Ob zadnjih dogodkih v zvezi z družinskim zakonikom si nisem mogel pomagat, da ne bi prispeval svoja dva centa k tematiki. Najbolj me žalosti dejstvo, da g. Aleš Primc in druščina najbolj oglašujejo predreferendumsko kampanjo z dejstvom, da si otrok zasluži matero in očeta. Res je, otrok si zasluži matero in očeta, vendar ne samo kot biološke starše, marveč tudi kot učitelje, vzgojitelje ter vodje skozi življenje.

Sliši se zelo lepo. Sedaj pa se ozrite malo po svoji sosesčini, verjetno niti ni treba daleč. Za koliko “pravih” družin veste, da oče ali mama pretepa partnerja in/ali otroke, se prekomerno predaja alkoholu ali ljubimcem? Koliko pa mislite, da je takih družin kjer se to dogaja pa zato sploh nihče ne ve, ali pa si vsi zatiskajo oči pred resnico? Odgovor je: Preveč.

Pa če pogledamo še družine, v katerih so odnosi ljubeči in pristni. V današnjem času, ko so razlike med revnimi in bogatimi čedalje večje lahko izpostavim dve skrajnosti. Prvo doživljam sam, saj sem zaradi narave dela večji del dneva odsoten in svoje tri otroke vidim le približno dve do tri ure dnevno ter vikende. Kaj pa (razen materialnih dobrin) imajo od mene kot očeta? Žal bolj malo. Na srečo ima moja boljša polovico več časa zanje.

Kaj pa kadar sta oba starša bolj izobražena ter na kakšnih bolj odgovornih mestih? No, takim otrokom je očitno oče vrtec (ali šola), mama pa so jim stari starši. Druga skrajnost pa je ta, v kateri sta oba starša brezposelna. Brez dvoma je takšno življenje za otroke – oziroma za celo družino – zelo stresno in si ga ne upam niti predstavljati.

Otrokova prva pravica po mojem mnenju ni tista do matere in očeta, ampak tista do dostojnega življenja, ki ga pa v primerih iz zgornjih odstavkov sigurno nimajo – vsaj ne v tolikšni meri, kot bi si zaslužili. In zakaj si istospolni pari ne bi smeli zaslužit priložnosti, da dajo otrokom to pravico? Ker so narobe “zvezani”? Precej primitiven pogled, če mene vprašate, saj istospolnost vendar ni bolezen, prav tako pa tudi ni modna muha, kot jo nekateri (predvsem starejši) dojemajo.

To njihovo zmoto pogosto argumentirajo z izgovorom, češ da v živalskem svetu tega ni. O tem sicer ne bi preveč razpredal, vendar pa že malo googlanja razkrije precej povezav do strokovnih člankov, ki dokazujejo da se homoseksualnost pojavlja ne samo pri sesalcih ampak tudi pri drugih živalskih vrstah. Mit #1 ovržen.

Drugi izgovor je ta, da včasih tega ni bilo toliko. Res ne? Sam osebno poznam nekaj homoseksualcev, ki jih imajo krepko čez 50, za sabo pa povečini propadle zakone (nekateri tudi otroke) saj se včasih o tem ni govorilo (in so bili zaradi strogih staršev pač prisiljeni v zakone). V resnici pa so vsi vse vedeli, samo z razliko da je to veljalo kot “javna skrivnost”, dandanes pa to pač ni več skrivnost. Mit #2 ovržen.

Po vsem tem se mi zdi da kampanja g. Primca predvsem predstavlja homofobno hujskanje slovencev, ki mu tudi nekateri politiki nasedajo. Sem več pričakoval od njih. Mogoče bi ga bilo fino vprašati, kaj bo storil, če se bo izkazalo, da bo en od njegovih otrok gej? Mu ne bo privoščil lepega življenja in uresničenih želja? Mu bo homoseksualnost prevzgojil ali mu jo “izbil iz glave”?

Če mu je toliko do referenduma, naj ga še plača.
Tomaž Zaman

7 Responses to Družinski zakonik – Pravice otrok ali homofobija? – gostujoči zapis

 1. Tomaz Z. pravi:

  Homoseksualnost obstaja pri vec kot 400 vrstah zivih bitij, homofobija pa samo pri eni. Katera je zdaj tista, ki je “nenaravna” ?

  Sam gledam na prihajajoci referendum striktno kot samo farso in oklepanje bilk zadrtih kvazi-tradicionalistov in RKC. *pfuj* je#$%ti.

 2. Matty pravi:

  eden izmed argumentov nasprotnikov zakonika je tudi ta, da bodo otroci istospolnih partnerjev v šoli šikanirani s strani sošolcev…

  verjetno argument drži, vendar zakaj? Verjetno so se otroci tega šikaniranja in zaničevalnega odnosa nekje naučili. In to ne v šoli. Doma. Od staršev. Takih staršev kot je g. Primc. In tukaj je jedro problema.

 3. rozinca pravi:

  nimajo nobenega pametnega razloga proti, zato je treba pač bit malo homofob…. ampak ne zavedajo se pa, da lahko ima ravno kakšen njihov otrok, ki bo homoseksualec, problem, ko bo želel posvojiti otroka svojega partnerja, pa ne bo mogel, ker je oči al pa mami rekel PROTI zakonu… aja…sej res.. takega očija al pa mamico to ne bo zanimalo, ker se bo svojemu otroku tako odrekel, ker raje brez otroka kot pa homoseksualca… kot da ma seksualna usmerjenost kakšno vezo… no comment…

 4. majk pravi:

  Kar otrok najbolj potrebuje od očeta je občutek varnosti. Mamo pa, da ga začuti kdaj je žalosten, kdaj jezen, kdaj ga je treba umirit, kdaj jo otrok potrebuje itd.
  Če pa ima otrok 2 očeta, bo potem dobil 2x večji občutek varnosti? Kdo pa ga bo potem najbolj začutil kdaj ga je treba umirit, kdaj potolažit, če to najbolj zmore mama. Ženske so bolj čustvena bitja, kot moški.

  V sloveniji imamo vse več knjig in celo fakulteto, ki uči zakonske in družinske študije. Temelj vsega tega pa so odnosi v družini, kako vpliva odnos mame na otroka, kako vpliva očetov odnos nanj in kako vpliva odnos med mamo in očetom nanj.

  Te je oče pohvalil kako super si? Kako ponosen je na tebe? Te je mama zmerej potolažila, ko si bil žalosten? Te je umirila, ko si bil najbolj jezen in nisi mogel več zdržat? Sta ti povedala in dala občutek da te imata rada? Sta ti dala občutek, da si želen in hoten?

  Če je odgovor na vse ja, potem imaš srečo. Nekateri naši otroci pa bodo mogoče zarad drugačnega razmišljanja za to prikrajšani.

 5. majk pravi:

  Morda pa katerega od staršev nisi zares imel tako kot sem opisal zgoraj. Je bil sicer fizično prisoten v tvojem življenju, ne pa čustveno. Morda zato tako vztrajaš v tem, da bi otroci imeli raje 2 očeta, ker bi ti tudi včasih raje imel 2 očeta kot pa recimo, tako ko si imel recimo samo mamo. Spet govorim o čusteveni prisotnosti saj edino ta šteje. Morda zato raje ne vzameš kake knjige o moderni psihologiji, v kateri bi spoznal da vsak tvoj občutek izhaja iz tvojega ranega odnosa s starši(spet ima vsak svojo vlogo) in kako sta oba pomembna, ker si se že v zgornjem stavku odločil kaj bi ti raje imel.

 6. Tomaž Zaman pravi:

  Majk, v svetu, kjer nebi bilo nasilja, alkohola, prešuštvovanja in bi se oba starša “držala” svoje stereotipne vloge (torej oče ki, daje občtek varnosti in mama, ki nudi čustveno podporo) bi se z tvojimi trditvami verjetno celo strinjal.
  Ampak kot sem napisal je v realnem svetu situacija precej drugačna. Kaj pa otroci, ki imajo samo enega starša (iz kateregakoli razloga)? Bi morali biti potem odvzeti staršu in dani kaki rejniški družini, da ne bodo čustveno zavrti? Kaj pa družine, kjer je mama tista stroga in oče opravlja čustveni del vzgoje?
  Priznam, o tematiki nisem strokovno podkovan a stvari še zdaleč niso tako črno-bele, kot jih predstavljajo zagovorniki referenduma. Sem pa tudi mnjenja da se v družini vloge že dolgo ne delijo več po spolu.
  Kar pa se mojega otroštva tiče pa priznam, da sem imel precej stereotipnega, torej očeta, ki je skrbel za varnost in dobro družine, ter mamo, ki je skrbela za čustvene plati.

 7. Miloš pravi:

  Ob vsem sprenevedanju, ki ga je sposobna RKC, je ta referedum popolnon zlom strpnosti, solidarnosti in sočutja do soljudi. Če zakon pade bodo izgubili le otroci. Cerkev in Primc pa ne bosta dobila nič. Tudi bede, zablod in stranpoti moške zdržbe okoli RKC ne bosta mogla prekriti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.