Večni problem uporabnikov interneta je hitrost njegove povezave v “svet”. Ponavadi od obljubljene hitrosti 10/10 pri ISP-ju, je uporabnik deležen prenosa 8/8, ali pa celo manj. Tudi sam se že večkrat ukvarjal s hitrostjo internetne povezave in ko sem jo testiral preko http://www.speedtest.net/, sem ugotovil, da se to, kar dejansko imam, ne sklada s tem, kar plačujem.

V okviru Evropske komisije podjetje SamKnows sedaj izvaja meritve hitrosti po EU, s katerimi bodo dobili zanesljive in natančne statistične podatke o zmogljivostih širokopasovnih povezav po EU. Vsi, ki se bodo odločili za sodelovanje v tej raziskavi in na katero se lahko prijavite preko povezave , bodo prejeli namensko merilno enoto – SamKnows Whitebox (industrijsko odobrena merilna naprava) za širokopasovne povezave, ki se lahko priključi na obstoječi modem/usmerjevalnik.

Prav tako bodo vsi, ki se bodo prijavili preko omenjene povezave sodelovali tudi v žrebanju za nagrado Apple iPad

Prijavljeni bodo dobili napravo SamKnows Whitebox in dostop do analitičnega sistema poročanja o zmogljivosti širokopasovnih povezav SamKnows, prav tako pa boste lahko dostopali do vseh podatkov o zmogljivosti, ki jih zbiramo o vaši širokopasovni povezavi.

Za sodelovanje v raziskavi je potrebno izpolnjevati naslednje pogoje:

 • Doma imate fiksno širokopasovno internetno povezavo.
 • Uporabljate usmerjevalnik za povezovanje do širokopasovnih storitev.
 • Imate stabilno širokopasovno povezavo (npr. povezava se ne sme pogosto nepričakovano prekinjati). Zahteva se nanaša samo na povezavo in ne tudi na hitrost.
 • Imate prosto električno vtičnico v bližini usmerjevalnika (oziroma tam, kjer nameravate postaviti merilno napravo. Ne glede na mesto namestitve mora med merilno napravo in usmerjevalnikom teči omrežni kabel! V paketu je priložen kabel dolžine 1 meter.)
 • Ste naročnik enega večjih ponudnikov internetnih storitev v Sloveniji.

OPOMBA: naprava SamKnows Whitebox v smeri k uporabniku prenese 3 GB podatkov, v smeri od uporabnika pa 1 GB mesečno. Če uporabljate paket z nizkim prenosom podatkov, vam sodelovanje v raziskavi odsvetujemo oziroma vas prosimo, da nam to vnaprej sporočite, da vam omogočimo uporabo drugačnega testnega profila. Čeprav ne moremo obljubiti, da bodo vsi, ki se prijavijo, SamKnows Whitebox tudi prejeli, se vsem zahvaljujemo za pomoč pri izboljšavi evropskih širokopasovnih povezav.

Več o zahtevah in pogojih sodelovanja si lahko preberete na http://www.samknows.eu/index.php/sl/requirements in o nagradni igri na naslovu

2 Responses to Sodelujte v raziskavi Evropske komisije o hitrostih interneta in osvojite nagrado Apple iPad

 1. Blaž pravi:

  He, sem se za hec prijavil in danes – glej ga zlomka – so me obvestili, da ustrezam in bom dobil v roku 10-14 to belo škatlo…Sedaj lahko upam samo še na nagrado…

 2. Anonimno pravi:

  Tudi jaz (in moja boljša polovica) sva se na podlagi objave tega zapisa prijavila za sodelovanje in v dobrem tednu je vsak od naju prejel belo škatlico (vsak na svoji lokaciji, da ne bo nesporazuma). Priklopila po navodilih, nakar so poslali e-mail, da so pričeli z meritvami. Danes, po slabem mesecu dni, pa iščem informacijo, koliko časa naj bi te meritve potekale in kdaj moram škatlico vrniti? Na nekaterih forumih pravijo, da ti škatlica ostane, meritve pa bodo izvajali 2 leti? Kaj pa če v tem času prodam stanovanje in se preselim?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.