Park Angiolina leži sredi Opatije in verjetno se tudi ti čudiš imenu, ki si ga prebral – namreč jaz sem prvič avtomatsko prebral Park Angelina in bil prepričan, da je ta park posvečen Angelini Jolie. Motil sem se!

Ta park so ustvarjali med leti 1845. in 1860., v bližini Ville Angiolina, katere lastnik je bil Iginia Scarpe, velik ljubitelj narave. V parku je več 150 različnih rastlin in dreves iz celega sveta, med njimi je tudi japonska kamelija, ki je simbol Opatije. Zraven morja, stoji cerkev Sv. Jakova, ki je ob nedeljah zelo obiskana (naletel na trumo ljudi, ki se niso dali motiti, ko so šli iz cerkve in skoraj pristal v grmovju).

In sedaj še k zanimivemu delu. Opatija je precej dobro pokrita z zastonj WiFi signalom, kar pomeni, da turisti s svojimi prenosniki sedijo v parku in tipkajo elektronska sporočila, surfajo po internetu,… Še boljše je, da taisto ljudje počnejo tudi na obali – kjer je dostopen WiFi – in ni boljšega kot ležati na udobnem ležalniku (za katerega sicer plačaš na dan 50 kun), pod senčnikom (katerega plačaš na dan 25 kun) in v miru delati na računalniku z zastonj dostopom do spleta.

V končni fazi smo leta 2011, kjer bi moralo vsako večje mesto imeti brezplačen WiFi dostop in kjer bi moralo to biti z zakonomo določeno. Seveda bi vsak uporabnik moral sprejeti pogoje uporabe in posledično tudi odgovarjati za nečedna dejanja, ki bi jih lahko počel.

Opatija me je s tega stališča dobro presenetila, saj je takšen brezplačen WiFi pravi balzam za “svinjsko drag roaming”, ki bi ga sicer kot uporabnik našega mobilnega operaterja plačal na Hrvaškem. Definitivno so to dodatne točke za njihov turizem!

Klik na fotografijo za celotno galerijo Opatije
opatija vile in hoteli fotografije