Javni poziv – Na pravicah delavcev se je zlomila socialna in pravna država

O primeru Vegrad in njihovem neplačevanju obveznega zdravstvenega zavarovanja pri zavarovalnici Adriatic smo precej slišali v resnih medijih! Vendar veliko manj, oz. nič, v taistih medijih, nismo slišali o javnem pozivu, ki ga je sestavila skupina ljudi, ki jim ni mar, da se takšne stvari dogajajo. Svoj javni poziv so objavili na spletnem mestu , kjer so med drugim zapisali tudi:

Podpisniki odločno obsojamo izkoriščanje delavcev in pričakujemo od Vlade RS, da v najkrajšem času oblikuje in realizirala ukrepe za pomoč in zaščito oškodovanih delavcev in zagotovi potrebne pogoje za prioritetno obravnavo kršitev. Državni zbor naj zagotovi široko obravnavo in javno razpravo o kršitvah delavske zakonodaje, kršitvah človekovih pravic delavcev migrantov in potrebnih sistemskih spremembah za preprečevanje zlorab pravic delavcev ter gospodarske kriminalitete. Sodstvo in tožilstvo naj omenjene primere obravnavata prioritetno in za njihovo obravnavo zagotovita najboljše strokovnjake. Odziv številnih posameznikov, ki so izkazali solidarnost, kaže, da pravičnost in solidarnosti med ljudmi nista izginila. Kot ljudje smo dolžni opozoriti na takšne zlorabe in kršitve pravic soljudi. Vendar človekovo dostojanstvo in pravice ne smejo biti odvisne od dobrosrčnosti in človekoljubja, temveč morajo biti sistemsko zagotovljene in zaščitene z institucionalnimi rešitvami. Zagotoviti jih mora država.

Definitivno se mi zdi takšna pobuda pravilna in je čas, da začnemo čedalje bolj množično opozarjati na takšne zadeve in tudi ponujati rešitve. Namreč če ne bomo sami poskrbeli zase, niti država ne bo!! Mi je pa smešno, da se o tem pozivu ne govori in piše v resnih medijih (razen enega prispevka na 24ur, v oddaji ob 13. uri). Seveda lahko tole deliš s svojimi prijatelji!!

Svoj podpis javnemu pozivu lahko oddate na spletnem mestu , kjer je sedaj že preko 1000 podpisnikov, prvi med njimi so bili:

 1. mag. Aleš Bučar R.
 2. dr. Sandra Bašić Hrvatin
 3. dr. Marina Lukšič Hacin
 4. dr. Urban Vehovar
 5. dr. Metka Mencin Čeplak
 6. dr. Barbara Rajgelj
 7. dr. Igor Pribac
 8. dr. Špela Razpotnik
 9. mag. Tinkara Pavšič Mrevlje
 10. dr. Peter Umek
 11. dr. Gorazd Meško
 12. dr. Uršula Lipovec Čebron
 13. dr. Vesna Leskošek
 14. mag. Romana Zidar
 15. dr. Milica Gaber Antić
 16. Goran Lukić
 17. dr. Mitja Krajnčan
 18. dr. Alenka Kobolt
 19. dr. Katarina Kresal Šoltes
 20. dr. Barbara Kresal
 21. dr. Rastko Močnik
 22. dr. Tomaž Vec
 23. dr. Mija Marija Klemenčič Rozman
 24. dr. Andrej Sotlar
 25. dr. Iztok Podbregar
 26. dr. Aleš Erjavec
 27. Danijela Frangež
 28. mag. Branko Ažman
 29. dr. Peter Weiss
 30. Januška Gostenčnik
 31. dr. Miran Mitar
 32. dr. Ivan Šprajc
 33. mag. Maja Novak
 34. dr. Ingrid Slavec Gradišnik
 35. dr. Janja Žitnik Serafin
 36. mag. Andrej Seliškar
 37. Jelka Pekolj
 38. mag. Ana M. Sobočan
 39. dr. Majda Černič Istenič
 40. dr. Mojca Pajnik
 41. dr. Marta Gregorčič
 42. dr. Petra Košir
 43. Andreja Dolenc Vičič
 44. dr. Matevž Bren
 45. Petra Rus
 46. dr. Sanja Cukut Krilić
 47. Miha Zajc
 48. dr. Benjamin Flander
 49. dr. Tina Kogovšek
 50. Matjaž Drevenšek

 1. Poziv v bistvu poziva k nadaljevanju dela na način, ki je pripeljal do trenutnega stanja. Sicer na hitro omenijo, da je problem “NEDELUJOČA PRAVNA DRŽAVA”, vendar se ne nadaljuje v smislu, da je potrebno OBSTOJEČA VELJAVNA pravila spoštovati in izvajati, marveč naj se pripravijo še nova in nova, naj obravnava ta pa oni itd….

  Slovenija ne potrebuje novih pravil in zakonov. Predvsem potrebujemo izvajanje sprejetih.

  Zato je tudi ta, sicer dobronamerni poziv, več ali manj le dviganje megle, in nadaljevanje reševanja problematike na način, ki je pripeljal v trenutno stanje.

  Precej boljši korak bi bilo reduciranje pravil in zakonodaje, ki bi bila tako bolj razumljiva vsem, tudi delavcem, izvajanje pa bi bilo precej poenostavljeno.

 2. > Zato je tudi ta, sicer dobronamerni poziv, več ali manj le dviganje megle, in nadaljevanje reševanja problematike na način, ki je pripeljal v trenutno stanje.

  Če ni noben opazil – med prvopodpisanimi je precej ideologov, ki so pripeljali do trenutnega stanja.

Komentarji so zaprti.