Moj odgovor na vprašanje iz naslova je NE. Oz. do sedaj nisem nikoli preverjal, če se izpisek od plačilnih kartic ujema s tem, kar sem dejansko zapravil. Ja, vem – neodgovorno, predvsem pa neumno dejanje. Ampak verjel sem, da se številke ujemajo in da ne prihaja do napak pri takšnih stvareh. Vendar sem imel srečo. Pri zadnjem izpisku sem opazil, da mi dvakrat trgajo isto stvar – znesek 239 eurov pa tudi ni tako majhen, da ga ne bi opazil, kljub temu da je bil celoten znesek blizu 4k eurov.

Po klicu na njihov center za pomoč, se je vse skupaj na hitro uredilo, vendar če bi plačal, kot sem to počel vedno do sedaj, brez da bi preveril zneske, bi nekaj krepko preplačal – vseeno upanje ostaja, da bi mi naslednji mesec to šteli kot dobropis, vendar človek nikoli ne ve.

Če se zgodi pri takšnem znesku, kot je moj, kolikokrat se potem zgodi pri manjših zneskih, ki jih je ponavadi za dve, do tri strani – ko dobim papirno obliko? In za katere dejansko nimam pojma, kje so nastali – točenje goriva na Petrolu bi lahko pri meni dodajali precej na “random”, pa ne bi niti opazil teh številk.

No, odločitev sedaj je bila preprosta – in upam, da ne bo držala samo par dni. Namreč v trgovinah bom zbiral račune in jih doma spravljal. In ko bom dobil mesečni izpisek, bom preveril, če številke držijo. Upam, da bodo, ker v nasprotnem primeru se bom vprašal, koliko denarja se je tako že izgubilo v “transakcijah” na mojem računu.

Kaj pa vi? Preverjate izpiske? Kakšno metodo uporabljate?

10 Responses to Ali preverjate izpiske kartic z dejanskimi nakupi?

 1. Manuela pravi:

  Ne, to se mi ne more zgodit. Zbiram izpiske po trgovinah (seveda tudi beležim stroške) in ob prejemu izpiska kartic zmečem mesečne izpiske ven in kljukam. Niso se še zmoti…a vztrajam ;) To je stara navada še od babice in mi vzame zelo malo časa ;)

 2. Abaddon pravi:

  Za manjše stvari uporabljam gotovino, kartico samo za večje, teh pa ni težko slediti v elektronskem bančništvu. Papirnatega izpiska sploh nimam. Ne rabim. Vse pod kontrolo.

 3. benjamin pravi:

  Nekateri vsak račun, ki ga dobijo, s pametnim telefonom fotografirajo in dajo v aplikacijo Evernote pod račune, kar se sinhronizira z računalnikom, potem točno vedo, kaj vse so plačevali. Ni slaba ideja, zahteva pa dodatnih 30s, ko plačuješ račune. Disciplina!

 4. Jan Hančič pravi:

  Toshl je tut dobra zadevščina, če si tja beležiš vse potem ni težko preverit če vidiš kak čuden znesek. Morm pa priznat da jest ne preverjam, ampak bom tut najbrž začel zdej :)

 5. KObrowsky pravi:

  Sam uporabljam Financisto (na Android).

 6. user pravi:

  Naroči si SMS obveščanje in boš že v trgovini / gostilni / črpalki vedel, koliko so trgali.

 7. DJ pravi:

  Dobri stari preverjeni Microsoft Money…

 8. Matej Žagar pravi:

  Vedno čekiram – zaenkrat vse kul ;) Edino enkrat je bil hec, nekje 10 let nazaj, ko sem položil denar na bankomatu in mi ga niso “prišteli” na računu. V tem primeru sem imel izpisek iz bankomata in smo hitro rešili. Tako da moj predlog je, vedno shranjujte izpiske!!

 9. Anonimno pravi:

  meni je enkrat petrolaš štirne čike zraven butnil, od tedaj pogledam preden izstopim iz shopa…

 10. markopigac pravi:

  Kak ne, če si pri American Expressu lani pisal, da si? :D

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.