Odgovor na zgornje vprašanje je da – seveda je to posploševanje, predvsem pa to velja za dogajanje na Facebooku zadnje dni. Namreč Facebook je poln “nagradnih iger”, ki ponujajo zastonj vinjete, iPade, iPhone, ali pa imajo celo povezavo z loterijsko mrzlico, ki je zajela Slovenija v zadnjem mesecu. Le te nagradne igre niso organizirane v skladu s Facebook pravili (aplikacije!) in so namenjene zgolj zbiranju podatkov – in glede na številne objave zadnje dni z rezultati takšnih nagradnih iger in s številom “lajkov” nekateri “spemerji” dobivajo velike količine podatkov, ki jih bodo lahko uporabili, ali pa prodali najboljšim ponudnikom!

In kaj me moti pri tem?
Najprej me moti, da Facebook “strani” nimajo napisanega lastnika, oz. katero podjetje bo podelilo nagrado – v tem primeru se boste kljub enormnemu “spamanju” svojih prijateljev, ki vas bodo hvaležno odstranili, obrisali pod nosom za nagrado, ki ste si jo “priborili”.

Potem me moti, da se bodo taisti podatki uporabljali za pošiljanje “spam” elektronske pošte, s katero se vi seveda ne strinjate, oz. niste nikjer privolili, da se vas obvešča o vseh možnih in nemožnih stvareh, ki jih ti veleumi sproducirajo!

Moti me, da ljudje res verjamejo, da bodo na Facebooku dobili cel kup zastonj stvari, ko bodo le to “šerali” naprej s svojimi prijatelji!

Zakaj hudiča pizdim nad tem, če se me ne tiče, oz. če sam ne sodelujem v takšnih stvareh? Preprosto, ker se mi zdi prav, da si tudi tisti, ki naivno sodelujejo v takšnih nagradnih igrah dobijo vpogled kako to poteka, predvsem pa da se neha s tem! In ja, vem da je bitka z mlini na veter in da se ne bo nič spremenilo, vendar če ne opozorim na to, bo mogoče vsaj kdo premislil, preden bo kliknil “lajk”, ali pa “šeral” to s svojimi prijatelji.

Ničesar ni zastonj, niti vinjete, iPadi, iPhoni – nagradne igre organizirajo podjetja in imajo svoje podatke na Facebook straneh – in podatke pobirajo preko aplikacije, tako kot se to mora! Nikar ne bodite ovce iz naslova in ne klikajte vsega na Facebooku!