Naš dragi (dobesedno) Dars je leta 2008 uvedel vinjete. Jaz osebno sem na ta račun letno privarčeval več kot 1500 eurov na en avto, kar se mi zdi super in oh in sploh. Seveda sem se ves čas zavedal, da nekje se bo poznal ta manjko in to se je tudi zgodilo. Vendar to je druga zgodba, kot tudi način vožnje po naših avtocestah in vse ostalo, kar sodi zraven. Ampak danes se bom obregnil ob menjavo vinjete in način, kako to poteka pri Darsu!

Pred časom mi je v avto priletel malce večji kamen in povzročil luknjico na vetrobranskem steklu. Ker sem sedaj končno našel čas za menjavo vetrobranskega stekla, sem se soočil še s problemom menjave same vinjete, ki poteka po določenih pravilih, ki pa so precej nečloveška in uporabniku povsem neprijazna!

Na servisu sem danes dobil staro vinjeto (lahko bi dobil tudi kos vetrobranskega stekla) in potrdilo o menjavi taistega stekla in s tem odšel na Dars-ov CUC (cestninski uporabniški center). Ko sem hotel izpolniti vlogo za menjavo vinjete so se začeli problemi. Namreč lastnica avtomobila je boljša polovica in jaz kot tak ne morem v njenem imenu dobiti zamenjane vinjete! WTF! V bistvu je stvar še precej bolj morbidna, namreč ker nimava enakega priimka, zato ne morem dobiti druge vinjete, da tega, da nimava skupnega bivališča niti ne omenjam.

Vendar bi vse skupaj nekako še preživel, če ne bi bil odvisen od vožnje po avtocesti, sploh v današnjem vremenu in ne bi imel pred seboj danes poti na drug konec Slovenije. In takrat se je vse skupaj zakompliciralo. Namreč lahko bi sicer kupil novo vinjeto in potem dobil povrnjen znesek, itd.. Pa vendar, zakaj bi to počel. Ko sem se začel razburjati, mi je gospodična na drugi strani začela razlagati o nekem pravilniku in nekem členu, kjer je zapisano kdo je cestninski zavezanec in v mojem primeru je to boljša polovica in ne jaz in kot takšen mi je ne morejo zamenjati!

Na spletnem mestu imajo zapisano:

Za pridobitev nadomestne vinjete je potrebno izpolniti vlogo in obvezno priložiti:

 • odstranjeno vinjeto (v kolikor na odstranjeni vinjeti ni razvidna cela serijska številka, je potrebno priložiti tudi pripadajoči kupon pripadajoči kupon). Pri odstranjeni polletni, mesečni ali tedenski vinjeti mora biti razviden rok njene veljavnosti, v nasprotnem primeru je treba priložiti še račun o njenem nakupu ali
 • kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla / dela motornega kolesa, ki ga je izdala delavnica, v kateri je bilo popravilo opravljeno ali
 • kopijo dokumenta, ki dokazuje zamenjavo vozila, vetrobranskega stekla ali dela motornega kolesa v garancijski dobi.

In glej ga šment, tukaj ni niti z besedo omenjeno, da ne bi jaz mogel zamenjati vinjete za boljšo polovico. Ker sem šel brati njihov pravilnik, kjer sploh ni definirano, kdo je cestninski zavezanec in sem bil še malce bolj razburjen, si je gospodična vzela čas in odšla v drugo pisarno po mnenje. In ko se je vrnila čez 5 minut, je prinesla še en drug pravilnik, kjer je zapisano kdo je cestninski zavezanec.

Ko sem sedajle bral UREDBO o cestninskih cestah in cestnini, nisem nikjer našel člena, ki bi mi prepovedoval, da bi jaz za nekoga drugega zamenjal vinjeto?!? Mogoče je to urejeno v kakšnem drugem členu, oz. UREDBI! Kdo bi vedel.

Torej, ker je moja boljša polovica lastnica vozila, ki je brez vinjete in je jaz nisem mogel zamenjati, mi bodo sedaj novo vinjeto poslali po pošti na dom. Jaz pa se bom ta čas vozil brez vinjete in tvegal precej visoko kazen za to!

V bistvu bi bilo potrebno samo malo razmisleka o tem na Darsu in verjetno bi začeli drugače razmišljati o vsem tem. V končni fazi nisem iz Ljubljane, da bi mi bil resničen užitek se še enkrat peljati zato do Darsa iz drugega konca Slovenije – recimo!

Še enkrat. Če menjate steklo in boste želeli menjati vinjeto, potem mora to storiti lastnik vozila in nanj mora biti tudi pisan račun – tudi v tem primeru bi prišlo do problemov. In v končni fazi bi lahko rekel, da sem jaz ženska, oz. oseba, ki je lastnica vozila, kajti Darsovci v pisarni vseeno nimajo pravice do tega, da preverjajo moje osebne dokumente? Ali se pač tudi v tem motim!

20 Responses to Dars in menjava vinjete – sranje!

 1. sashek pravi:

  Danes ima večina večjih servisov na”zalogi” vinjete in če menjaš steklo pri njih ti enostavno nalepijo še vinjeto (iz zaloge) in nato oni rešujejo dalje zadevo okrog menjave …

 2. podplat pravi:

  Ja, ja, ja. Sem raje še malo (4 mesece) počakal in menjal steklo decembra. Takrat sem pač kupil in nalepil novo, za naslednje leto. Ok, imel sem srečo, da mi je steklo zdržalo do takrat. Vmes so me z zavarovalnice opomnili, zakaj še nisem menjal stekla.

 3. Kuki pravi:

  Mel problem pred parimi leti: S pod romunskega tovornjaka mi je na avtocesti priletel kamen, razbil mi je prednje steklo in to močno (pajčevina skoraj čez celotno steklo)
  Prebral sem si navodila na DARSovi strani in vse je potekalo gladko. Kupil sem novo vinjeto in jo nalimal na novo steklo, ko je avto prišel iz servisa, staro sem dobil vrnjeno z delčki stekla. Na DARS sem moral posredovati:

  – staro vinjeto
  – račun za staro vinjeto
  – račun serviserja zamenjave stekla
  – račun za novo vinjeto
  – izpolnjen obrazec sprintan z DARSove strani za prijavo uničene vinjete
  – številko bančnega računa

  Po nekaj dnevih so mi na račun nakazali znesek v vrednosti nove vinjete

  Voila!

 4. Klada pravi:

  Emm, moj nasvet: Mogoče bi bilo še najlažje, če zamenjata lastništvo avtomobila? :)

 5. j pravi:

  to je bilo dobro pri ABC, da si lahko prosto prenasal med razlicnimi vozili (tudi motorjem)…

 6. Nuša pravi:

  Ko tole berem, sem samo vesela, da še nisem imela opravkov z njimi. Je pa res, da je čisto preveč birokratizacije v naši državi na vseh področjih, ki takole zakomplicirajo vsak (enostaven) postopek.

 7. Nejc pravi:

  Ja, tukaj se res vprašaš, kakšen je njihov cilj. Zajebancija ali pomoč strankam?

  Četudi bi tisti pravilnik obstajal, je nesmiseln in bi se lahko na njih požvižgali, tebi pa človeško zrihtal stvari, tako kot je treba.

  Pfuj, jebenti.

 8. David pravi:

  Brez zamere, vendar kompliciraš.

  Imel sem podoben primer, menjava stekla, avto pisan na tasta.

  Ker sem vinjeto pač nujno rabil, sem jo kupil in dal vlogo skupaj z vsem potrebnim. Denar so kmalu nakazali na njegov TR.

 9. Ro pravi:

  A 14 centov si plačal za kopiranje originalnega računa?! :S

  To tudi ne razumem… Ti moraš plačati za kopijo, katero ONI potrebujejo in ti zato zaračunajo 14 centov. Res stroškovno naravnane cene.

 10. Mijao pravi:

  Meni je na servisu premaknil vinjeto iz poškodovanega stekla na novo steklo … nevem kako to naredijo ampak je reku da je to stalna praksa, sam pa nisem imel prav nobenih komplikacij več glede tega.

 11. Martina Bencan pravi:

  Imela sem prometno nesrečo v Franciji (avto je totalka, vetrobransko steklo ni bilo poškodovano). Zal nisem imela sreče in se mi je voznik z avtom, ki ni bil osnovno zavarovan, zaletel v sicer pravilno parkiran avto. Ker so stroški doplačila asistence astronomski, avta ne bom dala odvleci v Slovenijo.

  Navodila na spletni strani so naslednja:
  Za vozila registrirana oziroma odjavljena v tujini mora cestninski zavezanec predložiti fotokopijo dokumenta o predaji vozila na odjemno mesto za izrabljena vozila ter kopijo dokumenta organa, ki dokazuje odjavo vozila. Dokumenta morata biti prevedena v slovenski jezik s strani sodno zapriseženega prevajalca.

  To je popolnoma neživljenjska zahteva, saj je strošek sodnega prevoda podoben strošku nakupa nove letne vinjete.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.