Facebook nam je tako, ali drugače spremenil življenja. Se motim? Pomislite na to koliko prijateljev imate na Facebooku in koliko od njih jih v resnici ve kdaj imate rojstni dan? Precej smešno vprašanje, vendar kruto realno! Ko pridemo na Facebook nam le ta prijazno ponudi rojstne dneve prijateljev in seveda jim lahko samo z enim klikom voščimo ob njihovem rojstnem dnevu! In stvar je opravljena – človek na drugi strani je srečen, ker se ga je nekdo spomnil, vi pa ste tudi izpolnili svoje delo.

No, jaz sem se že precej časa nazaj odločil, da je ta podatek v mojem Facebook profilu povsem nepomemben in nepotreben. In stvar je zanimiva! Če sem pred tem vsako leto dobil n-čestitk, se je sedaj le to število precej spremenilo. In priznam, sem precej bolj zadovoljen s tem, kajti za rojstni dan dobim voščila samo od tistih ljudi, ki jim očitno nekaj pomenim in ne od tistih, ki jih na to opomni Facebook!

Sicer letos z rahlo zamudo – hvala vsem, ki ste se kljub vsemu spomnili na to, kljub temu da že od nekdaj nimam nobenih posebnega odnosa do svojega rojstnega dneva – v bistvu sem vsako leto samo starejši in nič drugega! Precej podoben odnos, kot ga imam tudi do praznovanj novega leta in vsega ostalega. Ne vem, to so prazniki ki so zanimivi v mladosti, kasneje pa so tam, ker morajo biti!

p.s.: ali veste kdaj imajo vaši prijatelji rojstni dan brez Facebooka? Ali smo postali generacija Facebook, ki se pač takšnih ne spominja več? hmmm

9 Responses to Rojstni dan v času Facebooka

 1. Stritar pravi:

  Brezvezni Facebook je cisto razvrednotil rojstne dneve. :)

 2. Damjan pravi:

  Da še svojo zgodbo opišem. Dve leti nazaj sem si za prvo aprilsko šalo na FB spremenil datum mojega pravega rojstne dne na 01.04.. Čestitk sem dobil ogromno, tudi od prijateljev, ki so v poletnih mesecih prisostvovali na mojih prejšnjih proslavljanih, prejel pa sem tudi čestitke od “prijateljice”, s katero sva pred leti RD praznovala skupaj. Ker sva pač par dni narazen.

  Drugače pa je, za datum tvojega RD vem tudi brez FB, pa saj ga tam itak tudi nimaš objavljenega.

 3. Gorazd Šturm pravi:

  Vprašanje: Ali obstajam, če nimam FB računa?

 4. S pravi:

  Zapomniš si za najbližje, za ostale bi pa blo že preveč… Men se zdi FB za RD dost cool zadeva :)
  Sej če pogledamo GSM, dans marsikdo še svoje ne ve napamet, ne pa da bi imel v spominu cca 200 številk. Zakaj? Ker je pač tako urejen imenik in ni potrebe da bi si vse zapomnil.
  Podobno je z FB… (včasih smo si v beležko napisal)

  • bajdec pravi:

   Sam si pa zapomnim nekaj številk na pamet. Znam približno 40 številk na pamet, pa čeprav jih imam v imeniku. Pač hitreje vpišem 5 številk v telefon in mi vrže spodaj napisano celo številko :)

 5. Tadej pravi:

  Sem pa nekaj pomislil ob branju te objave. Da nekaj ti pa čestitke vseeno povejo o tvojih FB “prijateljih”. Namreč recimo da jih imaš okoli 300, še vedno ti čestita samo (npr.) ena petina, ali ena četrina, … Skratka, je to le nek pokazatelj/filter, komu se je kot prvo sploh zljubilo obiskati tvoj profil in napisati “Vse najboljše! :)” in pa kdo se je in kdo se ni, recimo temu hotel izpostaviti pred svojimi (in skupnimi) prijatelji kot tako bližnji “prijatelj”, da ti tudi čestita ob roj, dnevih.

  Kar se pa praznovanja svojih roj. dni tiče je pri meni podobno kot pri tebi; kot otrok sem bil ves navdušen (češ, od danes naprej sem “najstnik”, ko sem bil 11, od danes naprej sem odrasel, ko sem bil 18 itd.), sedaj jih pa že zadnjih 10 let sploh ne praznujem več! Še familija ve, da je “bolje”, da mi niti ne čestitajo (no, pa mi vseeno :D), ker bom imel svoj govor o tem, kako mi te stvari nič več ne pomenijo.

 6. Dejan pravi:

  Zanimivo razmišljanje. Priznam pa, da jaz niti ne pogledam, kdo vse mi je “voščil” preko FBja, ampak samo brišem obvestila. Tudi sam nikoli ne voščim tako da kliknem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.