Denis Avdič in Radio 1- nagradna igra – prinesite na Komno star TV sprejemnik

Radio 1 ni na spisku radijskih postaj, ki jih jaz poslušam. Prav tako ni Denis Avdič voditelj, zaradi katerega bi preklopil iz Vala 202. Se mi pa vseeno zdi pomembno, da omenim tole zgodbo na katero opozarja Planinska zveza SlovenijeNeprimerna akcija Radia 1 in Denisa Avdića. Namreč Radio 1 in Denis Avdič pozivata svoje poslušalce, da na Komno do sobote zvečer prinesejo svoj star TV sprejemnik in tisti, ki bo prinesel največjega bo dobil nov TV sprejemnik. PZS opozarja na nevarnosti tega početja, kot tudi na ekološko plat tega.

In da ne bom preveč pametoval, ker sam tega nisem slišal, objavljam njihovo sporočilo za javnost:

Včeraj zjutraj je Radio 1 oz. njihov popularni voditelj Denis Avdić začel s posebno akcijo, nagradno igro, v kateri poslušalce poziva, naj do sobote zvečer prinesejo na Komno svoje stare TV sprejemnike, nagrada za največji prineseni sprejemnik pa bo nov televizor. Planinska zveza Slovenije vse poslušalce Radia 1 opozarja, da v visokogorju še vedno vladajo zimske razmere in je akcija z varnostnega vidika nevarna, s stališča okoljevarstva pa sporna in tudi v nasprotju z letošnjo vseslovensko in svetovno čistilno akcijo Očistimo Slovenijo, očistimo svet. Planinci, ljubitelji gora in čiste narave nasprotujemo takim in vsem podobnim akcijam, ki škodujejo neokrnjeni naravi, udeležence pa spravljajo v potencialno nevarnost.
V omenjeni akciji gre za poziv oz. tekmovanje, kdo bo na Komno – v osrčje Triglavskega narodnega parka – prinesel največji odpadni televizor, torej nevarni odpadek. Lastnik največjega prinesenega TV sprejemnika na Komno pa bo prejel novi TV sprejemnik. Sprašujemo se, ali smo pozabili, kaj je narodni park in zakaj ga imamo? Planinci si že več kot 25 let z akcijo Odnesimo smeti s seboj v dolino prizadevamo, da vse odpadke odnašamo z gora in k temu navajamo vse generacije ljubiteljev gora, predvsem pa mlade planince od vrtca do mladostnikov. Akcija Radia 1 pa spodbuja ravno obratno – prinašanje odpadkov v gore.

Poleg tega, da je akcija v nasprotju z vsem trudom številnih prostovoljcev, varuhov gorske narave, gorskih stražarjev, nadzornikov Triglavskega narodnega parka in planincev, ljubiteljev gora: varovati, ohranjati naravo in gorski svet ter skrbeti za osveščanje in ozaveščanje ljudi, je akcija tudi potencialno nevarna. Nihče od organizatorjev in promotorjev akcije ne opozarja udeležencev v tej akciji na pravilno opremo, obleko, obutev, potrebno znanje in pripravljenost ter, da na Komni in na poti do tja vladajo zimske razmere. Če je v dolini že skoraj pomlad, pa je v visokogorju še veliko snega. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je v Julijskih Alpah na nadmorski višini 1500 metrov do okoli 90 centimetrov snega. Dom na Komni, kamor bi naj zainteresirani prinesli stare TV sprejemnike, pa stoji na višini 1520 metrov nadmorske višine. Sneg se ob tako visokih temperaturah, kot so te dni, čez dan segreje in tali, medtem pa se zvečer in ponoči ohlaja in zmrzuje. Deli poti postajajo ledeni, kar je nevarno za vse obiskovalce s pomanjkljivo opremo, na vso potrebno opremo in ustrezno znanje pa s strani organizatorja nagradne akcije niso opozorjeni.

Informacije o resničnosti akcije smo preverili na Radiu 1. Potrdili so nam, da ne gre za potegavščino. V pojasnilu so povedali, da bodo skrbno spremljali dogajanje in ob morebitnem onesnaževanju narave s starimi TV sprejemniki poskrbeli, da bodo le-ti odneseni na za to ustrezne deponije. Odgovorni na radiju so sicer poudarili, da spoštujejo visoko ekološko zavest planincev in so tudi ponudili sodelovanje pri ozaveščanju ljudi. Žal pa niso želeli upoštevati dobronamernega poziva Planinske zveze Slovenije, da takoj prekličejo akcijo, ki je iz naravovarstvenega vidika zelo sporna in za neprimerno opremljene in usposobljene udeležence potencialno nevarna.

Zato smo se v Planinski zvezi Sloveniji odločili, da pozovemo vse obiskovalce gora in poslušalce Radia 1, da dobro premislijo o sodelovanju v tej in o vseh podobnih akcijah. Upamo, da se ljudje zaradi obljubljene nagrade ne bodo lahkoverno podali v visokogorje, kjer še vedno vladajo prave zimske razmere, in ne bodo ogrožali lastne varnosti in varnosti drugih. O tej nenavadni akciji Radia 1 smo obvestili tudi Gorsko reševalno zvezo Slovenije, ki bo v teh dneh pozorneje spremljala dogajanje na območju planinske poti od Savice do Komne. V Planinski zvezi Slovenije upamo, da se zaradi te akcije in podajanja na Komno brez ustreznega znanja in opreme ne bo nihče poškodoval. Hkrati pozivamo odgovorne na Radiu 1, da še enkrat premislijo o našem dobronamernem predlogu, da akcijo takoj prekinejo, saj bodo v nasprotnem primeru primorani prevzeti tudi odgovornost za morebitne negativne posledice te akcije, ki bi jih utrpeli potencialni udeleženci ali gorska narava.

Bojan Rotovnik,
predsednik Planinske zveze Slovenije

  1. Kar se okolja in varnosti tiče je akcija definitivno neprimerna in sporna…bo pa lep pokazatelj kako so ljudje pripravljeni tvegat poškodbo ali še kaj hujšega za en kos kitajske plastike.

  2. “Akcijo” poznam le iz tega zapisa, ampak verjamem v njegovo verodostojnost. Take akcije bi morali zaradi javnega interesa glasno in javno kritizirati. Ampak pri nas je javni interes vse kaj drugega kot skrb za okolje in varstvo (gorske) narave pred bizarnimi posegi, npr. prikrivanje ponarejenih spričeval in podobne neumnosti.

Komentarji so zaprti.