Ko sem pred parimi dnevi pisal o volilnem molku na družbenih omrežjih (Twitter, Facebook), sem povzemal informacije, ki so bile na voljo. Včeraj sem celo popoldne imel informacije o vzporednih volitvah in vendar jih nisem imel “jajc” deliti z javnostmi, kajti tako je bilo sporočeno v medijih – da se tega ne sme početi in da je kazen 120 eurov!

No, danes so se stvari malce razjasnile, predvsem pa sem dobil par dobrih informacij, da to sploh ne drži in da se lahko te informacije širi po družbenih omrežjih – to velja za posameznike – možno pa je kaznovati stranke in kandidate!!!
Nataša Pirc Musar je na Twitterju zapisala:

  • Še enkrat sem podrobno preučila zak. o volilni in referendumski kampanji. NI PRAV NOBENE možnosti, da bi kaznovali kršitve vol.molka na TW:) (vir)
  • In še to, po mojem ni prav nobene možnosti, da bi se za kršitev vol. molka kaznovalo tudi posameznika, ki ne dela za org. vol. kampanje. (vir)

In točno takšen odgovor sem dobil, ko sem se dopoldne pogovarjal s strokovnjakom, ki je dejansko šel brati zakon o volilni in referendumski zakonodaji – namreč Facebook in Twitter nista medija – nista vpisana v razvid medijev in kot takšna ne sodita pod pravila, ki veljajo za medije. Tudi uporabniki Twitterja in Facebooka nismo organizatorji volilnih kampanij, oz. ne delamo za njih (slednje je lahko sicer precej tanek led!).

Posledično tudi ne more prihajati kaznovanja “kršitev” volilnega molka na Twitterju in Facebooku. Pač volilna komisija točno ne ve kaj je kaj in preventivno rajši vse skupaj prepove.

Naslednje volitve bodo precej drugačne in rezultatov ne bom naokoli pošiljal preko DM sporočil, ampak se bodo pojavljali javno v timelineu – jebiga, treba je izkoristit luknje. Sicer pa se včeraj ne bi veliko spremenilo – edino to, da bi nekateri ljudje že veliko prej se začeli veseliti, drugi pa bili prej otožni. Ampak takle mamo, kajne!