V soboto zvečer sem bil vabljen na otvoritev EPK 2012 – Maribor 2012, Evropska Prestolnica Kulture, ki se je dogajala na Trgu Leona Štuklja. Sicer nisem ljubitelj “umetniških instalacij”, ki jih ponavadi razume samo avtor projekta, vendar sem se tokrat odločil, da se vseeno udeležim tega Twitter meetinga, ki ga je organizirala Petra Slanič in nam tviterašem uredila tudi akreditacije za dogodek ob otvoritvi! Tega, da sovražim gužvo, poteptane noge, alkoholne zadahe, niti ne bom omenjal na tem mestu!

In sem šel v Maribor, ki je tako postalo Evropska prestolnica kulture in bil presenečen že od samega začetka naprej. Odlična organizacija, kar pomeni da je bilo veliko varnostnikov, ki so znali povedati kje je vhod na prizorišče, kot tudi da je bilo celotno prizorišče že na pogled resničen presežek – na eni strani VIP tribuna, kjer so zmrzovali vsi znani Slovenci (največ politikov), na drugi strani oder in vmes množica ljudi (po moji oceni več kot 5000, lahko pa se seveda motim).

Že nekaj časa pred dogodkom sem vedel, kako naj bi vse skupaj potekalo, kdo bo nastopal, predvsem pa kdo je vse skupaj “spravil skupaj” – bal sem se, da bom priča še enemu izmed dogodkov, ki so namenjeni samemu sebi – vendar sem se krepko motil. Sama otvoritvena slovesnost je bila odlična, ni bila umetniška instalacija, ki je ne bi nihče razumel, ampak je imela svoj smisel, predvsem pa je bila energična in zmes raznoraznih elementov, ki so skupaj naredili name velik vtis! Ja, bilo je odlično in dokaz, da se da narediti gledljive proslave!

Požar je objavil novico z naslovom – Dobrodošli na Epeka! Eni Mariborčani žvižgali Türku in vpili Janša, Janša!
Zelo narobe! Stal sem pod odrom, ko je imel dr. Danilo Türk svoj govor in ko je samo en fant, ki je imel na glavo kapo z napisom Skavt, vpil Janša, Janša (5krat) in mafija dol (3krat) – predsedniku ni nihe žvižgal, je pa nekdo iz občinstva žele obračunati s tem tipom s Skavt kapico (če ne verjamete si lahko ogledate video – Radio Kaos) in občinstvo je zelo glasno izžvigalo tega “fantiča”, kateremu je predsednik tudi namenil par besed v svojem govoru! Zelo všečno in odlično se je znašel, provokator pa je od sramu takoj zapustil prizorišče!

Po koncu proslave je sledila pogostitev v SNG Maribor, kamor se je zgrnila vsa premražena smetana in uživala v zastonj pijači in hrani. Radovan Žerjav brez svoje modre jakne je bil skoraj neprepoznaven,…. ampak ne bom “žutaštampa.press”!

Srečno Maribor in vsa ostala mesta, ki so v projektu EPK 2012!