Slovenija, oz. ministrstvo za gospodarstvo je podpisalo trgovinski sporazum ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) – usklajevanje mednarodnih standardov za zaščito pravic producentov glasbe in filmov, ustvarjalcev mode, proizvajalcev farmacevtskih izdelkov in ostalih izdelkov, kjer prihaja do kraje intelektualne lastnine.. V javnosti se ni govorilo o tem sporazumu, kajti vse skupaj je potekalo v tajnosti. Vendar se nas, kot potrošnikov, še kako dotikajo stvari iz sporazuma – če boste na internetu kršili avtorske pravice, vam bodo lahko odklopili internetno povezavo (brez odredbe sodišča), prav tako bodo ISP-ji odgovorni za ravnanje svojih uporabnikov. Vas spominja na SOPA? Ja, nekatere stvari so si precej podobne, vendar ACTA posega tudi izven spleta.

Vendar namesto da jaz pametujem o tem sporazumu, so spodaj relevantne informacije s poglobljeno razlago zakaj ACTA ne prinaša nič dobrega.

Na Facebooku je ustanovljena skupina STOP ACTA / protest proti ACTI tudi v Sloveniji, ki pripravlja protestni shod na Kongresnem trgu, 4. februarja, od 12. do 14. ure

Ustavi ACTA Pošast! Kaj je ACTA? | Slovenski Podnapisi