Tina Maze je zadnje sezone naša najboljša smučarka in edina, ki se uvršča v svetovni smučarski vrh. Tina je včeraj na veleslalomu v Kranjski Gori osvojila peto mesto, danes na slalomu četrto mesto! Na drugi strani je Tomaž Lovše, predsednik SZS, ki ima naslov v Monaku, kar pomeni davčno olajšavo in sodi med premožnejše Slovence. Že nekaj časa se dogajajo prepiri med našo najboljšo smučarko in SZS, ki ji očita da ne spoštuje sponzorskih obveznosti in vse ostalo, kar smo lahko prebrali v zadnjem času v različnih medijih.

Ne poznam odnosov, ki jih ima SZS do Tine Maze in obratno. Vendar to pranje perila v javnosti ni za nikamor! Predvsem pa ne v času, ko so pred Tino domače tekme, kjer vsi pričakujemo še več kot sicer! In da bi se v tem času vse skupaj še zaostrilo, je Tomaž Lovše izjavil, da Tina Maze sama od svojih sponzorjev dobi okoli milijon eurov! In to je sedaj predmet pogovora šank komentatorjev, ki so ugotovili, da to pa ni “fer” in da ima itak polne žepe denarja. Čeprav ji SZS dolguje 50.000 eurov, od skupnega zneska 212.000, to sploh ni več pomembno. Zelo dobro je spremenil temo in razmišljanja ljudi so šla v drugo smer.

Par stvari, ki se meni zdijo pomembne v tem “odnosu”:

  • Tina Maze je naša najuspešnejša smučarka zadnjih sezon, ki se redno uvrša med najboljših 10 (5!) – in kljub temu, da nekateri s tem niso zadovoljni, ker ne stoji na stopničkah, naj samo opomnim, da biti peti na svetu ni mačji kašelj!!
  • Tina Maze prinaša sponzorski denar SZS, ker se večinoma ona pojavlja pred kamerami in na stopničkah – dvomim, da bi sponzorji odpirali svoje “denarnice” v primeru da ne bi imeli nikogar nikoli pred kamero, oz. bi bil znesek precej nižji. Koliko sponzorskega denarja bi dobila SZS, če bi Tina zapustila Slovenijo?
  • če Tina Maze dobi od svojih sponzorjev letno res milijon eurov, sem izredno zadovoljen, da dobi to! Lahko pa se SZS zamisli nad tem, saj uspe zbrati samo 2 mio eurov za eno sezono (če so ti podatki točni!)
  • če Tina ne izpolnjuje sponzorskih obveznosti, kar se ji očita, je to stvar, ki se mora rešiti med njimi in ne v javnosti!

Povsem razumem, da je denarja za sponzorske stvari v Sloveniji malo, kot tudi razumem, da ves denar, ki ga SZS dobi ne gre samo za te vrhunske tekmovalce, ampak se vzgaja tudi mlajše kadre, kot je bila Tina Maze nekoč in so sponzorska sredstva zbirale Mateja Svet, Urška Hrovat in vse ostale naše smučarske zvezde. Vendar se je treba zavedati tudi dejstva, da živimo v nekih drugih časih, kot so bili pred 15 in več leti – smučanje je biznis in tekmovalke imajo omejen rok trajanja – poškodbe so hujše, predvsem pa so veliko večje obremenjenosti telesa.

In če Tina sedaj dobi milijon, ali pa tudi več od sponzorjev, ne bi bil na njenem mestu – celo življenje treningi in potem pride tekma in če ji ne uspe, je v nemilosti vseh “šank” komentatorjev, ki točno vedo kako bi morala smučati in kaj bi morala narediti. Če ji uspe, potem se pričakuje vedno več od nje – da izpolnjuje svoje obveznosti, ki ji jih velevajo sponzorji, itd.. Vendar je ona športnica in čez par let bo šla v “penzion”, če bi se ji slučajno zgodila poškodba, bi lahko to pomenilo konec kariere, prav tako pa konec denarnih pritokov. In ne, jaz ne bi bil rad na njenem mestu in vsak euro, ki ga prisluži, je prisluženm v znoju in odrekanju življenja – ampak tega nihče ne opazi.

In še za vse tiste, ki nergate čez njene prihodke – nihče vam ni branil, da niste pri svojih štirih letih začeli s treningom smučanja in to počeli celo življenje, seveda ne smem pozabiti omeniti, da ni dovolj da bi samo smučali, ampak da bi bili najboljši na svetu! Kar pa vse skupaj postavi v drugačno luč, mar ne?

 

Pred dvemi leti sem v zapisu Tina Maze je smučarka podjetnica zapisal:

Tina Maze (piše tudi blog) je smučarka podjetnica in kot takšna mora poskrbeti za svojo ekipo, je na Valu202 izjavil Janez Šmitek. Zelo dobro je opisal vso zadevo okoli Tine, ki zadnje čase buri naše “kavč komentatorje”, ki komentirajo njeno razmišljanje o tem, da bi zamenjala državo za katero tekmuje.

Poleg tega pa je povedal še par zelo dobrih stvari glede Tine in njene samostojne poti, za katero sta se odločila z njenim izbrancem in trenerjem Andreo Massijem. Namreč podpira njeno odločitev, sploh v primeru, ko se smučarka in trener zbližata in bi bilo v reprezentaci precej težje funkcionirati, kot pa na samostojni poti. Poleg tega je Tina tudi oseba, ki funkcionira veliko boljše samostojno.

Ker me že nekaj časa fascinirajo “kavč komentatorji“, ki obvladajo vse športe v “nulo” in si dajo duška bo vsaki tekmi, kot bi oni imeli v žepu vsaj že pet olimpijskih medalj, še moje mnenje o tem.
Vsak športnik, ki mu uspe priti med svetovno elito, je temu cilju posvetil svoje življenje. Seveda je bil vsakemu športniku na začetku to užitek, vendar se je kasneje vse spremenilo v “štancanje”. Neskončno treniranja, odrekanja življenju in predvsem volje je potrebno, da nekomu uspe priti med svetovno elito.

Vendar Slovenci smo “čuden” narod. Če naši športniki uspevajo, potem smo na njih ponosni. Ko jim ne gre, vemo točno kaj delajo narobe in zakaj jim ne uspeva. Če bi “kavč komentatorji” bili trenerji, bi nastal velik problem. Vsi naši športniki bi imeli zlate medalje iz vseh tekmovanj. In Slovenija bi samo praznovala. No, kruta realnost je malce drugačna. Namreč veliko faktorje vpliva na športnika v odločilnem trenutku in ko se vse stvari “poklopijo”, pridejo tudi medalje. Pričakovati same odlične rezultate je pač nemogoče. In poskusimo spoštovati športnike za to kar so in za to kar počnejo. Tudi če ne zmagujejo.

Tina je odlična športnica in njena samostojna pot je bila njena izbira, ki se je pokazala za odlično. Če se bo odločila za nastopanje pod drugo zastavo, smo lahko nanjo ponosni, ker je naredila veliko za naše ostale smučarke in tudi za promocijo Slovenije. In nikar je ne pribijajmo na križ še preden se odloči za takšno, ali drugačno potezo. Namreč to je njeno življenje in prav je, da sama odloča o njem!

“Kavč komentatorjem” pa svetujem, da se enkrat spravijo v športno opremo in gredo poskusiti šport za katerega strokovnjaki so v varnem zavetju kavča. Včasih je realnost precej bolj kruta, kot pa izgleda preko TV ekrana. Ampak to je verjetno že povsem nepomembno, kajne?!