Prenosniki za poslance – Lenovo Thinkpad T420

Današnji prispevek 24ur, o nakupu prenosnikov za poslance, je vnel precej burno debato na Twitterju. Mene je pri prispevku zmotilo to, da niso povedali za katere prenosnike gre, niti kdo jih bo dobavil, govora je bilo namreč samo o številki 172.000 eurov za 156 prenosnikov (90 poslanskih, 41 za zaposlene v DZ in 25 prenosnikov za seje, predstavitve..). Ker so bili podatki skopi, se mi je cena, okoli 1.100 eurov za prenosnik, zdela povsem primerna. Prav tako je potrebno vzeti še v ozir, da mi trenutna ablast ni ravno pri srcu in da definitivno izkoristim vsak trenutek, da jo kritiziram!

Obstaja cel kup prenosnikov, ki so precej cenejši, vendar če bi si zaželeli Apple prenosnike, bi bile cene precej višje za podobne konfiguracije. Glede na to, da so v prispevku na 24ur naredili iz tega celotno afero – razpis je bil pisan na kožo enemu prenosniku, oz. dobavitelju, tega modela se ne da dobiti v trgovinah, ker takšnih se ne proda skoraj nič, itd..

Za začetek sem šel iskati podatke o tem javnem naročilu:

 • Na enaročanje – Številka objave: JN12724/2011, kjer je ta razpis imel datum objave: 8.11.2011. Torej je razpis bil razpis narejen še pod prejšnjo oblastjo in trenutna ni imela veliko z njim! Tako da ne razumem, kdo bi lahko varčeval?

ŠTEVILO PREJETIH PONUDB 3 (torej ni bila ponudba pisana na kožo enemu dobavitelju??)
Najnižja ponudba: 174000,53 EUR / najvišja ponudba: 191552,40 EUR ki je bila upoštevana, z 20% DDV
IME IN NASLOV GOSPODARSKEGA SUBJEKTA, KI MU JE BILO NAROČILO ODDANO: FMC d.o.o., Letališka cesta 32, SI-1000 Ljubljana.

Voila, torej če jaz prav razumem tole zgoraj – na razpis so se prijavili trije ponudniki, ki so ponudili cene takšne kot so. Najnižjo ceno je ponudilo podjete FMC in dobilo ta razpis!

Glede na to, da Lenovo Thinkpad T420 prenosnikov “kao” ni za dobiti pri nas, ker se ne prodajajo, sem vrgel oko na naše spletne trgovine – očitno jih imajo:
Prenosnik Lenovo ThinkPad T420 2,5 GHz (NW3MQSC) – mimovrste, funtech, Hermes Nova, Marand

Meni osebno se ti prenosniki ne zdijo dragi in zakaj jih ne bi dobili poslanci, če jih bodo uporabljali do konca mandata (če ne bo predčasnih volitev?). Se mi pa zdi bolj na mestu vprašanje, koliko naših poslancev, je dejansko res računalniško pismenih in potrebujejo prenosnik?!

Še karakteristike računalnika:
Predmet naročila je nakup 156 (stošestinpetdeset) prenosnih računalnikov za potrebe
Državnega zbora z najmanj sledečimi lastnostmi:

 • procesor Intel i5,
 • integriran grafični vmesnik HD Intel,
 • delovni pomnilnik 4 GB MB DDR3 (max. 8 GB),
 • možnost nadgradnje pomnilnika za 100% brez zamenjave obstoječega pomnilnika,
 • disk 160 GB SSD,
 • modularno ležišče za vgradnjo enot DVD/CD, dodatnega diska in dodatnih baterij,
 • vgrajen pogon DVD±RW,
 • 14 palčni HD+ LED osvetljen zaslon z ločljivostjo 1600×900,
 • (dvojna) sledilna naprava s sledilno “multitouch” tablico in sledilno palico,
 • slovenska tipkovnica z originalno odtisnjenimi slovenskimi znaki in vgrajenim biometričnim čitalnikom biometrije prsta s podporo za lokalno hrambo biometričnih podatkov,
 • vgrajena lučka za osvetlitev tipkovnice,
 • tri USB priključke, od tega najmanj eden s podporo standarda USB 3.0,
 • vgrajen Bluetooth vmesnik z anteno, vgrajeno v ohišje prenosnika,
 • vgrajen WWAN HSPA vmesnik z anteno, vgrajeno v ohišje prenosnika,
 • vgrajen Intel 802.11a/g/n vmesnik s podporo protokola 802.1x (EAP-TLS) in z anteno, vgrajeno v ohišje prenosnika,
 • vgrajena Intel Ethernet 1 Gb mrežni vmesnik,
 • vgrajen stereo avdio vmesnik z zvočniki,
 • vgrajena kamera 720p,
 • (prosto) razširitveno mesto PC ExpressCard,
 • vgrajen čitalec spominskih kartic 4v1
 • vgrajeni priključki za omrežje (RJ-45), zunanji monitor (Display Port in VGA), avdio vhod/izhod,
 • vgrajen varnostni podsistem (procesor), združljiv s standardom TCG/TPM 1.2, s sposobnostjo generiranja RSA SecureID avtentikacijske kode, s podporo MS CAPI in PKCS#11, omogočanjem kodiranja datotek in map v Windows okolju, podporo za »single logon« koncept in avtentikacijo za zagona operacijskega sistema,
 • zunanja optična miška s kolescem,
 • možnost priključitve priklopne postaje preko namenskega vmesnika (ne USB vmesnika),
 • čvrsto ohišje iz magnezija in karbonskih vlaken, s kovinskimi tečaji, zapiranjem z zatiči, prileganjem pokrova na spodnji del ohišja in zaščito pred izlivom tekočin v notranjost računalnika,
 • avtonomija delovanja najmanj 5 ur z možnostjo nastavljanja praga polnjenja baterij,
 • teža prenosnika, pripravljenega za delo (z vgrajeno baterijo in DVD enoto) največ 2,0 kg,
 • nameščen operacijski sistem Windows 7 Professional 64-bit z licenco, ki omogoča nadgradnjo v okviru pogodbe Microsoft Enterprise Agreement 6.6, z nameščenimi gonilniki za nameščeno strojno opremo, optimiran za hiter zagon in optimalno delovanje,
 • priložen napajalnik 110/230 V,
 • Energy star 5.0 certifikat,
 • zaščitna torbica za prenašanje

 

 1. Čisto spodoben prenosnik za zelo ugodno ceno. S tem, da so poslanci dobili že vgrajen modul WWAN in dodatno leto garancije.

  Ne vem, kakšne prenosnike uporabljajo novinarji POP TV, ampak za poslovno uporabo (prenašanje, več ur uporabe dnevno) res ne moreš vzeti najcenejše plastike.

  Očitno konkurenca pozna določenega novinarja 24ur in so z njegovo pomočjo lansirali zgodbo.

  POP TV pa bo novinarju kupil nov prenosnik, ker bodo ob tem prispevku zavrteli toliko spletnih oglasov.

  1. komentar na mestu! treba je razumeti tudi, da poslanci niso mladi in da jim padejo po tleh prenosniki, postavijo kaksno salcko gor in podobne stvari :)

 2. Ne gre za to, da je bila ponudba pisana na kozo enemu podjetju. Gre za to, da si je nekdo vnaprej izbral kateri prenosnik hoce in nato prepisal specifikacije, tako da ni mozna nobena druga izbira. In to je v nasprotju z naceli dobrega poslovanja, tako kot ugotavlja predsednik racunskega sodisca. Brez tezav lahko nastejem 3-4 druge prenosnike, ki po kvaliteti ne zaostajajo, za poslance bi pa bili enako primerni.

  1. Davorin, te držim za besedo: naštej 3-4 druge prenosnike in njihovo ceno za 156 kosov. Z vgrajenim WWAN in 4-letno garancijo. Dostava v Ljubljano.

 3. 1600€ je potanovem ugodna cena za prenosnika?! Za poganjat word, excel in brskalnik pa res ne rabiš laptopa za 1600€ no …

 4. Mja dobr da rabijo laptope s SSD-ji (160gb, stane krepko čez 200€) in seveda rabijo Usb 3.0 vodilo, saj vsakodnevno prenašajo terabajte dokumentov. Za polovico cene torej 800€ je mogoče dobit enako zmogljiv računalnik z izjemo zgoraj omenjenih dveh stvari.
  Osnovnošolec bi znal določiti specifikacije za javni razpis, ki bi bile bolj primerne.
  Tak razsip in zdej je debata katero podjetje je zaslužilo. Jaz osebno vidim problem že v osebi zadolženi za določitev kako zmogljive računalnike potrebujejo.
  Po vsem teh še bolj spoštujem poslance, saj očitno dnevno ustvarijo terabajte textovnih dokumentov, medtem poganjajo zmogljive programe, ki izkoristijo i5 procesor in ob vsem tem je potreben še 10s zagon sistema, ki ga zagotavlja SSD.
  bolano
  PS-In ja seveda je krivica ker ne bodo dobili računalnikov od obgriženega jabuka. Vsak ki je malo delal z grafiko namreč ve, da brez tega pač ne gre.

  1. cena je 1100 za kos.. kar se mi se vedno ne zdi visoka cena.. ce jim bodo sluzili 4 leta, je to odlicna cena

 5. Tocno to, kar pravi Milko. Izpusti samo zahtevo, da je ohisje narejeno iz karbonskih vlaken in dodaj SAMO 500 gramov teze k zahtevanima dvema kilogramoma. In dobis prenosnik za pol cene, ali vsaj dve tretjini, ce se ze hocejo preseravati z ne vem cim. Mimogrede, WWAN modul kosta manj kot sto evrov, tako da se ga da vtakniti v vsak 500-evrski notebook.

  Razpis ne bi smel izkljucevati prenosnikov kot so HP Pavillon (kaj pa sele HP Envy), Fujitsu Lightbook, Toshiba Satellite in tako dalje.

 6. Na shop.lenovo.com sem skonfiguriral (verjetno da enak prenosnik), ki stane 1.882 dolarjev, kar je po današnjem tečaju BS 1.418,66 eurov. Za takšno količino se mi popust 22,8% od redne cene ne zdi ravno hudo ugodna cena.
  Zanimivo, da na mimovrste.com navajajo, da ima prenosnik 2,13 kg :)

   1. niso, je treba prebrat tudi spremembe, ki so jih tudi objavili

    1. V razpisni dokumentaciji se v poglavju 3.1 Tehnične in druge zahteve naročnika
    spremenijo 12., 20., 21., in 27. alinea tretjega odstavka kot sledi:
    – tri USB priključke [prvotno: tri USB priključke, od tega najmanj eden s podporo
    standarda USB 3.0],
    – vgrajen čitalec spominskih kartic SD [prvotno: vgrajen čitalec spominskih kartic
    4v1],
    – vgrajeni priključki za omrežje (RJ-45), zunanji analogni monitor (VGA), zunanji
    digitalni monitor (Display Port ali HDMI), avdio vhod/izhod [prvotno: vgrajeni
    priključki za omrežje (RJ-45), zunanji monitor (Display Port in VGA), avdio
    vhod/izhod],
    – teža prenosnika, pripravljenega za delo (z vgrajeno baterijo in DVD enoto)
    največ 2,3 kg [prvotno: teža prenosnika,

 7. poptv bo v naslednjih dveh letih pokasiral 24€ oglaševalskih sredstev iz državnih firm (telekom, petrol, …) in okoli 1€ od firm, ki so poslovale z bivšjim režimom :). potem smo redki bralci spletnih novičkarij na konju, bomo s Piano imeli pokrito vse. mogoče celo Hada?

 8. Meni se zdijo prenosniki predobri in pika. To, da se uporabnikom jabolk zdi cena ugodna, je pa še en dokaz tega, da so ovce.

  1. predobri za kaj? da se v stirih letih ne bodo unicili? da bo lahko starejsim poslancem tudi padel po tleh in se ne bo sesul.. ce bi bili tole za tajnice prenosniki, bi se povsem strinjal s teboj.. tako pa se mi cena ne zdi pretirana..

   1. Predobri = prezmogljivi. Prenosnik za 500 eur bi bil čisto ok, in če vsem 90 zleti po tleh smo davkoplačevalci še vedno na boljšem. Cena za to konfiguracijo je sicer zelo ok. Me prav zanima, če bo to odstopilo sekretarko DZ, kar je bil vertjetno namen te bombice.

   2. Se ne strinjam. Karbon in to sranje je povsem nepotrebno. V moji firmi uporabljamo 100+ laptopov ki kostajo pol cene, pa so povsem v redu, tudi po petih letih uporabe (ampak takrat se pa zamenjajo, ker se pac nabavijo nove – ravno tako kot bojo naredili tudi poslanci). Najbolj je pa smesno to, da mi dejansko potrebujemo zmogljive racunalnike, oni jih pa ne.

 9. Kot lastnik hp iz leta 2006 s ceno 560eur, moram reči, da treba tistega, ki je določal razpis poslat na borzo. Osebno bi raje videl da kupijo računalnike za 600eur, v primeru okvare pa kupijo novega in še vedno pride ceneje. Poleg tega dvomim, da bo kateri poslanec 100% zaposlil procesor in ostale dodatke, ki so navedeni v specifikacijah, razen mogoče z predvajanjem HD pornilča :)

 10. Zmogljiv računalnik je potreben zato, da bodo poganjali zahtevne programe za izhod iz krize.

 11. Politik varčuje tako, DA NE ZAPRAVLJA TOLIKO KOT PREJ …
  … še vedno pa zapravlja.

 12. Moj 4,5 leta star HP je dovolj zmogljiv za vse kar potrebujejo. Ima 160Gb diska, dvojedrni procesor 1,88 AMD, 3Gb RAM, VGA izhod, 3 USB priključke, W-LAN, Čitalec kartic 4in1, Bluetooth, naložen operacijski sistem Ubuntu 10.04, Open Office, Program za urejanje slik GIMP, Program za editiranje videa KINO, program za editiranje zvoka Avidemux, Cena za nov podoben prenosnik je cca 500€ brez popustov. Jaz bi jim namestil Linux, saj s tem bistveno zmanjšaš stroške nadaljne programske opreme predvsem MS Office jim ne bi blo treba kupovat. Sicer pa lahko tudi na te prenosnike namestijo Open office in druge brezplačne programe, da ne bojo dodatnih stroškov državi povzročali.

  1. Pustmo programsko opremo kle, ker gre za malo bolj kompleksno temo kot si jo predstavil (treba je spoštovat obstoječe pogodbe z Microsoftom, to je prvo, drugo je da bi bilo treba vse te ljudi potem prešolat na Linux/open office/… kar pa stane ogromno denarja, tako da ni enostavno “če bodo dal pa linux gor jih pa ne bo nič stal”).

  2. jeap, taksna masina je kul, ce furas ubuntu, ali pa podobne edicije.. ce imas pogoj win7, potem je to no go za normalno delo.. sploh ce hoces gor dat se zadnji office..

   problem pri odprotokodni zadevi je, da ni supporta, ki pa ga ti kekci potrebujejo :)

 13. Zakaj pa potrebujeo win 7 in novi office? Zakaj libreoffice ni dovolj dober?

  Ko kupuješ računalnik se je potrebno vprašat zakaj ga potrebuješ?

  Ali res potrebujemo 156 takšnih računalnikov?

  Uporaba Linuxa pa je danes enostavna pa tudi podpora je dobra.

  Dejstvo je, da se naši politiki preseravajo, ker je s tujim kurcom lahko po koprivah mahat.

 14. Okej, sedaj je že ugotovljeno, da so poptevejevi novinarji, kot že ničkolikokrat pred tem, brcnili v temo. :-\ … Škoda, upam, da se enkrat vrnejo na nivo kvalitete dela izpred 10 let ….. Afere, ki to niso, ne zanimajo nikogar. In ne vem, komu koristijo. Sleherna novica transformirana v škandal ima za posledico med gledalci gojenje občutka nemoči, strahu in obupa. Dejmo bit malce bl pozitivni, no. Konstruktivni. Zgledujte se npr. po oddajah tipa Prava ideja, Freq. X.

  Glede ubuntu: poslovni model Canonical Ltd. temelji na prodaji customer supporta. Nemci (al so to ugotovili Avtrijci, ne vem, sem pozabil) so pred leti ugotovili, da je bottom line ceneje uporabljati MS platformo in MS orodja. Linux Customer support stane. In so prešaltali nazaj na MS.

  …….

  Ob tem razpisu se mi poraja vprašanje, kam DZ / vlada / ministrstva / razl. uradi / … dajejo svoje odpisane stare računalnike? – Upam, da jih podarijo vrtcem / šolam / fundacijam / … In na ta način tudi manj priviligiranim omogočijo dostop do tehnologije.

  1. Kot vem grejo stari računalniki v uničenje, včasih so imeli odprodajo, sedaj tega menda ni več.
   Je pa res da menda pogosto zaposleni računalnikov ne vrnejo in se potem odpišejo, uničijo se pa ne.

 15. Za tote naše Posrance so dobri oni iz Hofera, čuj. ;)

  Pa na enemu laptopu bodo prišparal, ker Janković ga ne rabi :))

 16. Morda je bistvo tega nakupa skrito v opisu (pred)izbranega računalnika na mimovrste:
  “Te odlične lastnosti prenosnika pa so tudi vzrok, zakaj si je ThinkPad T420s pridobil mesto na mizi vodilnih svetovnih poslovodij.”

 17. Predlagam strojno opremo iz akcije ‘ONE LAPTOP PER CHILD’ – OLPC.
  Projekt se ustrezno interpretira ‘ONE LAPTOP za POSLANCE’ – OLP.

  Cena je primerna kriznim casom.

 18. Matr ste natančni, naj še nekdo objavi kolk računalnikov bi lahko kupili, če bi ata turk mal manj potoval.

  1. Uf, kolk bi jih lahko šele kupil če bi se Janšatovi ne zdilal za Patrie!
   To bi bla veselica!

 19. Meni se pa zdi, da je vse le zaposlitev javnosti z nepomembnimi stvarmi in 3/4 ljudi je dobro nasedlo. Veliko bolj pomembnih stvari ne klapa v državi.

 20. Janša je že pred volitvam obljubljal, da nam bo slabše.

 21. Ah, slovenska državljanska zavest…

  Naj ima torej slovenski parlamentarec, ki zastopa preko 23.000 državljanov, trikrat cenejši računalnik kot recimo njegov vnuk za osnovno šolo in Facebook?

  Si lahko predstavljate tole diskusijo v Franciji, Italiji, da ne rečem ZDA?

  Komercialni novinarji seveda niso naivni – vedo namreč dobro, kako “delati novice”, da bodo lažje prodajali svoje reklame, kar je njihova osnovna naloga, pa četudi na škodo vseh nas skupaj.

  Na tisoče dejanskih problemov je, večjih in manjših, s katerimi bi se kazalo pozabavati v naše skupno dobro, namesto tega pa se ukvarjamo z bedastočami, ki nam jih servirajo komercialni (v milejši obliki pa tudi javni) mediji.

 22. jas sn si pred cca 2 mesci kupo prenosnik hp za vse skup približn dobrih 900 evrov (res je da je laptop najnovejši model in je gaming + ima vse če ne še dost več ko pa oni od vlade). po 1tednu sem ugotovu da bi za 400 evrov manj lahk dobu sicer manj zmogliv prenosnik ki tut zadustuje skor vsem kriterijem od vlade (pa tut zame bi bil cist dovol). ti poslanci pa so šli kupit nek lenovo za 1200eur ko bi pa lohk doblo za njih čist vredu laptop za toshiba,acer,asus,… za 500eur. tak al tak pa bodo oni tut spoznal da so si kupil predobre prenosnike.(pa še jankovič ga ne zna uporablat)

Komentarji so zaprti.