Policija se je zelo dobro pripravila na včerajšnji shod Occupy Ljubljana. Poleg tega, da je bilo nebroj policistov, ki so bili peš, na motorjih, v maricah, na konjih, na kolesih… so poskrbeli tudi za snemanje celega dogodka?!?!

Namreč nedaleč od prizorišča dogajanja – Kongresnega trga in Borze, se je pojavljal moder kombi, k je imel na strehi precej zanimiv izrastek – kamero, s katero so, predvidevam, snemali udeležence, da bi lahko posnetke kasneje uporabili za ugotavljanje tistih, ki bi povzročili škodo na objektih.

Če se spomnimo par mesecev nazaj, je naša informacijska pooblaščenka prepovedala Googlu snemanje naših ulic iz vozila (Google Street Map). Sicer policisti verjetno ne bodo uporabili posnetkov in jih dali nekam na internet, vendar je vseeno precej čuden občutek, ko si tako nadzorovan – še posebej, ker ni nikjer na kombijo napisa – Pozor snemanje – ki mora biti na napravah za snemanje, če se pravilno spomnim daljnega pogovora z nekom, ki se malce bolj spozna na te zadeve, kot jaz.

Suma sumarum – policiji ne bo treba brskati po posnetkih, ker je bil shod in celotna povorka zelo kulturna. Je pa zanimiv občutek, ko si nadzorovan na vsakem koraku! #not

p.s.: vem, da se ne sme objavljati fotografij avtomobilov z registrskimi tablicami – vendar tokrat bom storil drugače in objavljam to vozilo brez brisanja registracije!!

10 Responses to Policija in snemanje dogodka Occupy Ljubljana iz kombija

 1. markopigac pravi:

  Roni, kje pise, da tablic vozil ne smes objavljati?

 2. ceglc pravi:

  had, hvala za objavo

  Ma kdo kk info o tem kakšne so zakonske omejitve glede tega, kaj se sme snemat in kaj ne, kdo lahko te posnetke obdeluje in kako…

 3. abcd pravi:

  Lahko s tablico brez dodatnih stroškov identificiraš lastnika vozila ali celo njegovega voznika? Lahko brez dodatnih stroškov identificiraš upravljalca vozila, ki je registrirano na podjetje?

  Če lahko, potem je osebni podatek.

 4. (jm) pravi:

  Mislim da ni važno ali so potrebni dodatni stroški ali ne.

  Pooblaščenka piše:
  …. , pri čemer način identifikacije ne povzroča velikih stroškov, nesorazmerno velikega napora ali ne zahteva veliko časa.

  … Omenjena evidenca ni dostopna širši javnosti, dostop do nje je zakonsko reguliran oz. omejen…

  Sicer pa iz mnenja pooblaščenke:
  Registrska označba avtomobila je torej osebni podatek le v primeru, ko z njeno uporabo lahko določimo lastnika vozila, ki je posameznik oz. fizična oseba. Če pa je lastnik avtomobila podjetje, potem registrska oznaka ne predstavlja osebnega podatka.

  …, Informacijski pooblaščenec meni, da objava fotografij z vidnimi registrskimi oznakami vozil ni sporna,…

  • had pravi:

   drzi povsem.. jaz sem ji zastavil vprasanje glede parkiram.net (ki trenutno ne deluje), kjer objavjam fotke napacno parkiranih vozil na invalidskih parkiriscih.. tisto mnenje je bilo drugacno od tega, ki sem ga objavil..

 5. Ana pravi:

  Kolikor mi je znano, po ZVOPu oseba, ki se jo snema, mora biti predhodno obveščena o snemanju in se s tem smatra, da je privolila v snemanje (ker sicer se lahko obrne in gre stran). Zadošča obvestilo o snemanju pred vstopom v območje, ki ga pokriva kamera. Posnetki se obravnavajo kot video podatki, kar pomeni (po moji laični interpretaciji), da mora katalog le-teh biti prijavljen pri inf. pooblaščenki, da lahko državljan kadarkoli od “snemalca” zahteva informacijo o tem kako so bili podatki o njem zbrani, kateri so, kako se hranijo itd.

  V vsakem primeru bi bilo dobro poslati inf. pooblaščenki vprašanje glede tega snemanja… Ker ne vem, kako je s snemanjem na javnem mestu, ampak po mojem gre še vedno za zbirko osebnih podatkov v obliki posnetkov, ki potem spada pod ZVOP!

 6. Thor pravi:

  Hehe, bravo glede tablic – vsaj dokler se ne naredi ena “galama” na temo takega snemanja in dorece zadeve ali ta konkreten primer. Pred casom sem imel eno idejo, da bi se naredilo en portal na temo “Ti mene – jaz tebe” (oz. “Big brother, I is watching you”), kjer bi bile poslikane kamere z vseh moznih koncev na vseh moznih koncih… ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.