Pretekli, podaljšani vikend sem preživel v kraju Sirmione, na obali Gardskega jezera. Pretežno na kolesu in ob “morju”, kakor bi jaz poimenoval Gardsko jezero – zaradi dolžine njegove obale. Glede na zunanje temperature, ki so bile čez dan okoli 19 stopinj in zvečer okoli 8 stopinj, je bilo tudi vreme naklonjeno športnim aktivnostim.

Ker je v Italiji precej term, oz. precej vrelcev tople vode, sem prvi dan zvečer brskal po internetu in iskal kje v bližini so kakšne terme – najbližje so v kraju Sirmione, vendar so bile popolnoma zasedene (prazniki in Italijani!). Odkril sem, da v bližini, manj kot 20 kilometrov stran proti kraju Lazise, ležijo Terme di Colà, ki omogočajo zanimivo izkušnjo – kopanje na prostem konec oktobra. In sva šla.

Brez problema našla vhod v park, kjer se plača vstopnina 19 eurov in potem sledi vsaj 500 metrov sprehoda po parku. Romantično vzdušje in nekje v daljavi precej pare, ki se je dvigovala. Ko sem zagledal prve ležalnike, sem bil presenečen, saj so na njih ležali, naj omenim da je bila ura deset zvečer, ljudje. In ne, niso se sončili.

Pred nama se je odprl pogled na naravno jezero in v njem množica ljudi. Garderobe sicer obstajajo, vendar so bile polne, prehod iz objekta, kjer se preoblečeš, do jezera, je po zraku in to je bil moj prvi pomislek. Vendar ko sem prebral temperature vode, mi je bilo vseeno za sprehod po zraku – 34 stopinj voda, v “hot tubih” 37 stopinj. Voila in sem že letel v jezero.

Izkušnja je bila čudovita, saj kopanje v naravnem jezeru sredi oktobra se definitivno razlikuje od kopanja v bazenu v toplicah. V jezeru so na tleh drobni kamenčki, ki prav prijetno poskrbijo za masažo podplatov. V “hot tubih” pa so masažne šobe, ki masirajo še ostalo telo. Le voda je bila zame malce preveč vroča.

Še najbolj zanimiva stvar, ki jo odkriješ ko plavaš po jezeru – na tleh so izviri vode in ker je nad njimi pesek, se le ta dviguje. In parkrat sem bil povsem presenečen ko me je zalila salva peska!

Definitivno priporočam izkušnjo Term di Cola – vendar priporočam da imate s seboj kopalni plašč, kot tudi natikače – sploh če boste poležavali poleg jezera. Terme so odprte vse dni v letu in definitivno se še vrnem!