Začetek tega zapisa mora poseči v bližnjo preteklost, ko je bilo vozil, ki so imela meglenke zelo malo. Meglenke so se ponavadi naknadno vgrajevale v odbijače, vendar so tudi že takrat obstajala vozila z meglenkami. In bila so opazna, saj so njihovi lastniki to dejstvo želeli pokazati v vsakem trenutku in so se vozili naokoli, s prižganimi meglenkami petek in svetek, ne glede na uro in letni čas. Meglenke so bile simbol “kulskoti” osebe, vsaj pri nas, na periferiji.

V sedanjosti imajo več ali manj vsa vozila meglenke spredaj že v serijski opremi. Voznikov, ki bi se z njimi vozili celo leto ni ravno veliko – tudi v Zasavju ne, vendar obstajajo, kot tudi obstajajo takšni, ki se poleti vozijo z “dolgimi lučmi”. Sedaj se sprašujete, kje hudiča je problem, da sem voznike z meglenkami obtožil, da so pičke?

Zadnje tri tedne je Ljubljano zajela megla, kar ste verjetno že opazili! Naj mimogrede omenim, da pri meni (Izlake) tega pojava ni zaznati (vendar se ne bom preveč hvalil, k bom imel kmalu sneg!). In megla povzroči efekt prižiganja meglenk – kljub temu, da je vidljivost večja od 50 metrov, kljub temu da se vozi v koloni, kljub temu da so vmes pasovi, kjer ni ne duha ne sluha o megli! Ljudje imajo očitno občutek, da ko jih enkrat prižgejo, jih ne smejo ugasniti.

Zakon o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1) v 61. členu – Uporaba luči na vozilu pravi:

(4) Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali žaromete za meglo (meglenke) ali kombinacijo teh luči. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

Globa za vožnjo z meglenkami, ko za to ni primernih pogojev je definirana v 9. odstavku:

(9) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s četrtim, petim, šestim ali sedmim odstavkom tega člena.

Suma sumarum – če vozite v koloni, kot primer – ob 18. uri po obvoznici okoli Ljubljane, izklopite meglenke – vsaj zadnje, če je potreba po tem, da je vozilo kot novoletna jelka preveliko. Ko se vozite med pasovi megle, vmes izklopite meglenke – ljudje so vas opazili!

Zakaj težim z meglenkami! Včeraj sem se vozil iz Portoroža do Izlak – vmes je bila med Vrhniko in Kompoljem megla, vendar je bila vidljivost večja od 200 metrov. In vsa vozila so imela prižgane meglenke, kljub temu da so vozila v strnjeni koloni s hitrostjo 90 km/h na prehitevalnem pasu. Sam nimam problemov z vidom, tako da lahko potrpim kaj takšnega, vendar obstajajo vozniki, ki imajo očala, oz. imajo probleme z vidom in je uporaba meglenk, ko za to ni potrebe, za njih zelo moteča! Malce uvidevnosti ne škodi, kajne?!