Nogavice Autosock sem dobil kakšno leto nazaj po pošti. Na žalost niti ne vem, kdo mi jih je poslal kot novoletno darilo (velika HVALA!), vendar sem jih imel celo leto v garaži. Ko sva se odpravljala na smučanje v Francijo, sem se odločil, da jim dam prostor v prtljažniku. In v bistvu niti nisem verjel, da so “nogavice za gume” lahko tako zelo uporabne, kot so se izkazale. Na avtu so itak zimske gume in navajen sem zim.

No, tako je bilo do zadnjega dneva smučanja, ko bi naj po napovedih zapadlo 2-5 cm snega, pa ga je zapadlo do poldneva že več kot 30 centimetrov. Glede na to, da v Franciji drugače plužijo ceste (par centimetrov snega ostane vedno na cesti) in jih ne posipavajo, me je začelo malce stiskati, kar priznam. Ko sem videl njihova vozila, ki so z letnimi gumami in verigami ostajala v snegu, sem pomislil na “nogavice” in jih šel prvič montirati na avto – 15cm svežega snega na 1800 metrov in spust po zelo strmi cesti do višine 800 metrov je bil zame povsem dovolj velika stvar, da sem upal, da mi bodo pomagale (vmes sem bil jezen nase, da nisem s seboj vzel verig).

Autosock nogavice so bile na pogonskih kolesih v manj kot minuti, saj jih dobesedno oblečeš na gume, prestaviš avto za pol metra in stvar je urejena. Gume so izgledale precej smešno, predvsem pa nisem verjel, da lahko tkanina pomaga pri vožnji po snegu!

Spuščanje po klancu navzdol je bilo “spooky”, ker nisem vedel ali bodo nogavie pomagale ali pa bom ostal v jarku. Kaj kmalu sem ugotovil da zadeva resnično deluje in vožnja je bila precej lažja – verjetno je bil to tudi psihološki učinek, vendar občutek je bil precej boljši. Ko sem končno prispel v dolino, sem jih snel (v manj kot minuti!) in peljal po njihovi “glavni cesti”, ki je bila bolj zasnežena kot naše vaške poti – ko bom naslednjič pizdil nad cestarji, naj me kdo opomni!

Pred nama je bil še vzpon iz 700 metrov na 1600 metrov visok prelaz Montgenevre. Ceste se ni videlo, saj je snežilo kot pri norcih, par vozil, ki so peljala pred menoj, pa je tudi pred vzponom zavilo s ceste. Zimske gume so sicer nekaj časa opravljale svoje delo, vendar naenkrat je vse skupaj začelo “utripati” – elektronika naredi svoje in avto se ni več premikal! Ti šment, oz. besede so bile precej bolj grozne, sem si dejal in rekel da lahko poskusim z “nogavičkami”. Zoper sem porabil minuto ali dve – v tem času sem se v avto vrnil kot sneženi mož (pihalo je in nanašalo sneg) in samo upal, da pridem do vrha prelaza. In avto se je začel brez problema premikati – tkanina dela čudeže. Po približno 15 minutah počasnega vzpenjanja, ko je bil na cesti okoli 30 cm snega, sem zagledal luči v daljavi in se oddahnil, da mi je uspel vzpon. Vendar me je čakal še spust proti odcepu za Sestriere! Nogavice so bile še vedno na gumah in vožnja je potekala kot po tirnicah – ko sem gledal lastnike vozil, ki so v temi in snegu na gume montirali verige, so se mi zasmilili. V bistvu bi bil lahko na njihovem mestu in bi verjetno z zimskimi gumami obstal nekje ob cesti čez noč!

No, po 15 minutah vožnje je cesta in njena okolica izgledala povsem drugače. Nikjer snega, cesta skoraj suha! Kot bi prišel v drug letni čas. In zopet sem odstranjeval “nogavice” in se smejal sreči, ki sem jo imel!

Moje mnennje – Autosock nogavice so najboljša stvar za vožnjo po snegu. Princip, kako delujejo, mi ni jasen, vendar delujejo! In sedaj komaj čakam sneg doma, da se bom lahko peljal z njimi! In strah pred preveč snega je “kot lanski sneg”!

Hvala tistemu, ki mi jih je poslal lansko leto – letos so me rešile!