Kdor me pozna, ve da sem tradicionalist. Tudi v smislu uporabe navigacije med vožnjo. Ampak očitno se staram in sem se odločil, da mi mogoče vseeno pride prav na 800 kilometrov dolgo vožnji do Puy St. Vincenta v Franciji. Zakaj? Ker ponavadi sem za to, da sem zgrešil odcep, ali pa sem se izgubil “krivil” boljšo polovico, ker ni gledala prometnih tabl. Predvsem pa sem ugotovil, da če že vozim 8 ur, da je boljše, da sem skoncentriran na cesto in vse ostale udeležence, kot pa da se ukvarjam s tem, kam kje zaviti. No, v bistvu do francoske meje, bi šlo tudi brez navigacije, potem malce težje.

In tako sem pri Petrolu (točke zvestobe, ki jih imam še okoli 4000) nabavil Garmin nüvi 3790T – navigacijo, ki je podobna iPhone telefonu! Kot pravi geek, sem najprej posodobil karte – kar je trajalo približno 26 ur! Vendar sem počakal in dobil posodobljene karte (zastonj), prav tako pa vse kamere in radarje na poti!

Vožnja na 800 kilometrov dolgi poti je potekala presenetljivo mirno, predvsem pa je bila cesta povsem prazna. Glede na to, da sem se odločil, da bom vozil po predpisih in poskušal voziti s čim manjšo porabo – je bilo vse skupaj idealno. Vremenske razmere so bile smešne – Izlake (jutranje sonce -5), Ljubljana (megla -3), Fernetiči (sonce 3), Benetke (dež 2), Milano (oblačno 7), Torino (sonce 14), Puy St. Vincent (sonce -4). Povprečno poraba je bil 5,2 litra – če bi bilo malce manj vzponov, bi bila številka še precej nizka – vendar vmes sva se dvignila na 1600 metrov iz 300!

Moja povprečna hitrost je bila 106 km/h, vozil sem 7:40, ustavil sem se za 0:54, največja hitrost je bila 160 km/h (vendar zgolj za kratek čas). In sedaj čakam jutro, da skočim iz apartmaja na sneg in uživam cel teden v smučanju!