Obožujem škampe, kar sem tudi že parkrat izpostavil v svojih zapisih (gostilna Johnson – Mošćenička Draga, Bubba Gump Shrimp Company, Bubba Gump Shrimp Co. ) in ko jih zagledam v trgovini, jih rade volje odpeljem s seboj na izlet domov. Seveda se prej prepričam, ali so škampi res sveži, oz, ali imajo rožnate repke in so brez temnih madežev, kar naj bi bil pokazatelj, da so škampi sveži.

Točno takšne sem včeraj našel v trgovini v enem večjih trgovskih centrov v Ljubljani. Škampi so izgledali odlično in bili so brez glav in klešč, kar mi je še bolj všeč, kajti včasih je prav težko jesti hrano, ki te s svojimi žalostnimi očmi še vedno opazuje. Tudi cena za pol kilograma škampov je bila ugodna in misel na takšne škampe mi je celo pot do doma burila domišljijo. Ko sem prišel domov in sem škampe vzel iz vrečke, se mi je zdel njihov vonj malce nenavaden – ampak ok, kdo sem jaz, da bi vedel točno kako morajo dišati. Da ne bo pomote – niso smrdeli, ampak je bilo nekaj rezkega čutiti.

Naložil sem jih v pečico, rahlo poškropil z oljem in dodal malce sesekljanega petršilja. Ko sem vmes odprl pečico, me je presenetil vonj, ki je butnil iz nje. Še bolj rezek vonj je bil. Ko sem jih nalagal na krožnik, se mi je kar smejalo, kakšen škampomor bo to!

Vendar je veselje bilo omejeno – ko sem olupil prvega in je bilo njegovo meso povsem belo je bilo veselje še vedno prisotno. Ko sem ga nesel proti ustom, pa me je njegov vonj ustavil – namreč vonj po peroksidu – točno takšen vonj, ki se ga spominjam iz časov barvanja las je bil prisoten. Ker sem mislil da je samo en škamp takšen, sem odprl še drugega. In zgodba se je ponovila. V bistvu so bili vsi škampi enaki – izgledali so odlično, vendar so smrdeli po peroksidu in so bili povsem neužitni. Namesto da bi končali v želodčkih, so pristali v smeteh!!! Pfuj!

Zgornja teorija o peroksidu je lahko tudi napačna, vendar verjetno se bo našel kdo, ki precej bolje tole obvlada kot jaz in povedal, s čim v trgovskih središčih ohranjajo barvo škampov – za ribe vem da obstajajo kapljice za očke, tako da verjetno obstaja tudi način za škampe. In ljudje jih kupimo in verjetno tudi pojemo. No, hvala tej trgovski verigi za takšen #fail, ki si ga bom zapomnil in preskočil ta del nakupov pri njih. Vesel bi bil, če bi kdo lahko potrdil to mojo teorijo!

Pred časom sem odkril Rival Trade trgovino v Trzinu, kjer imajo resnično sveže ribe in morske sadeže in cene so nižje kot v trgovskih centrih (sveži škampi kvarnerski (kg 38,50) in tuna za steak (kg 18,50)). Ribe in ostale morske dobrote od sedaj kupujem samo še pri njih!

Klik za ostale fotografije Bubba Gump Shrimp Co.
had_0224

Klik na fotografijo za celotno galerijo Bubba Gump Shrimp Company
bubba gump shrimp

9 Responses to Tudi škampe barvajo, mar ne?

 1. SiR pravi:

  Tuna za steak je tam res poceni, hvala za nasvet- bom šel. Kaj veš, katere dni imajo sveže ribe? :D

 2. sonček pravi:

  Če so smrdeli po amoniaku, potem škampi niso bili sveži :/
  Drugače pa glede barvanja živil. Pred časom sem kupila zeleno solato v Šparu. Ko sem jo oprala, je za njo ostala zelena (!) voda.

  • Spovednik pravi:

   ne vem, pri meni tudi za solato z vrta ostane zelena voda po prvem pranju:)
   drgac pa ja, tist rezek vonj je amonijak in je znak pokvarjenih skampov:)
   had, lahko bi jih nesel nazaj, ane:)

   • had pravi:

    stvar je v tem, da imam do ljubljane okoli 110km.. kar znese priblizno 6,5 eura.. ce za to porabim se vec kot eno uro in pol casa, se mi ne splaca.. in vceraj zvecer, ko sem jih naredil, je bila ura ze 19:30..

    potem sem vonjal amonijak in ne peroksid? :(

 3. bbb pravi:

  Zakaj bi skampe barval?
  Zadeva je bila globoko zmrznjena več mesecev (let :))) odtajana tam stala še kak tedn potem si pa ti kupil :)))

 4. coprnca pravi:

  zelena voda po pranju solate? pri nas ni to nikoli. ne z vrta ne s trgovine.

 5. Mirko pravi:

  Seveda to delajo prav v nakupovalnih centrih. Verjetno ima Mercator center zadaj pravi sci-fi laboratorij za ponarejanje živil.

  Če kdo to dela dela dobavitelj, ne nakupovalni center. Oni se ne ukvarjajo s takimi malenkostmi. Briga njih če ne prodajo, vse leži na dobavitelju.

 6. ZPS pravi:

  Še dobro, da jih niste pojedli, ne samo izgled tudi vonj in druga čutila nam pomagajo prepoznavati zrelost ali celo neustreznost živil. Prišlo je do razpada beljakovin, nekdo, občutljiv na histamine, pa bi lahko dobil alergično reakcijo.
  Lahko bi jih odnesli nazaj v trgovino in se pritožili. Koristila bi tudi informacija o trgovini, v kateri ste kupili te škampe, saj bi se lahko še kdo drug izognil nakupu oporečnega živila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.