Čikorja an’ kafe je animirani film (iz leta 2008) Dušana Kastelica, odličnega animatorja, ilustratorja, pripovedovalca zgodb, ki je za iztočnico filma vzel istoimensko pesem Iztoka Mlakarja in na njej zgradil celotno zgodbo, ki je prepletena s smehom in solzami. Za izdelavo 8 minutnega vrhunskega animiranega filma, za katerega je pobiral nagrade po celem svetu, je porabil izredno veliko časa za preučevanje izdelkov iz 30. let 20. stoletja, ki jih je potem umestil v samo zgodbo o življenju preprostega para od njune poroke do smrti – preprosta zgodba o tem, kako tistim, ki jih imamo radi, tega ne znamo pokazati, dokler ni prepozno.

Napaka, ki se mu je zgodila in na katero tudi opozori v odličnem intervjuju v časopisu Delo – Slovenski animatorji smo obsojeni na letanje pri tleh se mu je zgodila s škatlo piškotov Josip Kraš. Prav tako si lahko preberete intervju z njim – Animated short: Chicory ‘n’ Coffee

Ko sem sam prvič videl ta animirani film, sem dobil solzne oči, ker je tako prvinsko združeno vse skupaj, da ljudi v dvorani ne more pustiti hladnokrvne. Predvsem pa se dotika “knapov” in njihovega načina življenja in Čikorja ima zelo velik smisel – saj se še kdo spomni čikorje in kruh notri za zajtrk?

Na YouTubeu obstaja celoten animirani film, ki ga je nekdo naložil in zapisal:
POZOR! Nisem avtor ali lastnik tega filma. Sem fan Iztoka Mlakarja in Dušana Kastelica in za objavo na YouTube se jima vnaprej opravičujem. Upam, da mi ne bosta zamerila saj se s tem ne mislim okoristiti. Animirani film objavljam, ker mislim, da bi ga moralo videti več ljudi. Če vam je film všeč lahko na strani www.bugbrain.com/chicory naročite originalni DVD in se s tem zahvalite avtorjem za trud. (na CD-ju je še veliko dodatnih vsebin: med drugimi verzija filma v kateri Iztok Mlakar poje pesem v angleščini (v prevodu Branka Gradišnika), dokumentarec v katerem Iztok govori o animiranem filmu itd… skupaj več kot ura zanimivih vsebin. Idealno za darilo.).

Da ne bo pomote – podpiram avtorske pravice in upam, da bo Dušan Kastelic zahteval odstranitev celotnega animiranega filma.

Chicory ‘n’ Coffee – Cikorja an’ kafe