Pred mesecem dni, sem se registriral v sistem Piano – sistem, ki bo “izboljšal kvaliteto slovenskega žurnalizma” in omogočil resnim medijem, da zaslužijo nekaj denarja na spletu tudi preko “paywalla”, oz. mesečnih naročnin uporabnikov. Moje pizdenje je bilo namenjeno uporabniški izkušnji, ki je bilo mimogrede rečeno porazna. Ampak stvari se spreminjajo in tako je sedaj mesec dni okrog in nekateri mediji so dejansko popravili stvari na katere sem tudi jaz opozarjal (da si ne bom lastil kakšnih zaslug po nepotrebnem!).

Ker je mesec dni naokrog, sem pričakoval pompozne številke, s katerimi se bodo naši mediji hvalili – da imajo 50.000 naročnikov, ki plačujejo za “Piano vsebine”, da se je posledično izboljšala kvaliteta člankov, ki so objavljeni v spletnih edicijah, predvsem pa da mi bo nekdo končno zaprl “gobc”, ko sem dvomil v uspešnost projekta Piano v Sloveniji. Vendar sem zaman upal na to, predvsem pa na žalost ne poznam nikogar, ki je plačal za dostop (pa poznam precej ljudi, ki živijo in delajo na internetih).

Ampak gremo lepo po vrsti, danes ne bom tako dolg, kot sem bil prvič:

  • mesec dni sem bil naročnik, torej sem plačal mesečno naročnino! Ob preteku enega meseca, nisem dobil elektronskega sporočila, da je moja naročnina potekla – in tudi opazil nisem, da je potekla, če me ne bi na to opozarjala pasica na spletnih mestih, ki so vključeni v sistem Piano. Tudi to dovolj pove o mojih bralnih navadah pri domačih medijih.

Nasvet: teden dni pred pretekom naročnine pošljite uporabniku prijazno elektronsko pošto, kjer se mu zahvalite za preteklo uporabo in ga povabite k nadaljni. In za nameček mu dodajte nižjo ceno, če se odloči za podaljšanje za 6 mesecev ali več!

  • v preteklosti sem bil že naročnik na Piano sistem, kar se vidi iz zgornje slike. Sedaj, ko je mesec okrog in je moja naročnina pretekla, mi ni všeč, da mi ponujate povsem enak “call to action”, kot novemu uporabniku, ki še ni prijavljen v sistem

Nasvet: spremenite tekst in mi ponudite ugodnosti, ki me bodo prepričale, da bom podaljšal mesečno naročnino! Nagovor mora biti preprost in me mora pritegniti in ne odbijati, kot se mi to zgodi sedaj.

  • na tiskovni konferenci in tudi še parkrat kasneje (tudi v pogojih uporabe) je zapisano maksimalno število naprav, ki se jih lahko uporablja z enim Piano računom. Iskreno povedano to ne drži! Sam sem bil precej radodaren in sem kršil pravila – zavedajoč se posledic in lahko mirno trdim, da je uporabljajo moj račun več uporabnikov na različnih koncih sveta naenkrat, kot pa je zapisano v pogojih uporabe

Nasvet: preverite, če ta zadeva res deluje, oz. če ne deluje, povejte to javnosti, ker bo to zelo dobrodošel podatek.

  • kvaliteta vsebin se bo izboljšala, pisale se bodo bolj kvalitetne vsebine… japajade, vse to smo poslušali na okroglih mizah na to temo. Pa vendar, poglejmo par plačljivih naslovov, ki me bodo prepričali, da vzamem mesečno Piano naročnino:
  • »LDS je pripravljena na vse vrste povezovanj«
  • Vsakdo ima zdravje v svojih rokah
  • Zaradi zakonske luknje več kot dva milijona evrov manj za distribucijsko omrežje
  • V Radečah bodo stroji stali, dokler banke ne nakažejo odobrenega kredita
  • Ulaga: Kranjec je najbolj kakovosten delavec na SZS

#woot?? To naj bi bile informacije za katere naj bi naročnik plačeval? Ne, tukaj ne bo nasveta, kaj morate ponuditi bralcem, vendar če so to za vas premium vsebine, potem verjamem, da bo problem priti do zadostnega števila naročnikov na Piano sistem, ki bodo zagotavljali dovolj velike prihodke, da nam ne bo treba na spletnem mestu gledati samo oglasov! Takole izgleda spletno mesto z oglasi!