Všeč so mi domači projekti (in ja, ponavljam se, vem!) in rad jih podprem vsaj z objavo novice! Jaka Železnikar tokrat predstavlja zanimivo aplikacijo za Android telefone z imenom Pregovori (dolpoteg). Ker sam nimam Android telefona, je ne morem preizkusiti, vendar je poskrbljeno tudi za nas – na naslovu http://www.jaka.org/2011/pregovori/pregovori.php

In kaj dela aplikacija Pregovori? Med seboj povezuje različne pregovore in posledično so pregovori, ki jih generira lahko jako zanimivi:

 • Kadar se ti najbolj mudi, vsakdo molči!
 • Volk dlako menja, ko ovco poje.
 • Življenje človeka ubije.

Oz. tole spodaj je celotna obrazložitev aplikacije Pregovori:

Pregovori, nova slovenska aplikacija za Android v inovativnem literarnem delu združuje tradicijo pregovorov s sodobno spletno kulturo, izraznostjo in tehnologijo.

Aplikacija Pregovori vsebuje naključno prikazujoč se nabor vzorčenih pregovorov. Iz delov dveh pregovorov je sestavljen nov, izviren ‘pregovor’. Hkrati imata uporabnik in uporabnica ob vsakem vzorčenem pregovoru možnost prikaza njegovega izvora.

Za nov, vzorčen pregovor je potrebno telefon premakniti iz horizontalnega v vertikalni položaj (ali obratno). Tako recimo iz ‘Brez sreče je vsak trud zaman’ in ‘Brez muje se še čevelj ne obuje’ nastane ‘Brez sreče se še čevelj ne obuje’.

Aplikacija Pregovori je v celoti brezplačna in brez oglasov.

4 Responses to Pregovori za Android telefone in tudi na spletu – Jaka Železnikar

 1. Luka pravi:

  Kar v redu, bom lahko sprobal ženin spomin, ki je menda včasih obvladala pregovore :) Samo navigacija je hudo nerodna. Obračanje levo-desno za naslednji pregovor?

 2. SmiLe pravi:

  Na Androidu v pokončnem položaju reže besedilo in tudi ponavljajo se preveč – premajhna baza.

 3. bostjan pravi:

  Zakaj mi je to popolnoma neuporabno? Ker tako tudi je-neuporabno

 4. Jaka pravi:

  Še moj odziv – sem avtor aplikacije. Najprej glede uporabnosti – aplikacija namerno ni narejena, da bi se jo uporabilo kot je temu v navadi (tudi vzorčenje pregovorov ni prav v navadi, konec koncev :) Aplikacije je pač literarna in zato tudi nekoliko samosvoja. Vem tudi, da na nekaterih telefonih besedilo nekoliko preseže meje ekrana – se pa da besedilo (tokrat s klasično metodo, z gesto kot npr. za fotografije) povečati ali pomanjšati.

  V morebitni naslednji literarni aplikaciji bo temu posvečeno več pozornosti – aplikacija dela na več kot 550 napravah in vse testirati je, no, nemogoče – vsaj za gverilsko produkcijo kot je temu tako v tem primeru. (Pripombe pa pridejo zelo prav, sploh, če je zraven podatek o opremi, kjer gredo zadeve čez črto).

  Pregovorov bo v kakem tednu več – jih je zabavno delati, upam, da tudi prebrati.

  Hvala vsem, ki ste aplikacijo pogledali – upam, da vam je bil vsaj del nje všeč in vam je morebiti polepšal kak trenutek dneva – to je nekako tudi vse, čemur je namenjena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.