Pred parimi dnevi smo se vsi ukvarjali z “afero” Prenosniki za poslance – Lenovo Thinkpad T420, vendar se meni bolj kot ti prenosniki zdi “zanimiv” projekt radjemribe.si, ki je predstavljen kot – Nacionalna splošna promocijska akcija ribogojskih in ribiških proizvodov, ki jo sofinancirata Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Evropski sklad za ribištvo.

Skupna vrednost javnega naročila znaša 450 tisoč evrov (brez DDV) in se financira iz sredstev Evropskega sklada za ribištvo v višini 100% za upravičene stroške, in sicer v razmerju 75 % sredstev evropskega sklada ter 25 % sredstev proračuna Republike Slovenije.

In kaj smo dobili za to? Cel kup oglasov v časopisih, televizijski oglas, spletno mesto. Če pogledam razpis Številka objave: JN10243/2011, je

Predmet javnega naročila GENERIČNA PROMOCIJA RIBIŠKIH IN RIBOGOJSKIH PROIZVODOV – IZVEDBA PROMOCIJSKE AKCIJE, ki obsega:

  • izdelavo medijske strategije in medijskega načrta,
  • zakup medijskega prostora,
  • produkcijo in
  • distribucijo.

Če je znana, ocenjena vrednost brez DDV (navedite samo številke): 450000,00 EUR

Ok, vse lepo in prav in definitivno super da se spodbuja uživanje rib, ki so zdrave in jih v Sloveniji pojemo premalo (kot je razvidno iz PR sporočila MKGP (vir), vendar kaj so ustvarjalci te promocijske akcije mislili s samim spletnim mestom?

Prva stvar, ki mi pade v oči na spletnem mestu je, da ni nikjer kolofona (kdo ureja spletno mesto, kdo ga izdelal, kontaktni podatki!). Tako spletno mesto povsem izgubi svojo relevantnost in občutek, da ga je nekdo naredil v popoldanskem času, ko je izvedel za ta razpis, mi nekako ne gre iz glave. V bistvu se sprašujem, če je res sploh povezan s samo akcijo?!

V bistvu je to spletno mesto Kluba ljubiteljev rib (ali to res obstaja?) in je namenjeno ribjim receptom, zemljevidu ribogojnic, dodajanju receptov (ki pa obiskovalca odpelje na Facebook profil in ni nikjer podatkov, kako se odda recept!).

Namesto da bi malce več “energije” vložili v to spletno mesto in naredili izdelek, ki bi bil primeren za “budget” oglaševalske akcije iz razpisa, izpade vse tole precej klavrno. Ne bom se spuščal v spodnji oglas in glavna akterja, ker nisem ravno njun oboževalec, vendar na spletnem mestu pogrešam:

  • kot zgoraj omenjeno – kolofon z vsemi podatki
  • spisek rib in njihovih opis (čas lova, itd)
  • spisek ribiških društev in povezave do njih
  • možnost dodajanja receptov na spletnem mestu in ne na Facebook strani
  • sveže vsebine – ni dovolj, da se spletno mesto zažene in od tistega trenutka se nič več nič ne dogaja!
  • super bi bilo, če bi se popravil cel kup oblikovalskih napak, ki so moteče na spletnem mestu

S to akcijo se ne bo povečalo število ljubiteljev rib, ker ribe niso tako poceni, sploh v primerjavi z mesom. Akcija je po mojem mnenju namenjena bolj sama sebi in porabi teh 450k eurov. Resnično me zanima, ali bom kdaj lahko dobil kakšne otipljive rezultate takšnih akcij, kjer me bodo številke prepričale in bom naslednjič slepo verjel, da so takšne akcije res super in imajo svoj smisel in namen. V tej akciji pač tega ne vidim!

p.s.: argument, da bo država dobila DDV od večje količine prodanih rib, v tem primeru ne vzdrži. Ljudje namreč namesto rib jedo kaj drugega in plačujejo DDV za to! Če ima še kdo kakšno idejo, v čem bi bila korist te akcije, na dan z njo!

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja: Rad jem ribe