Ob zadnjih dogodkih v zvezi z družinskim zakonikom si nisem mogel pomagat, da ne bi prispeval svoja dva centa k tematiki. Najbolj me žalosti dejstvo, da g. Aleš Primc in druščina najbolj oglašujejo predreferendumsko kampanjo z dejstvom, da si otrok zasluži matero in očeta. Res je, otrok si zasluži matero in očeta, vendar ne samo kot biološke starše, marveč tudi kot učitelje, vzgojitelje ter vodje skozi življenje.

Sliši se zelo lepo. Sedaj pa se ozrite malo po svoji sosesčini, verjetno niti ni treba daleč. Za koliko “pravih” družin veste, da oče ali mama pretepa partnerja in/ali otroke, se prekomerno predaja alkoholu ali ljubimcem? Koliko pa mislite, da je takih družin kjer se to dogaja pa zato sploh nihče ne ve, ali pa si vsi zatiskajo oči pred resnico? Odgovor je: Preveč.

Pa če pogledamo še družine, v katerih so odnosi ljubeči in pristni. V današnjem času, ko so razlike med revnimi in bogatimi čedalje večje lahko izpostavim dve skrajnosti. Prvo doživljam sam, saj sem zaradi narave dela večji del dneva odsoten in svoje tri otroke vidim le približno dve do tri ure dnevno ter vikende. Kaj pa (razen materialnih dobrin) imajo od mene kot očeta? Žal bolj malo. Na srečo ima moja boljša polovico več časa zanje.

Kaj pa kadar sta oba starša bolj izobražena ter na kakšnih bolj odgovornih mestih? No, takim otrokom je očitno oče vrtec (ali šola), mama pa so jim stari starši. Druga skrajnost pa je ta, v kateri sta oba starša brezposelna. Brez dvoma je takšno življenje za otroke – oziroma za celo družino – zelo stresno in si ga ne upam niti predstavljati.

Otrokova prva pravica po mojem mnenju ni tista do matere in očeta, ampak tista do dostojnega življenja, ki ga pa v primerih iz zgornjih odstavkov sigurno nimajo – vsaj ne v tolikšni meri, kot bi si zaslužili. In zakaj si istospolni pari ne bi smeli zaslužit priložnosti, da dajo otrokom to pravico? Ker so narobe “zvezani”? Precej primitiven pogled, če mene vprašate, saj istospolnost vendar ni bolezen, prav tako pa tudi ni modna muha, kot jo nekateri (predvsem starejši) dojemajo.

To njihovo zmoto pogosto argumentirajo z izgovorom, češ da v živalskem svetu tega ni. O tem sicer ne bi preveč razpredal, vendar pa že malo googlanja razkrije precej povezav do strokovnih člankov, ki dokazujejo da se homoseksualnost pojavlja ne samo pri sesalcih ampak tudi pri drugih živalskih vrstah. Mit #1 ovržen.

Drugi izgovor je ta, da včasih tega ni bilo toliko. Res ne? Sam osebno poznam nekaj homoseksualcev, ki jih imajo krepko čez 50, za sabo pa povečini propadle zakone (nekateri tudi otroke) saj se včasih o tem ni govorilo (in so bili zaradi strogih staršev pač prisiljeni v zakone). V resnici pa so vsi vse vedeli, samo z razliko da je to veljalo kot “javna skrivnost”, dandanes pa to pač ni več skrivnost. Mit #2 ovržen.

Po vsem tem se mi zdi da kampanja g. Primca predvsem predstavlja homofobno hujskanje slovencev, ki mu tudi nekateri politiki nasedajo. Sem več pričakoval od njih. Mogoče bi ga bilo fino vprašati, kaj bo storil, če se bo izkazalo, da bo en od njegovih otrok gej? Mu ne bo privoščil lepega življenja in uresničenih želja? Mu bo homoseksualnost prevzgojil ali mu jo “izbil iz glave”?

Če mu je toliko do referenduma, naj ga še plača.
Tomaž Zaman