Začetek tega zapisa mora poseči v bližnjo preteklost, ko je bilo vozil, ki so imela meglenke zelo malo. Meglenke so se ponavadi naknadno vgrajevale v odbijače, vendar so tudi že takrat obstajala vozila z meglenkami. In bila so opazna, saj so njihovi lastniki to dejstvo želeli pokazati v vsakem trenutku in so se vozili naokoli, s prižganimi meglenkami petek in svetek, ne glede na uro in letni čas. Meglenke so bile simbol “kulskoti” osebe, vsaj pri nas, na periferiji.

V sedanjosti imajo več ali manj vsa vozila meglenke spredaj že v serijski opremi. Voznikov, ki bi se z njimi vozili celo leto ni ravno veliko – tudi v Zasavju ne, vendar obstajajo, kot tudi obstajajo takšni, ki se poleti vozijo z “dolgimi lučmi”. Sedaj se sprašujete, kje hudiča je problem, da sem voznike z meglenkami obtožil, da so pičke?

Zadnje tri tedne je Ljubljano zajela megla, kar ste verjetno že opazili! Naj mimogrede omenim, da pri meni (Izlake) tega pojava ni zaznati (vendar se ne bom preveč hvalil, k bom imel kmalu sneg!). In megla povzroči efekt prižiganja meglenk – kljub temu, da je vidljivost večja od 50 metrov, kljub temu da se vozi v koloni, kljub temu da so vmes pasovi, kjer ni ne duha ne sluha o megli! Ljudje imajo očitno občutek, da ko jih enkrat prižgejo, jih ne smejo ugasniti.

Zakon o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1) v 61. členu – Uporaba luči na vozilu pravi:

(4) Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali žaromete za meglo (meglenke) ali kombinacijo teh luči. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

Globa za vožnjo z meglenkami, ko za to ni primernih pogojev je definirana v 9. odstavku:

(9) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s četrtim, petim, šestim ali sedmim odstavkom tega člena.

Suma sumarum – če vozite v koloni, kot primer – ob 18. uri po obvoznici okoli Ljubljane, izklopite meglenke – vsaj zadnje, če je potreba po tem, da je vozilo kot novoletna jelka preveliko. Ko se vozite med pasovi megle, vmes izklopite meglenke – ljudje so vas opazili!

Zakaj težim z meglenkami! Včeraj sem se vozil iz Portoroža do Izlak – vmes je bila med Vrhniko in Kompoljem megla, vendar je bila vidljivost večja od 200 metrov. In vsa vozila so imela prižgane meglenke, kljub temu da so vozila v strnjeni koloni s hitrostjo 90 km/h na prehitevalnem pasu. Sam nimam problemov z vidom, tako da lahko potrpim kaj takšnega, vendar obstajajo vozniki, ki imajo očala, oz. imajo probleme z vidom in je uporaba meglenk, ko za to ni potrebe, za njih zelo moteča! Malce uvidevnosti ne škodi, kajne?!

9 Responses to Pičke z meglenkami in kaj pravi zakon o tem!

 1. Manuela pravi:

  Aha, si me prehitel! Nad isto zadevo sem se jezila včeraj zvečer. En nesposobnež v 206-ki je imel meglenke v strnjeni koloni…megla je bila pa daaaleč stran. Najprej sem se jezila nase, ker sem šla z očali iz hiše in ne lečami, potem pa priznam, da sem mu občano svetila z dolgimi lučmi. Žal ni dojel. Avto s prižganimi meglenkami je videti tako blazno kul :P Zakaj ga nisem prehitela? V obe smeri sta bili strnjeni koloni, skozi naselja, polovico poti je bilo osvetljene z ulično razsvetljavo in…a moram nadaljevat?

  • had pravi:

   veliko nas je, ki preziramo taksne stvari :)

   in ja, tudi zame je grozno, ce ti nekdo vozi pred teboj z meglenkami, si pa ne predstavljam kako je, ce vozis z ocali :(

 2. rozinca pravi:

  tega tud jaz ne razumem, mal meglce, pa takoj vsi meglenko pržejo… jaz jo prižgem samo, če ne vidim avta pred seboj.. npr. megleno pa ful dežuje pa da je še podnevi… takrat npr. na avtocesti ful ne vidiš avta pred seboj, ker na vse strani šprica od avtomobilov… če ja pa takole malo megle pa vidljivost še kar oki, halo… tiste meglenka rdeča te ubije, ko prideš za kakšnim… samo rdeče še vidiš..
  to o blendanju in nedojemanju je pa standard

 3. igor pravi:

  Ne morem, da ne bi tegale napisal: :-)
  Po nedelji ne bo več potrebe po meglenkah. Imeli bomo modro nebo in rumeno sonce…

 4. Nejc pravi:

  Te meglenke so kar moteče ja… Ravno včeraj ko smo se pečljali iz MB domov (štajerska avtocesta) se približujemo nekemu Oplu z zadnjo meglenko… najpej smo mislili, da mu zadje luči ne delajo, ker je meglenka dejansko tako močna, da se luči sploh ni opazilo (niti na desni strani avta)… Nas je pa vse presenetil, da je ko smo bili že zelo blizu meglenko ugasnil :)

 5. Blaž pravi:

  Tudi jaz sem se včeraj vozil iz Primorske proti LJ, enaka situacija od Vrhnike naprej. Je pa zelo zanimivo ja da meglenke sicer spredaj me ne motijo, zadaj me … no hotel sem rečt, da če bi ljudje pol toliko kot meglenke uporabljali smernike, bi bila vožnja po cestah dosti bolj sproščena.

 6. Smiley87 pravi:

  Zelo se strinjam s tvojim blogom. Ko smo povečali kazni bi tudi za vožnjo z meglenkami -dal bi ceno min 500 €. Drugače ljudje ne razumejo. Sem iz ljubljane in najboljši so mi frajerji ko poleti pri 25 C -ne duha ne sluha o megli, vozijo z meglenkami. Ko mi tak prileti na rep me prime da mu z dvigalko razbijem vse luči na avtu :)

 7. nacfoto pravi:

  hahaha, verjetno je to manjši problem kot neuporaba smernikov :D

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.