Že pred tremi leti sem pizdil nad kabelskim operaterjem, ki mi ni omogočil ogleda nogometne tekme in sem jo moral spremljati na TV3. Takrat so na spletnem mestu T2 obrazložili celotno zadevo s komentarjem:

Na podlagi pogodbe med družbo Prva TV in organizacijo UEFA je Prva TV med drugim pridobila izključno pravico do neposrednega prenašanja vseh nogometnih tekem v okviru UEFA na območju Republike Slovenije. Zaradi uveljavitve navedenih pravic nam je bila s strani odvetnika, ki zastopa družbo Prva TV, posredovana zahteva po zatemnitvi TV programa HRT-2 v času prenosa nogometnih tekem v okviru prvenstva EURO 2008. Podobno zahtevo po zatemnitvi nam je posredoval tudi SAZAS, ki je zastopnik imetnikov pravic za retransmisijo TV programov ARD, ZDF HRT-2.
Prva TV ima ekskluzivno pravico za predvajanje nogometnih tekem EURO 2008, HRT-2 pa teh pravic na področju Republike Slovenije nima.
Podjetje T-2 za to mora upoštevati zahteve družbe Prva TV in SAZAS-a po zatemnitvi, saj se ukvarja le s sočasnim, nespremenjenim in neskrajšanim prenašanjem TV programov javnih RTV organizacij v skladu z veljavno zakonodajo v svojem omrežju.
Razumemo nezadovoljstvo vas – naših naročnikov – in nam ni vseeno, da ne morete spremljati določenih programov v času Evropskega nogometnega prvenstva, vendar je zakonodaja na tem področju jasna in nedvoumna. Podjetje T-2 nikoli ni in tudi nikoli ne bo kršilo veljavne zakonodaje in bo svoje storitve nudilo naročnikom v skladu z veljavnimi zakoni in predpisi, ki veljajo na področju EU in Slovenije. Na tak način bo svojim naročnikom zagotavljalo kvalitetne, verodostojne in legalne storitve, tako na področju TV vsebin, kakor tudi na področju ostalih storitev, ki jih ponujamo.

Priznam, nisem največji ljubitelj gledanja tekem doma pred TV zaslonom, vendar danes me je pritegnila tekma v Zagrebu med Dinamom in Realom. In seveda sem si zaželel poslušati komentar tekme v hrvaškem jeziku, ki je veliko bolj poslušljiv, kot pa naši domači komentatorji.

In zgodovina se je ponovila. Program HTV 2 je pri meni danes zatemnjen! Primoran sem poslušati komentarje komentatorjev Kanala A in tako namesto nogometa rajši spremljal odbojko.

Živim v letu 2011, kjer “naj bi imel” možnost da sam odločam o tem, kaj si želim gledati, oz. poslušati, oz. sem bil prepričan da v EU velja svoboden pretok blaga in storitev. Očitno živim v nekem čudnem, paralelnem svetu, kjer se lahko zatemni program brez problema. In če Kanal A skrbi konkurenca, potem naj najdejo tako dobre komentatorje, da ne bom iskal drugega programa za ogled tekme. Oz. podobna zgodba kot Formula 1, kjer komentira Miran Ališič, ki ga ne morem poslušati več kot 5 minut – kateri programi se takrat zatemnijo??

SAZAS Sucks!!!

p.s.: Dinamo je izgubil – 0:1