Borut Rončević v kolumni na Siol.net ne razume pomena trenirk

Borut Rončević, sociolog, je izredni profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici in raziskovalec na University of Cumbria – tako je zapisano pod njegovo kolumno na Siol.net. Do danes se mi ni sanjalo, kdo je ta strokovnjak, vendar po prebrani kolumni Ponošene kavbojke, pošvedrani čevlji in raztegnjeni puloverji (vir) so mi stvari malce bolj jasne. Ne bom sodil njegove kolumne, ker ima seveda povsem legitimno pravico, da zapiše svoje mnenje in da si tekst na spletnem mestu SDS interpretira po svoje.

Avtor v svojem tekstu med drugim zapiše:

Številni dušebrižniki so v medijih v zelo kratkem času zlili neverjetno količino žolča zaradi menda nestrpne narave zapisa. (Jaz je v zapisu kljub trudu nisem opazil. Kvečjemu nekaj nepotrebnega stereotipiziranja.)

Da ne bom dolgovezil, svetujem da si pisec kolumne prebere tekst Smo na poti v etnično segregacijo?, ki ga je spisala informacijska pooblaščenka:

S slikovitimi opisi iz prispevka, po katerih naj bi bili volivci – priseljenci oblečeni v trenirke, imeli s kemičnim svinčnikom na roki zapisano številko, ki jo morajo obkrožiti na glasovnici, hodili v skupinah po 10 in več, pa želijo pri bralcu ustvariti vtis o njihovi manjvrednosti; češ, da jim je tuja »slovenska« kultura oblačenja (še posebej v nedeljo in na volilni dan), da so neumni, saj si številke, ki naj jo obkrožijo, ne morejo zapomniti, ampak jim jo je nekdo s kemičnim svinčnikom zapisal na roko, njihovo združevanje za udeležbo na volišču pa kot, da je odraz že vzpostavljenega pasivnega odklanjanja – etične in socialne distance.

Kolumnist nadaljuje v svojem slogu:

Zelo zanimivo je bilo opazovati udeležence ponedeljkovega precej slabo obiskanega – tega dejstva senzacionalistično poročanje ni moglo zakriti – protestnega zbora trenirkarjev na Prešernovem trgu. V bistvu ni šlo za protest.

Smešno je, da je pisec kolumne prisoten tudi na Twitterju, piše blog, kolumno za Reporter, pa vendar ne ve, da se je celotna ideja za trenirkameet rodila na Twitterju in nima nobene povezave s protestnim shodom (originalen tvit je bil tole – “TOP SECRET: jutri ob 18.30 trenirkameet! Prešernov Trg (LJ). DRESS CODE: trenirka! Povej naprej.”) Kako vso stvar povzemajo mediji, pa je nekaj povsem drugega, kajne?

Če bi šlo za protest zatiranih in ubogih novih državljanov, tako rekoč slovenskega podrazreda, bi bilo nemara prisotnih več Amirjev, Dženanov, Stjepanov in Milivojev. Ti ne bi prišli v dragih Adidasovih trenirkah, ki smo jih lahko videli v fotogalerijah spletnih medijev.

Dotični pisec torej ni bil prisoten na trenirkameetu? Vse zaključke je naredil po fotografijah spletnih medijev! Po tem je ocenil, kdo je Amir, kdo Stjepan, kdo pa Dženan! Bravo, tako se delajo kolumne! Iz varnega zavetja!

Relativni zmagovalec volitev z robavsastim odnosom do morebitnih koalicijskih partnerjev pa še dodatno destabilizira politični sistem. (Le kam je izginila njegova učinkovitost in znameniti nasmešek?) Ali gre za namensko diverzijo, ki naj bi naš pogled odvrnila od pravih težav?

Torej je vsega kriv Zoran Jankovič? V tem grmu tiči zajec in v bistvu sploh niso problem trenirke, shod in vse ostalo – Zoki je tisti, ki je trn v peti in posledično se zgodi, da strokovnjaki pišejo kolumne, za katere upam, da niso plačani! Vseeno je Siol državno podjetje, kajne??

Znanka mi je omenila, da so v službi do nezavesti razpravljali o trenirkah, rekordni ceni bencina – običajni temi pogovorov – pa niso namenili niti besede …

O ceni bencina se v Sloveniji nihče, ki ga poznam, ne pogovarja že zadnjih par let. Stvar smo vzeli kot samo po sebi umevno in posledično se nikomur več ne da s tem ukvarjati! Mogoče samo ne poznam pravih ljudi, ki jim je cena goriva najbolj pomembna stvar v tem življenju.

Smem dotičnega avtorja vprašati kateri politični opciji pripada? Odgovor je sicer kot na dlani, vendar zakaj bi prejudiciral stvari!

p.s.: zanimivo je, kako se sedaj poskuša celotna zgodba obrniti v drugo smer in rešiti tisto, kar se da. Tudi s tako obupnimi poskusi, kot je bila ta kolumna!

 1. Formula je vedno ista:
  Nesposoben kader…aka politiki sprostijo par meglenih bombic, da se raja zabava in da izpade, da politiki nekaj delajo…v resnici so:
  – preplačani
  – neposobni za tisto kar počnejo
  – moralno in etično na dnu kot osebe

  Ampak važno, da se ne govori o resnih temah:
  – kako zagotoviti nova delovna mesta
  – kako zmanjšati zunanji dolg
  – ustanavljati visokotehnološka podjetja
  – preprečiti gradnje na nevarnih območjih
  – pravično kaznovati vse tajkune in ostale cesarje tranzicije
  – preprečiti neplačevajne davkov velikih rib
  – imeti pošteno, učinkovito in neodvisno sodstvo in novinarstvo
  – znižati plače poslancem in ministrom za vsaj 50%
  – blokirati parazite tipa Janković, Janša, Pahor, Erjavec itd.

  Amapak, ovce tega nočejo. Raje se gledajo mehiške nadaljevanjke, ki so same sebi namen. Beeeee

 2. Ovce se pogovarjajo o trenirkah, v ozadju se delajo milijonske kraje na makroekonomski ravni.

 3. ‘Smem dotičnega avtorja vprašati kateri politični opciji pripada? Odgovor je sicer kot na dlani, vendar zakaj bi prejudiciral stvari! ‘

  Smeš, samo zagotovo bo zatrdil, da je povsem nevtralen :)

 4. Fakulteti za uporabne družbene študije = SDS Kumrovec alias politična šola za zaščito lika i dela JJ, cvet sds inteligence , ki veselo sesa državne novce in producira kadre za borzo, o nepotizmu in ostalih cvetkah…

 5. enostavno, ko pomrejo vsi, ki gledajo mehiške limonadce, potem se bo vse spremenilo, hehe….nop

  imeli bomo njihove potomce in preostale manipulatorje in lažnivce. mentalno stanje slovenije je pač na zelo nizkem nivoju tudi pri mladih, zato se vedno do solz nasmejim, ko se primerja slo s finsko ali švico…

Komentarji so zaprti.