Naš dragi (dobesedno) Dars je leta 2008 uvedel vinjete. Jaz osebno sem na ta račun letno privarčeval več kot 1500 eurov na en avto, kar se mi zdi super in oh in sploh. Seveda sem se ves čas zavedal, da nekje se bo poznal ta manjko in to se je tudi zgodilo. Vendar to je druga zgodba, kot tudi način vožnje po naših avtocestah in vse ostalo, kar sodi zraven. Ampak danes se bom obregnil ob menjavo vinjete in način, kako to poteka pri Darsu!

Pred časom mi je v avto priletel malce večji kamen in povzročil luknjico na vetrobranskem steklu. Ker sem sedaj končno našel čas za menjavo vetrobranskega stekla, sem se soočil še s problemom menjave same vinjete, ki poteka po določenih pravilih, ki pa so precej nečloveška in uporabniku povsem neprijazna!

Na servisu sem danes dobil staro vinjeto (lahko bi dobil tudi kos vetrobranskega stekla) in potrdilo o menjavi taistega stekla in s tem odšel na Dars-ov CUC (cestninski uporabniški center). Ko sem hotel izpolniti vlogo za menjavo vinjete so se začeli problemi. Namreč lastnica avtomobila je boljša polovica in jaz kot tak ne morem v njenem imenu dobiti zamenjane vinjete! WTF! V bistvu je stvar še precej bolj morbidna, namreč ker nimava enakega priimka, zato ne morem dobiti druge vinjete, da tega, da nimava skupnega bivališča niti ne omenjam.

Vendar bi vse skupaj nekako še preživel, če ne bi bil odvisen od vožnje po avtocesti, sploh v današnjem vremenu in ne bi imel pred seboj danes poti na drug konec Slovenije. In takrat se je vse skupaj zakompliciralo. Namreč lahko bi sicer kupil novo vinjeto in potem dobil povrnjen znesek, itd.. Pa vendar, zakaj bi to počel. Ko sem se začel razburjati, mi je gospodična na drugi strani začela razlagati o nekem pravilniku in nekem členu, kjer je zapisano kdo je cestninski zavezanec in v mojem primeru je to boljša polovica in ne jaz in kot takšen mi je ne morejo zamenjati!

Na spletnem mestu imajo zapisano:

Za pridobitev nadomestne vinjete je potrebno izpolniti vlogo in obvezno priložiti:

  • odstranjeno vinjeto (v kolikor na odstranjeni vinjeti ni razvidna cela serijska številka, je potrebno priložiti tudi pripadajoči kupon pripadajoči kupon). Pri odstranjeni polletni, mesečni ali tedenski vinjeti mora biti razviden rok njene veljavnosti, v nasprotnem primeru je treba priložiti še račun o njenem nakupu ali
  • kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla / dela motornega kolesa, ki ga je izdala delavnica, v kateri je bilo popravilo opravljeno ali
  • kopijo dokumenta, ki dokazuje zamenjavo vozila, vetrobranskega stekla ali dela motornega kolesa v garancijski dobi.

In glej ga šment, tukaj ni niti z besedo omenjeno, da ne bi jaz mogel zamenjati vinjete za boljšo polovico. Ker sem šel brati njihov pravilnik, kjer sploh ni definirano, kdo je cestninski zavezanec in sem bil še malce bolj razburjen, si je gospodična vzela čas in odšla v drugo pisarno po mnenje. In ko se je vrnila čez 5 minut, je prinesla še en drug pravilnik, kjer je zapisano kdo je cestninski zavezanec.

Ko sem sedajle bral UREDBO o cestninskih cestah in cestnini, nisem nikjer našel člena, ki bi mi prepovedoval, da bi jaz za nekoga drugega zamenjal vinjeto?!? Mogoče je to urejeno v kakšnem drugem členu, oz. UREDBI! Kdo bi vedel.

Torej, ker je moja boljša polovica lastnica vozila, ki je brez vinjete in je jaz nisem mogel zamenjati, mi bodo sedaj novo vinjeto poslali po pošti na dom. Jaz pa se bom ta čas vozil brez vinjete in tvegal precej visoko kazen za to!

V bistvu bi bilo potrebno samo malo razmisleka o tem na Darsu in verjetno bi začeli drugače razmišljati o vsem tem. V končni fazi nisem iz Ljubljane, da bi mi bil resničen užitek se še enkrat peljati zato do Darsa iz drugega konca Slovenije – recimo!

Še enkrat. Če menjate steklo in boste želeli menjati vinjeto, potem mora to storiti lastnik vozila in nanj mora biti tudi pisan račun – tudi v tem primeru bi prišlo do problemov. In v končni fazi bi lahko rekel, da sem jaz ženska, oz. oseba, ki je lastnica vozila, kajti Darsovci v pisarni vseeno nimajo pravice do tega, da preverjajo moje osebne dokumente? Ali se pač tudi v tem motim!