekem v okviru prvenstva EURO 2008. Podobno zahtevo po zatemnitvi nam je posredoval tudi SAZAS, ki je zastopnik imetnikov pravic za retransmisijo TV programov ARD, ZDF HRT-2.
Prva TV ima ekskluzivno pravico za predvajanje nogometnih tekem EURO 2008, HRT-2 pa teh pravic na področju Republike Slovenije nima.
Podjetje T-2 za to mora upoštevati zahteve družbe Prva TV in SAZAS-a po zatemnitvi, saj se ukvarja le s sočasnim, nespremenjenim in neskrajšanim prenašanjem TV programov javnih RTV organizacij v skladu z veljavno zakonodajo v svojem omrežju.
Razumemo nezadovoljstvo vas – naših naročnikov – in nam ni vseeno, da ne morete spremljati določenih programov v času Evropskega nogometnega prvenstva, vendar je zakonodaja na tem področju jasna in nedvoumna. Podjetje T-2 nikoli ni in tudi nikoli ne bo kršilo veljavne zakonodaje in bo svoje storitve nudilo naročnikom v skladu z veljavnimi zakoni in predpisi, ki veljajo na področju EU in Slovenije. Na tak način bo svojim naročnikom zagotavljalo kvalitetne, verodostojne in legalne storitve, tako na področju TV vsebin, kakor tudi na področju ostalih storitev, ki jih ponujamo.

Priznam, nisem največji ljubitelj gledanja tekem doma pred TV zaslonom, vendar danes me je pritegnila tekma v Zagrebu med Dinamom in Realom. In seveda sem si zaželel poslušati komentar tekme v hrvaškem jeziku, ki je veliko bolj poslušljiv, kot pa naši domači komentatorji.

In zgodovina se je ponovila. Program HTV 2 je pri meni danes zatemnjen! Primoran sem poslušati komentarje komentatorjev Kanala A in tako namesto nogometa rajši spremljal odbojko.

Živim v letu 2011, kjer “naj bi imel” možnost da sam odločam o tem, kaj si želim gledati, oz. poslušati, oz. sem bil prepričan da v EU velja svoboden pretok blaga in storitev. Očitno živim v nekem čudnem, paralelnem svetu, kjer se lahko zatemni program brez problema. In če Kanal A skrbi konkurenca, potem naj najdejo tako dobre komentatorje, da ne bom iskal drugega programa za ogled tekme. Oz. podobna zgodba kot Formula 1, kjer komentira Miran Ališič, ki ga ne morem poslušati več kot 5 minut – kateri programi se takrat zatemnijo??

SAZAS Sucks!!!

p.s.: Dinamo je izgubil – 0:1

16 Responses to Jebemti SAZAS in zatemnitev HTV ob prenosu tekme Dinamo : Real

 1. markopigac pravi:

  Avtorske pravice je treba spoštovati. Tudi ti nimaš rad, če ti kdo skače v zelje, krade tvoje avtorsko delo in ga vnovčuje, ne?

  • had pravi:

   prenos tekme ni avtorska pravica?? ali je?

  • had pravi:

   ker ce prav razumem, gre za ekskluzivno pravico – tko je bilo vsaj pred tremi leti razlozeno – Prva TV ima ekskluzivno pravico za predvajanje nogometnih tekem EURO 2008, HRT-2 pa teh pravic na področju Republike Slovenije nima.

 2. Andraž pravi:

  Roni kaj pa TV3 na mute, pa zraven prenos na hrvaškem radiju? :)

 3. Andraž pravi:

  Maš na povratni tekmi popravni izpit. ;)

 4. kricac pravi:

  Roni, bedarije pišeš …

  Pokliči na HTV in se zmeni, da kupijo pravice za prenos tekem Lige prvakov tudi za Slovenijo. S tem SAZAS nima nič. Pro Plus je ekskluzivne pravice za Slovenijo kupil in plačal. In logično je, da jih zdaj uveljavlja. Če jih ne bi, bi bilo neodgovorno do lastnikov.

  Glede ideje za povratno tekmo pa razmišljaj o različnih zamikih. Smo eksperimentirali, pa se ti nikoli ne izide. Al je zvok prehiter, al pa slika. Lahko pa poizkusiš. ;)

 5. kricac pravi:

  Še na temo Formule 1. Ko je imel pravice Pro Plus je dosledno zahteval temnenje vseh programov, ki niso imeli zakupljenih ustreznih pravic – recimo HTV2. Ali to počne tudi RTV Slovenija, ne vem.

  RTL (in drugi satelitski operaterji) je povsem druga zgodba. RTL konkretno ima odkupljene pravice za predvajanje preko satelita na celotnem območju pokrivanja satelita, tudi Slovenije. Za to pravico SO PLAČALI in jo imajo. Simple!

 6. rkoma pravi:

  Jaz sem naročnik pri T-2 in včeraj HRT 2 NI bil zatemnjen… čudno ?

 7. podplat pravi:

  Jaz formulo kombiniram sliko TV2 komentar pa val202 in njegov komentator (občasni vklopi). Pa mojim doma to ni všeč.
  Ja in problem je, daje zatemnitev velikokrat precej pred pričetkom in dolgo po koncu tekme. Žal se uporabniki ne znamo organizirano upret temu nasilju SAZAsa in Proplusa.

 8. Anonimno pravi:

  Upret čemu? Da je nekdo kupil pravice za predvajanje in zdaj od drugih, ki jih nimajo, zahteva, da mu ne hodijo v zelje?

 9. podplat pravi:

  Upret kablašem, da nam ne omogočajo ves čas vse programe, za katere plačujemo naročnino. To je lahko izhodišče.
  Vsak od nas ima nek razlog, da pokuka na HTV posluša komentar (žal največkrat boljši kot je na naših tv postajah), da pogleda tudi drugo tekmo, ki se slučajno prenaša tam.
  Torej, kablaši so nam ponudili komplet 50 ali več programov. Zagotovili so nam da jih bomo lahko gledali. Torej pričakujemo gledanje brez omejitev. Mi nočemo nobenih bonusov ampak izpolnjevanje po pogodbi zajamčenih programov. In blokada ni nobena višja sila, kot je to izpad povezav stičišč in podobno, s čimer se tudi dandanes spopadajo kablaši.

  • kricac pravi:

   podplat … Vesel bom, če preslikaš svojo pogodbo, v kateri so “zajamčeni programi” … In da ne bo pomote, programov ne temnijo kablaši sami, temveč kablaši, ko jih televizijske hiše (v tvojem primeru HTV) obvestijo, da za posamezen program za območje Slovenije NIMAJO ustreznih pravic za predvajanje … Jap … HTV jih obvesti, da naj zatemnijo …

 10. jm pravi:

  Ni kriv SAZAS. UEFA je ugotovila, da na ta način potegne več denarja. Če Kanal A (ali kdorkoli) ne bi imel ekskluzive bi bil pripravljen plačati manj. Če bi imela HTV pravice tudi za Slovenijo, bi plačali več, vprašanje pa če bi več zaslužili.

  Za denar gre! In ker bi ti rad pizdil si si izbral enega za pizdit. Izgleda da napačnega. Drugič, raje pizdi na soseda. Saj tudi on ni nič kriv.

 11. smoger pravi:

  Jaz gledam tekme prek streama (prek neta) vse zastonj. Vtipkaj v google besedo: lshunter. Ni lih HD…ampak včasih pride prav. ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.