Nedelja je bila kičasta. V mestu Krk je bilo okoli 14. ure skoraj 15 stopinj in sonček je tako močno pripekal, da sem se sprehajal v kratkih rokavih in šel do kolen v morje. Ampak tale zapis je namenjen opozorili turistom, ki na Hrvaškem kršijo prometne zakone, oz, ki prehitro vozijo po njihovih cestah, kot sem storil tudi sam in bil pri tem “ujet”.

Iz Krka proti Moščenički dragi, v restavracijo Johnson je bil plan. Vožnja čez Reko, dvopasovnica čez mesto, je potekala tekoče. Naj omenim, da sem vozil okoli 60 km/h, ko pred seboj zagledam vozilo, ki je po desnem pasu vozilo sem ter tja. Ker je bil pred menoj levi ovinek v rahel klanec, sem pospešil, da sem se mu ognil, zmanjšal hitrost in zapeljal na desni pas. Vendar je bilo že prepozno. Par sto metrov pred seboj sem videl policista, ki je ob cesti meril hitrost in je prihajal proti meni.

Ker sem se zavedal, da sem naredil prekršek, sem avto ustavil in ga počakal. V bistvu je bila policistka, ki me je ulovila. In ko me je vprašala za dokumente in sem ji dal osebno, me je še enkrat povprašala po “putovnici”. Ko sem ji razložil, da je nimam, me je prosil, če si grem pogledati svoj posnetek in hitrost. Vem koliko sem peljal in se strinjam s kaznijo, sem ji povedal. In jo verjetno precej presenetil, da nisem začel moledovati in prositi, da naj me spusti.

Posnetek moje vožnje je bil zanimiv – mlajši policist mi je razložil, da je omejitev 50 km/h (ups! tole pa se ne bo dobro končalo, se je odvrtelo v mojih mislih!) in da sem po ravnini vozil pod 60 km/h, kar je vse ok. Ko sem prehiteval vozilo v ovinku, pa sem precej pospešil – moja najvišja hitrost je bila 92 km/h, sicer je policist rekel, da samo za trenutek, vendar je to tisto, kar je njim pomembno. Še vedno sem se z vsem strinjal in povedal, da se zavedam svojega prekrška in da bom plačal kazen.

Hmm. In tukaj je nastal problem, na katerega me je takoj opozorila policistka. Namreč kazen za prehitro vožnjo 83 km/h (upoštevala sta 10% tolerance merilnika) je 2000 kun (kar je okoli 300 eurov)! Vendar nastane takoj problem, kajti ona lahko sprejme samo do 1000 kun gotovine in da ne bo pomote – sprejme lahko samo kune, ne sme sprejeti eurov. Prijazno me je vprašala, če sva na poti domov, ali kje prespiva?

Ker sva bila na poti domov, mi je razložila, da bi mi morala “zapleniti” osebni dokument in mi izdati položnico, katero bi plačal na pošti, ali banki in bi z dokazilom dobil nazaj svoje osebne dokumente. Ker je nedelja in naslednji dan služba, je rekla, da bomo poskušali to urediti na kakšen drug način. Posvetovala se je s svojimi kolegi in mi predlagala, da grem poskusiti dvigniti denar – 2000 kun in bo napisala dve kazni po 1000 kun. Ker se mi je zdelo, da bi lahko s svojim obračanjem jezika kaj dosegel, sem takoj povedal, da imam dnevni limit pri dvigu na kartici v tujini znesek 100 eurov in da rade volje dam kartico, da jo potegnejo na POS terminalu.

Ob tem se mi je samo zasmejala in mi rekla, da pač tega oni še nimajo in da pri njih poteka plačevanje samo z gotovino. Policist me je vprašal pri kateri banki sem, ko sem razlagal o limitu in ko sem povedal da pri NLB, se je samo nasmejal in sem dobil plus točke.

Ker sem ime s seboj dovolj eurov, da bi z njimi lahko plačal kazen, sem vprašal kje lahko zamenjam denar – na drugi strani je bila bencinska črpalka, ki naj bi imela tudi bankomat. Odpravil sem se čez cesto, kjer so mi razložili, da ne menjajo denarja. Tudi na naslednji bencinski, do katere sem se sprehodil tega niso počeli.

Tako mi je preostal samo še bankomat – odločil sem se za blefiranje. Dvignil sem 500 kun in odšel nazaj do patrulje. Če bo šlo, bo šlo, sicer bom moral nekje res zamenjati eure sem si mislil. Ko sem policistki še enkrat razložil zgodbo o limitu, da nikjer ne menjajo eurov in o tem, da mi je bankomat dal samo toliko denarja, je rekla, da bomo stvar uredili. Posvetovala se je po telefonu in mi rekla, da bo napisala kazen 500 kun, kar je okoli 70 eurov! Ko sem podpisal vse papirje in ji izročil denar, mi je izročila dokumente in mi zaželela varno vožnjo! Zahvalil sem se za ugodno rešeno situacijo, predvsem pa za kooperativnost – ki ne bi bila potrebna, ampak bi mi lahko napisala položnico in bi moral noč preživeti na Hrvaškem. Torej obstajajo prijazno policisti, tudi na oni strani meje in jim ni samo do tega, da kaznjujejo ljudi.

Naj še omenim, da sta policista v tem času, ko sem jaz iskal denar in ko smo izpolnjevali formalnosti ustavila 4 vozila, ki so veliko prehitro vozila. Zmagovalec je bil, ko sem se jaz ravno spravljal v avto in mi je policist povedal, da sem vozil celo počasi proti njemu, voznik Alfe, ki je pripeljal 116 km/h – policist je komentiral – “ode mu dozvola”!

Torej, ko greste čez mejo na Hrvaško, ki še ni v EU, pazite kako vozite, predvsem pa bodite prijazni do policistov, lahko boste imeli srečo, kot sem jo imel jaz! Če pa namerno kršite predpise, potem pa imejte dovolj denarja s seboj, da vas bodo spustili sploh domov!