V 82. členu Ustave RS je zapisano: Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.
O tem je govoril tudi poslanec NSI, mag. Matej Tonin, v svojem govoru (tvit) v državnem zboru. Glede na to, da je Zoran Jankovič, kot možen mandatar govoril o tem, da ima dovolj glasov za izbor, so se desne stranke odločile za catch 22, da se jim ne bi zgodil “Pucko”. Namreč svojim poslancem “niso dovolile dvigniti glasovnic” – sicer je bilo to obrazloženo kot skupinska odločitev vseh poslancev, vendar na žalost v to ne morem verjeti – veliko poslancev se ne bi niti v sanjah spomnilo kaj takšnega. To je pač delo večjega uma, ki je vedel kako mora imeti svoje marionete v svojih rokah.

In potem se je zgodilo še nekaj hujšega, kar človek ne bi niti pričakoval in meče zelo slabo luč na “koalicijo”. Namreč 42 poslancev je bilo ZA, štiri glasovnice so bile neveljavne in ena glasovnica je bila PROTI! Prosim?? Če pizdim nad ustrojem, ki prepove poslancem izraziti svojo demokratično voljo in katerim bi bilo potrebno vzeti vsaj eno mesečno plačo, ker se delajo norca iz cele Slovenije, se lahko še bolj pizdim nad “koalicijo”.

Ali poslancem ni jasno kako se izpolni glasovnica? Ali pa so imeli trojanske konje tudi med svojimi poslanci?

Kakorkoli, vse skupaj se mi zdi popolno razvrednotenje državnega zbora in tega, kar naj bi predstavljal. V bistvu se mi vse skupaj gabi in namesto da bi se reševala ladja, ki se potaplja, je bolj pomembno, da se kažejo mišice, predvsem pa da se obračunava na vseh frontah z vsemi kanoni!

Je.bo.vas poslanci, ki nam boste krojili naša življenja v tem mandatu! Zavedajte se, da ste samo orodje v rokah državljanov Slovenije in začnite se tako obnašati – dovolj je bilo sranja in dovolj je bilo “prepucavanja”. Državljane Slovenije dejansko ne zanima kdo ima daljšega. Državljane zanima, kaj boste storili za nas in ne za svoje riti! In mogoče je čas, da se Slovenija neha deliti na leve in desne, ko pa smo vsi državljani iste države!

32 Responses to Strankarska diktatura glasovanja – 82. člen Ustave RS – dost je sranja!

 1. Manuela pravi:

  Ni več smešno. Pol pa ljudje začudeno gledajo, ko se hočeš izselit iz države :P

 2. Boštjan pravi:

  Meni je pa najbolj smešno pri vsem skupaj da smo šli na volitve, izvolili neko X stranko, na oblast pa potem pride stranka Y… demokracija pa taka, zakaj potem sploh imamo volitve.

 3. polde pravi:

  >Kakorkoli, vse skupaj se mi zdi popolno razvrednotenje državnega zbora in tega, kar naj bi predstavljal.

  Moj pogled na tole razvnedrotenje je povsem diametralen. Nekaj dejstev:

  1. do sedaj še ni noben mandatar šel na glasovanje z 44 glasovi ali nesklenjeno koalicijsko pogodbo. In riniiti v svoj prav, če te močno podpira povsem nekredibilen predsednik RS (ter tudi bivši) in predsednik ZZB-NOV še ne pomeni, da bodo potem kar vsi padli dol in množično podprli zgolj nasmeh in nekaj pomežikov. Izkazalo se je, da to le ni Ljubljana, kjer za nekaj položenih kock dobiš skoraj 70%.

  2. če je med razpravo PS ugotovila, da nimajo 46 glasov, bi mirne duše lahko povzročili nesklepčnost in zadevo vrnili za zeleno mizo in poskušali dobiti manjkajoče glasove. V njihovi poslanski skupini manjka vsaj en T. Anderlič, ki je bil kralj procedur. To se je izkazalo že na prejšnjo črno sredo oz. po poimenovanju predsednika PS je bila to bela sreda, kjer so rinili s svojim kandidatom brez podpore in posledično ustoličili Viranta

  3. enačiti ali iskati Pucka (v medijih zelo prisotno) s tem kar se je dogajalo v tem tednu je neokusno. Pucko je JAVNO povedal, da bo podprl Janeza Drnovška, za razliko od tega je bilo špekuliraje samo o 48 glasovih – GG Mišič in in še samega predsednika o 46 glasovih.

  4. tudi oddati neveljavno glasovnico je glasovanje po svoji vesti ali pa jo neprevzeti, enako je glasovanje 42 in 2 proti glasovanje po svoji vesti, pa čeprav se sliši na prvi pogled še tako absurdno. Razmišljanje v duhi 82 člena ustave tudi ne more biti iskanje trojanskih konjev v lastnih vrstah.

  Predlagam v izogib pritiskom (beri politicni korupciji), da je glasovanje o mandatarju javno in da se v parlament hodi na glasovanje z zagotovljenimi 46+ glasovi in ne samo z blefiranjem in bo precej večji ugled DZ.

 4. Mirko pravi:

  A to, da so si iz nezaupanja v SDju med seboj morali kazat glasovnice je pa ok?

 5. podplat pravi:

  ‘ Mah zakaj so že bile predčasne volitve? Zato da bo ta vlada vladala še do poletja. Zakaj že? Ker to nekaterim ustreza. In komu to ustreza? JJ ker se boji reševati sranje v katerem smo, Jankovič je šel v šolo ob malce napačnem času in s premalo izlušnjami. Pre_Varant kaže svojo barvo in nrav. Torej ni interesa. Psi lajamo, karavana pa kot vedno po svoji poti.

 6. Mirko pravi:

  Boštjan: v proporcionalnem sistemu s slabimi 30% ni izvoljena ena x stranka, ostale so pa poražene. To je samo v večinskem sistemu – ki ga nimamo. Izvoljeno je bilo več strank in če njihova koalicija v sešteveku prinese več kot 50% so zmagale one.

 7. Odyn pravi:

  Izvoljene niso bile stranke, temveč poslanci.
  V naši Ustavi v volilnem sistemu stranke niso omenjene z eno samo besedo (pravzaprav so v celi Ustavi omenjene le tam, kjer se govori o nezdružljivosti članstva v stranki z delom v vojski in policiji). Tako, da so vse izjave, ki jih slišim v zadnjem času, da bi morali poslanci slediti navodilom stranke, izraz nepoznavanja Ustave kot izvora pravne države.

 8. Bufo pravi:

  Včeraj je bila demokracija milo rečeno pokakana s strani njenih najvišjih predstavnikov …

 9. andrej pravi:

  Če je že bil kakšen pucko naj ga k…. gleda, če se boji javno izpostavit, v najslabšem primeru bi pristal v Jankovičevi stranki. Mislim, da je bolje da se sedaj zmenijo kdo naj bo mandatar, kod da imamo ponovno predčasne volitve in izpade kakršne je delal Karrrrrl. Kdo bo mandatar al Jankovič (potem lahko pričakujemo dražje življenje v državi-primer je viden v Lj občini- dražje položnice(komunala,…) v primeru da pride Janša na oblast bo pa spet kaka fora s Patrijami aktualna. V obeh primerih se bistveno ne bo spremenilo. Ljudje bodo nergali. Za moje pojme bi bil idealen mandatar nekdo, ki nima neke burne zgodovine z “poštenimi” projekti. Mogoče bi bil Virant še najboljši, ker se je včasih prpravlen žrtvovat za svoj ugled.
  Upam, da se kmal zmenjo, ker drugač se selim ven iz države!

 10. jm pravi:

  Kaj pa, če se je Jankovič dejansko us**l in naročil dvem svojim, da ga ne podpreta, če bi se res našla dva na drugi strani, ki bi ga.

  Sedaj bo lahko mirno prevedril krizna leta v opoziciji, si nabral izkušnje in potem na naslednjih volitvah poiskusil zmagati. Da bo ostal poslanec, čeprav je še pred časom napovedoval, da se tega ne bo šel, pa je včeraj kar nekako potrdil.

 11. Dare pravi:

  No ja, a to, da je levica po navodilih svojega ljubljenega vodje glasovala zanj, ne pa po svoji vesti, je pa OK???

  • had pravi:

   v bistvu ni, a ne???? ocitno so po svoji volji glasovali!!

   • (jm) pravi:

    Glasovali so po svoji vesti, ki pa jim ne dovoljuje da bi povedali kako so glasovali ker se bojijo posledic strankokracije? Al zakaj že?

    • had pravi:

     to pa ne vem :) a so vse vprasali kako so glasovali

    • (jm) pravi:

     Verjento ne, ampak par njih. Javiti se pa ne upa nihče. Le zakaj?

     Obstaja pa seveda tudi možnost, da res ne vesta. Da sta pač se zmotila. Obkrožila na roki, namesto na glasovnici, ali kaj podobnega.

   • Dare pravi:

    Kako so glasovali po svoji volji, če so imeli zapovedano, koga morajo? To so dobili s strani svojih strank, ko so se “dogovorili” za koalicijo…

 12. bbb pravi:

  lejte imamo strankarski sistem, tako pač je.
  verjamem pa da nekatere blazno boli, ker kupovanje glasov ni uspelo zradi tega..

 13. Janez pravi:

  Kontriraš sam sebi Had, opozicijo zmerjaš ker so poslanci (ne)glasovali po navodilih strank, koalicijo pa zmerjaš ker nekateri niso glasovali po navodilih strank.

  PS: V slovenskem proporcionalnem sistemu volimo stranke in ne neposredno poslancev, zato je že prav, da nekdo, ki ga je izvolila levica glasuje svojim volivcem primerno in na drugi strani nekdo, ki ga je izvolila desnica takisto. Bistveno bolje, kot da nekdo, ki ga izvoli ena stran pod krinko anonimnosti in s pomočjo “dodatka k pokojnini” glasuje proti volji svojih volivcev.

  • bbb pravi:

   bravo o tem govorim ze skoz.
   seveda je had politicno pristranski, zato taki spisi..

  • had pravi:

   napaca.. tole sem napisal

   Ali poslancem ni jasno kako se izpolni glasovnica? Ali pa so imeli trojanske konje tudi med svojimi poslanci?

   nikjer nisem pisal o navodilih stranke.. razlika je velika

 14. Iztok pravi:

  Ravnokar čivknil:
  @iztokdimc Odgovor na smisel Politike, Volitve in sploh vsega je 42.

 15. Marko Horvat pravi:

  Had si se mogoče vprašal, če je slučajno prišlo do podkupovanja nekoga iz “desnice” da bi volil za Jankoviča? Kdo je potem pošten oz. državotvoren?

  • had pravi:

   odlicno vprasanje in na mestu.. desnica sedaj preusmerja pozornost na vse druge stvari, o tem pa se nihce ne sprasuje :)

 16. Mirko pravi:

  sekunda zgodovinskega spomina: april 2000 – LDS ni prevzela glasovnic ob glasovaju za kandidata za PR Dr. Bajuka.

  • had pravi:

   ce se ne motim, 26 poslancev kajne? in spet smo v preteklosti.. a ves, da me ne zanima, kaj se je zgodilo leta 2000, niti 1992, ker zivim v letu 2012 in me ta situacija tukaj zanima..

   lahko pa se vprasamo kaj se je zgodilo leta 1953 in dlakocepimo brez veze..

   • jm pravi:

    Malo je pa treba pogledati nazaj. Ker sicer izgleda takole:

    A: Objubljam vam med in mleko
    B: Ok, tukaj moj glas
    —- mine eno leto —-
    A: Evo, prinesel sem kosti, če pohitite lahko mozek posrkate
    B: ?????? ampak obljubil si med in mleko ??????
    A: Prekleti revanšisti. Skoz gledate zgodovino in izkopavate kosti. Banda nehvaležna. Trpite in z menoj v boljši jutri. Glejte da boste naslednja dva tedna pridni, ker grem k kolegu Kim Jong Unu na ene njegove otočke tam dol se borit za naš narod, napredek in revolucijo.

 17. Nik pravi:

  Ponavadi se ne vključujem v politične debate pa naj bo to izjema.

  1. Ali so poslanci naredili kaj norebe ko niso dvignili glasovnic? Seveda da ne. S tem so samo preprečili korupcijo(glede na rezome jankoviča mislim da je to nekaj nromalnega). Vsak poslanec ki bi želel bi lahko dvignil glasovnico in glasoval. Res pa je da bi to naredil javno in bi vsi vedeli kdo je tisti ki je glasoval za Jankoviča. Pa sploh se vsi spotikate ob to, da niso glasovali. Problem je da Jankovič ni dobil niti 44 obljubljenih glasov. Dobil jih je 42, torej mu ne bi pomagalo niti če bi privabil na svojo stran 3 poslance, saj bi še zmeraj imel le 45.

  To je bilo zelo pametno od poslancev in poslanskih skupin da niso prevzele glasovnic. Ce bi Jankovič( in njegovo ozdaje torej Kučan in podobni) prejeli 46 glasov bi se nemudoma začeli spraševati kdo je glasoval za jankoviča, kaj mu je ta dal v zameno? Začelo bi se ugibanje o korupciji. Kdo je kogap odkupil in za koliko. Poslanci so se z neprevzemom zavarovali in tako jih tudi če bi kdo res glasoval zanj, bi lahko rekli nisem bil jaz. Jaz nisem glasoval.

 18. Nik pravi:

  Desnica ni rabila nikogar podkupit ker so bili v desusu proti jankoviču.

  Da sploh ne omenjam SD, ki jih je uničil prav kučan(saj vemo kdo stoji za jankovičem a ne), in je pahor že na začetku bil odločno proti koaliciji, prav tako pa tudi drugi vidnejši SD-ovci.

  Nisem proti jankoviču sem pa proti temu da bladajo ljudje iz ozadja. Temu pravim odločen ne! Stanovnik se je upal zamerit američanom, ki so zaradi njegovega govora preklicali obisk našega zunanjega ministra v Washingtonu. Res želimo takšne ljudi? Pa ne mi reci da so hlapci tisti ki gredo k veleposlaniku svetovne velesile. Kako pa mislite da se posle dobiva?

 19. x66 pravi:

  Ja tezko je razumeti dogajanje v drzavnem zboru, ce ignoriras najbolj ocitno dejstvo ki se je izkazalo:

  “Jankovic je popolnoma nesposoben. To prikriva z napihovanjem, bleferstvom in populizmom. ”

  Ko si pred tem prenehas zatiskati oci, je vse ostalo precej lazje razumeti.

 20. bojan N pravi:

  NIK,

  delujes mi kot clan “Jansa Junge” SDSesovskega podmladka, ki jim Vojak daje jasna navodila, kaj naj po forumih pisejo in kako.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.