Ali so javnomnenjske ankete pred volitvami bile napačne?

Vsi se spomnimo javnomnenjskih anket pred volitvami, ki so izredno dobro kazale stranki SDS. Konec novembra so SDS ankete kazale skoraj 32%, Listi Zorana Jankoviča je bilo naklonjenih 20% anketirancev in  SD-ju okoli 13%. V vmesnem času, do volitev so se številke sicer spreminjale, vendar edina stranka, ki je v tem času resno izgubila na anketah je bila Lista Gregorja Viranta. Vse ostalo je bilo več ali manj statično.

Dan pred volitvami se zgodi par zanimivih stvari, ki pa jih v medijih nismo zaznali, oz. se informacije o tem niti niso pojavile v javnosti, vendar imajo veliko večje posledice, kot bi človek verjel na prvo žogo. V bistvu so bile te stvari odločilne za preobrat, ki se je zgodil v nedeljo in kjer so se karte premešale povsem drugače, kot so kazale zadnji mesec v javnomnenjskih anketah!

Zastavi se seveda vprašanje – ali so bile javnomnenjske ankete pred volitvami napačne? In odgovor je preprost – ne! Bile natančne, vendar so se, kot sem že zgoraj omenil, začele dogajati stvari, ki jih ankete pred tem niso mogle zaznati. Namreč začela se je dogajati migracija, ki jo Zenel Batagelj odlično prikaže v zapisu na svojem blogu –  Razlaga preobrata 2011: aktivacija na eni, abstinenca na drugi strani. Med drugim zapiše:

Aktivacija volivcev, ki niso nameravali na volitve, na eni, ter nenačrtovana abstinenca na drugi strani, sta glavna razloga preobrata, ki smo mu bili priča včeraj. Jankoviću so v nekoliko večji meri pomagali še volivci SD, vse ostale stranke pa so dosegle približno tak rezultat, kot se je napovedoval v javnomnenjskih anketah zadnji teden pred volitvami.

Prav tako je Mladina, 2.12.2011 v članku Končna volilna napoved Mladine in Ninamedie: Zadnji dan močan padec SDS, Jankovićeva lista in SD navzgor! Totalen obrat ni izključen! zapisala:

Glede na to, da je v zadnjih dveh dneh volilno telo močno zanihalo, so mogoče nadaljnje spremembe v naslednjih dveh dneh. In četudi bo SDS zmagala, bo veliko težje sestavila koalicijo. Še več: če bi upoštevali le podatke zadnjega dne, Janši zmaga sploh ni več zagotovljena.

In potem se je zgodilo tisto, kar v SDS-u niso pričakovali. Hladen tuš je bil verjetno precej neprijeten, glede na to, da so se že nekaj časa obnašali kot zmagovalci – še pomnite 60+ in vseh ostalih nebuloz? Podobnost s predsedniškimi volitvami?

Lista Zorana Jankoviča je dobila 28,55%, SDS je dobila 26,22% in SD je dobila 10,51% – povsem drugačne številke, kot so jih kazale ankete.

In zopet je Zenel Batagelj v zapisu So javnomnenjske ankete res zgrešile? Da in ne, odvisno od razumevanj in pričakovanj. razložil celotno situacijo in kaj se je dogajalo, da bo tudi tistim, ki jim od volitev ankete niso več všeč, jasno kako vse skupaj poteka – spodaj je samo del, ki razjasni stvari, več pa v zapisu na Zenelovem blogu

Javnomnenjske raziskave niso zgrešile!

Obstajata dva dokaza – Valiconova raziskava migracij in Mladinin/Ninamedijin trend z meritvijo iz petka.
Valiconova migracijska analiza

Zakaj je naša migracijska analiza resnično relevanten in verjetno edini možni dokaz. Raziskava se dela v sredo, istočasno kot telefonske ankete, in v nedeljo ter ponedeljek po volitvah. Iste osebe torej anketiramo se enkrat. Tovrstno analizo smo delali doslej trikrat:

 • drugi krog predsedniških volitev, kjer ni bilo zaznanih migracij,
 • DZ volitve 2008, kjer so bile zaznane migracije,
 • DZ volitve 2011, kjer so bile zaznane migracije.

Ne boste verjeli… ankete so drugi krog predsedniških zadele v nulo, obe DZ volitve in predsedniške prve pa zgrešile. Vse zaradi migracij. Migracije v bistvu dokazujejo, sploh ker dajo, če jih apliciramo na rezultate iz srede, skoraj prave rezultate.

Torej se ankete niso zmotile, ampak so se zgodile stvari, na katere je težje vplivati, vendar se jih da predvideti!

 1. ‘…ampak so se zgodile stvari, na katere je težje vplivati, vendar se jih da predvideti! ‘

  Kako pa?

  1. Tale zadnji stavek fenomenalno štrli iz zapisa. Multipomensko! Me spominja na neke druge čase. Na neko drugo državo. Nam bl vzhodno. V stilu igrane resnobnosti: “Tako sem rekel, tako smo se zmenili, in tako bo!” … :)

   Hehe Had … ne zamerit … Sej razumem, da se nekateri radi igrate politiko. :) … A gledat, kako resni novinarji in blogerji razglabljajo o čudežnem preobratu se meni (in presenetljivo – celo mojim kolegom) zdijo še bolj smešne kot opazovanje ljudi, ki po volitvah menjajo modro svojo politično barvo hitreje kot se Victoria’s Secret angelčki preoblačijo za modRo revijo. :)

   1. sem pristas velikih terorij zarot :) in tudi v tem primeru bi lahko celo podvomil v vse skupaj (da je vse to delo stricka iz murgl), vendar glede na to, da poznam zenela in da vem, da ne bi prodajal buck, se mi je zdelo vseeno smiselno, da se to pojavi v javnosti..

    predvsem pa je pomembno, da ljudje ne gledajo na predvolilne ankete kot na nekaj 100% :) ampak za to bo se potrebencas :)

    1. Hmmm.

     Na volitve ne hodim. A glede na današnjo situacijo v Sloveniji jo bom še najbolje odnesel, če na naslednjih parlamentarnih volitvah vsaj stavim denar na tistega, ki ga boš subtilno podpiral … $_$ … :)

  2. do sedaj se je podobna zgodba zgodila ze drugic.. torej se bo verjetnost tega vzela v zakup pri naslednjih anketah.. ce bi bil to osamljen primer, bi bilo to tezko dokazati, ker pa je nek vzorec pri volivcih, pa se bo to lahko upostevalo :)

 2. Ja, rezultati predvolilnih javnomnenjskih anket so bili napačni. Vsaj jaz tako mislim. Mene ni nihče anketiral :) in nikogar v mojem kraju, kar jih poznam. :) Od kod torej ti rezultati in koga so anketirali? :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja