Zadnji dve nedelji nas na naših “velikih” TV zaslonih “razveseljujeta” dva resničnostna šova – na nacionalki imamo možnost spremljanja “bitke za nastop na Evroviziji” – Misija Evrovizija, na POP Tv-ju pa lahko spremljamo “bitko za kmetijo” – Kmetija išče lastnika.

Oddajo Misija Evrovizija vodi Klemen Slakonja, pomaga mu Maja Keuc, v komisiji (se spomnite oddaje Slovenija ima talent?) pa mu pomagajo: Tina Marinšek, Darja Švajger, Jonas in Raay.

Na drugi strani pa oddajo Kmetija išče lastnika vodi Lili Žagar, pri njenem delu pa ji pomagajo komentatorji: Angelca Likovič, Lara Jankovič in Jože Činč.

Prejšnji teden, ko sta se oba resničnostna šova začela, je bil seveda najpomembnejši podatek za obe televiji gledanost oddaje. Podatke je objavilo Delo (vir):

Misija Evrovizija
Oddajo, ki je bila na sporedu v nedeljo, 2. oktobra, je spremljalo povprečno 6,1 % ali 112.600 gledalcev, starih nad 10 let, oz. 13-odstotni delež gledalcev televizije v času oddaje.
(Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 10 let)
Kmetija išče lastnika
V povprečju je oddaja, ki je bila na sporedu v nedeljo, 2. oktobra, dosegla 18,5 % rating in 48 % delež gledalcev.
(Vir: AGB Nielsen Media Research, 18–49 let, 2. 10. 2011)

Torej, oddaja Kmetija, ki kljub temu da ni tako atraktivna, da je to sedaj že njena tretja “repriza” (če se ne motim?) ima večjo gledanost, kot pa nacionalkina oddaja, ki je nekaj precej bolj svežega in kjer izbiramo nacionalnega udeleženca Evrovizije! Mogoče je ravno v tem problem, da nikogar več ne zanima Evrovizija, glede na naše uvrstitve. Glede na rejtinge oddaje Slovenija ima talent, ki je nekako primerljiva oddaja z Misijo, bi vseeno pričakoval večjo gledanost.

No, da bom malce bolj konkreten. Včeraj sem si dejansko paralelno ogledoval obe oddaji, zraven pa še film na Kanalu A in sem se čudil tako komisiji Misije, kot tudi udeležencem Kmetije.

Komisija v Misiji se je bolj ukvarjala z oblekami udeležencev, kot pa z njihovim petjem (Jonasova primerjava Flore z Metko Albreht je bila milo rečeno patetična!) in ocenjevala kaj je za udeležence primerno in kaj ne! Da o zvoku, ki smo ga morali poslušati gledalci doma pred zasloni niti ne izgubljam besed (ali nima nacionalka nobenega normalnega ozvočevalca??).

Na drugi strani pa je Kmetija potekala v ustaljenem toku, brez kakšnih velikih preobratov, intrig in dejanj. Kot smo že navajeni. Vendar je očitno ciljna publika oddaje precej večja, kot pri Misiji in posledično POP dobiva nedeljsko vojno proti nacionalki. Smešno, vendar resnično!

p.s.: zakaj sploh iščemo izvajalca za Evrovizijo, ko pa se ime nastopajočega ponuja kar samo – Klemen Slakonja!! In prav smili se mi, ko ga gledam kako se trudi dati vse od sebe na odru Misije, vendar ga komisija povsem spravi iz tira (ali pa se samo meni to dozdeva??)