Društvo Ekologi brez meja letos že drugič organizira akcijo Očistimo Slovenijo, ki bo potekala 24.3.! Lanskoletna akcija je bila zelo uspešna (popisali so cel kup divjih odlagališč, predvsem pa se je pobralo na tone odpadnega materiala in smeti) in posledično so se organizatorji odločili da letos ponovijo akcijo.

Oz. kot so zapisali na spletnem mestu Očistomo Slovenijo 2012:

24. marca 2012 bo drugič v zgodovini Slovenije organizirana vseslovenska prostovoljska okoljska akcija. Prostovoljci bodo do pomladi po Sloveniji iskali in preverjali lokacije divjih odlagališč v digitalnem registru, ki so ga ustvarili tekom lanskega projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, spomladi 2012 pa bodo s čistilno akcijo s teh divjih odlagališč odstranili komunalne odpadke. Poleg tega bodo očistili tudi okolice šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti. Projekt se tokrat širi< na globalno raven, in sicer v sklop globalne pobude World Cleanup 2012. Slovenski prostovoljci bodo del večmiljonske množice, ki bo od marca do septembra 2012 v svojih državah izvedla enodnevne prostovoljske čistilne akcije v preko 70 državah iz celega sveta.

Cilji projekta:

  1. 23. in 24. marca 2012 povezati 250.000 prostovoljcev v skupni okoljski akciji
  2. ozaveščati, izobraževati in opolnomočiti javnosti na področju ravnanja z odpadki; vsak lahko spreminja svet
  3. odstraniti iz narave 10.000 ton odpadkov oz. eno vrečo odpadkov za vsakega prebivalca Slovenije
  4. krepiti sodelovanje v slovenski družbi – povezati 1.000 organizacij, da aktivno sodelujejo v projektu
  5. krepiti prostovoljstvo v vseh segmentih družbe

Glede na to, da rad pizdim, je to verjetno tudi tukaj pričakovano. Akcija se mi zdi super in definitivno je deležna publicitete kot le malokateri dogodek – glede na to, da vse bazira na prostovoljstu (Na podlagi izkušenj iz prejšnje akcije je cilj projekta zbrati 200.000€ v denarju in 1.000.000€ v materialih in storitvah. Tukaj boste lahko spremljali doseganje teh ciljev.) in je trenutno število prijav na akcijo: 108.532, kar je lepa številka.

Akcija Očistimo Slovenijo 2012 združuje Slovenijo, to povsem drži, ampak akcija ne odpravlja osnovnega problema, ki ga jaz vidim tukaj. Pričakoval bi, da po lanskoletni akciji letošnja sploh ne bo potrebna – ampak je, ker lanska akcija ni rešila problema z odlaganjem odpadkov v naravo, ampak je bila to samo trenutna rešitev. In to je prva stvar, ki me zbode pri tem.

Ampak danes zjutraj sem prebral zanimivo kolumno, ki jo je napisala Maja Sunčič z naslovom Petra Matos vam meče smeti v oči na spletnem mestu revije Reporter (jeap, tudi jaz berem Reporter, bi lahko napisal), kjer prikaže še malce drugačen pogled na celotno akcijo – delček:

Kdor hoče samopromocijo, se mora lotiti banalnega in napol otročjega početja. Ne meči papirčkov po tleh! Koga pa briga to, da se človek danes ne more sprehoditi po naravi, sploh spomladi, ne da bi se zadušil od ostudnega smradu po gnojenju. Kaj pa onesnažena pitna voda? Le kaj bi s tem, to ne prinaša medijskega insceniranja, ampak kvečjemu bes onesnaževalskih lobijev.

Sicer na koncu kolumne Maja zaide iz ekologije na politiko in čiščenje parlamenta, kar je po mojem skromnem mnenju povsem nepomembno in razbije kvalitetno razmišljanje o sami akciji. Ampak takle imamo!

Ali ne bi bilo lepše, da bi se ljudje začeli počasi zavedati da imamo samo eno zemljo in samo eno življenje. Da to, kar naredimo naravi, da nam le ta vedno vrne – tako pozitivno, kot negativno in da se končno nekaj premakne v naših beticah in začnemo razmišljati o tem, da moramo nekaj naše zemlje ohraniti tudi za zanamce, predvsem pa da moramo živeti v tem svetu.

Nekako si ne predstavljam ljudi, ki v gozd peljejo odpadne hladnilnike, omare, žimnice in vse podobno, kar se lahko najde na divjih odlagališčih (ki naj bi jih bilo že preko 50.000 v Sloveniji) – kako potem šele izgledajo njihova stanovanja v katerih živijo? Ali pa je narava pač tako nepomembna, ker njih tam pač ni, da si to lahko privoščijo?

Akciji Očistimo Slovenijo 2012 želim veliko uspeha v upanju, da drugo leto takšna akcija ne bo več potrebna in se bomo končno začeli ukvarjati z bolj pomembnimi problemi kot je kurativa!