24. septembra 1991 je založba DGC izdala album, ki je zaznamoval marsikatero življenje – album skupine NirvanaNevermind, ki je povzročil razcvet grungea in prikoval gledalce pred MTV, ko se je rolal njihov komad Smells Like Teen Spirit. Verjetno se vsi spomnimo legendarnega ovitka plate – otrok v vodi in pred njim dolarski bankovec v vodi.

Plošča Nevermind je dosegla neslutene višine – na Billboardovi lestvici je zamenjala album Dangerous Michaela Jacskona in vsega skupaj je bilo prodanih več kot 30 milijonov albumov (številka, ki si jo je težko predstavljati). V bistvu je v tistem času veliko skupin iskalo inspiracijo v njihovih komadih in domači žuri niso minili brez prepevanja Nirvaninih komadov! 5.4.2011 je minilo 17 let, ko je Kurt Cobain storil samomor in se poslovil od svojih oboževalcev na njegov način – It’s better to burn out than fade away (sicer je to rekel Neil Young).

Jaz se spomnim skupine Nirvana in Kurta Cobaina iz njihovega ljubljanskega koncerta, ko sem zunaj pred dvorano čakal frende in je šel Kurt mimo mene. V bistvu je bilo med nama samo steklo. In se spomnim njegovega pogleda in mojega presenečenja, da je to povsem navaden človek, takšen kot smo vsi. Skoraj razodetje, za takrat 18 letnika. Iščem, pa ne najdem karte, da bi jo skeniral.

In točno 20 let pozneje, 24. septembra 2011, bo celoten album Nevermind v živo zazvenel na letnem odru Gala hale. 13 domačih izvajalcev BEKKO, DEAD DILDO DROME, IT’S EVERYONE ELSE, MOVEKNOWLEDGEMENT, BOŠTJAN NARAT, NIKKI LOUDER, RED FIVE… NEVERMIND, ŠKM BANDA, WE CAN’T SLEEP AT NIGHT, SREČNA MLADINA, HEXENBRUTAL, ATILA, ARHIBALD ARHIBALDOVICH, bo vsak odigral en komad iz plate Nevermind! Definitivno ogleda vredna zadeva!

En blog zapis vreden branja: Kurt Cobain – glas generacije

Za vse tiste, ki ste zamudili koncert Nirvane v Ljubljani – 27.2.1994, pa par posnetkov:

Nirvana – Hala Tivoli, Ljubljana, Slovenia 1994

Nirvana – Come As You Are – Hala Tivoli, Ljubljana, Slovenia 1994

Nirvana – Hala Tivoli, Ljubljana, Slovenia, 27.02.1994 (PRO#1)