V Sloveniji je bilo v prvi polovici letošnjega leta skupaj manj kaznivih dejanj, je bilo pa od teh bistveno več vlomov kot v prvi polovici leta 2010. Slovenci smo precej samozavestno brezskrbni, ko je govora o zaščiti naših domov, ugotavljajo v varnostnem podjetju Sintal, ki ima s preprečevanjem vlomov veliko izkušenj.

Strokovnjaki iz Sintala pravijo, da so vlomilci še posebej pozorni na zunanje znake daljše odsotnosti stanovalcev. Takrat imajo namreč dovolj časa za pripravo in izvedbo vloma ter brisanje sledov. Če se že ne odločimo za korak bližje varnejšemu domu in sklenemo sodelovanje z varnostnim podjetjem, poskrbimo vsaj za osnovne – enostavne in poceni – ukrepe, še dodajajo na Sintalu.

Zastonj, a zlata vredni ukrepi

Predvsem je pomembno, da stanovanje ali hiša ne daje vtisa, da ni nikogar doma. Dogovorimo se z nekom, ki mu zaupamo, za praznjenje poštnega nabiralnika, odpiranje oken, spreminjanje lege rolet, sušenje perila in podobno. Tudi avto, parkiran avto na dvorišču, navaja k pomisli, da je nekdo doma. Isto velja za radio in luči, ki se občasno prižgejo ali ugasnejo s pomočjo časovnega stikala.

Ključev nikoli ne puščamo na “skritih” mestih, saj jih tako položimo v roke tudi tistim, ki jim ključev nikoli ne bi predali. Svoje odsotnosti ne razglašamo na telefonskih odzivnikih, na socialnih omrežjih in na odzivnikih spletne pošte. In ne pozabimo vklopiti alarmnega sistema, tudi če ne nameravamo biti dolgo zdoma.

Podrobnejši seznam ukrepov najdete tudi na blogu Nasveti za preprečevanje vlomov.

Gostujoči zapis je kategorija namenjena vsem bralcem bloga had.
Že pred časom je par bralcev izrazilo željo, da bi s svojimi prispevki gostovali pri meni, oz. da bi jaz objavil njihove zapise. Marsikdo ki bere bloge, tudi zapiše kakšno zanimivo stran, jo fotografira, vendar si zaradi parih prispevkov ne želi odpirati bloga. Nekaj časa sem okleval, premleval, če si res želim tega in ugotovil, da moram narediti nekaj v to smer, sicer izgubi pomen par stvari, ki jih že ves čas bloganja zagovarjam. Namreč najti sinergijo z ljudmi, ki so kompetentni in sposobni in vedno veliko in jim ponuditi, da prispevajo zapise, mnenja, fotografije. Sicer je bila to moja teorija za množične medije, vendar se povsem preprosto lahko aplicira na bloge. Seveda, če boste bralci to želeli.

In tukaj vam dajem možnost. Ob nedeljah Vaše zapise bom objavljal zapise v kategoriji Gostujoči zapis, ki bo sestavljena iz vaših prispevkov. Če ne bo nobenega odziva, bo blog v nedeljo brez zapisa, kar pa mogoče sploh ni tako slabo :)

Kaj dobite vi? Prostor za objavo na enem najbolj obiskanih blogov v Sloveniji je v bistvu vse kar vam lahko ponudim. In to, da vas bo prebralo veliko več ljudi, kot če bi bili na svojem. Na ž si ne morem privoščiti da bi plačeval vaše prispevke, tako da je to pro-bono.
Kaj dobim jaz? Vsebino, ki se bo razlikovala od moje in bo mogoče pritegnila še kakšnega bralca več.

Pravila igre morajo biti vnaprej jasna:
– vsak prispevek bom prebral in presodil če je primeren za objavo. Če bo odgovor negativen, ga bom tudi poskusil obrazložiti preko maila.
– zapisi naj bodo informativni, oz. naj imajo svojo vsebino (tega, kaj je kdo jedel za zajtrk, ne bom objavljal)
– trači, ki nimajo nobenega verodostojnega dokaza, ne bodo objavljeni
– politična stališča naj bodo podkrepljena z dejstvi in ne zgolj natolcevanje
– če boste poslali fotografije, naj bodo vaše avtorsko delo (fotke iz interneta objavljate na Siolu!)
– komercialni zapisi o tem, kako je vaš portal oh in sploh, ne bodo objavljeni
– obvezno mi morate sporočiti kako naj vas podpišem

To je to. Če je še kakšen predlog, vprašanje, diapozitiv, karkoli, me lahko kontaktirate na mail info @ had.si, kamor lahko tudi pošljete svoje prispevke.