Za vse ljubitelje skupine Kud Idijoti, ki je že več kot leto dni ni na koncertni sceni (Tusta, čim prej okrevaj!), priporočam ogled dokumentarnega filma Stare pizde o sami skupini. Pa saj to ste verjetno že storili, kajne? Ja, Kud Idijoti so eden izmed tistih bandov, ki se jih po skoraj dvajsetih letih še vedno ne morem naveličati in njihovi komadi so zimzeleni!

Leta 2006 sem že zapisal tole o njih:

KUD Idijoti – band, ki v meni prebudi mladost in me opomni na case, ko je bila edina stvar v mojem zivljenju, uzivanje. Taksno in drugacno.
KUD Idijoti so nastali davnega leta 1981 v Puli, v letu 1986 izdajo prvi MC “Legendarni v zivo”, njihov vzpon pa se je zacel leta 1987, ko so zmagali na Mladinskem festivalu v Subotici. Zaradi pesmi Bandiera Rossa na festivalu v Reggio Calabria, karabinjeri prekinejo njihov koncert. Istega leta izdajo EP “Bolje izdati plocu, nego prijatelja” in “Budimo solidarni s bogatima”, leto kasneje pa EP “Hocemo cenzuru” in “Live in Biel”. Vse to so izdali v Sloveniji. Med koncentiranjem po Nemciji, Svici, Madzarski in Italiji so bili redni gosti tudi v Sloveniji. Leta 1990 izdajo LP “Mi smo ovde samo zbog para”, ki je njihov dalec najbolj prodajan album. Ko se zacenja vojna na Balkanu izdajo LP “Glupost je neunistiva” in leta 1993 prvi CD “Tako je govorio Zaratusta”.
Takrat pridejo v Celje, v Klub Kljub in to je bil njihov prvi koncert, ki sem ga obiskal. Po koncu koncerta smo v back stageu med pogovorom skadili precej trave in Sale (kitarist) je izjavil, da se vedno znova rad vraca v Slovenijo, ker so ljudje odpri in prijazni. No, na poti domov, so me iz Celja do Zagorja policisti ustavili 4krat in prav tolikokrat sem tudi pihal. Napihal vedno 0!
Leta 1994 so v Tivoliju predskupina legendarni skupini Ramones. Istega leta v sodelovanju z Gori ussi Winetou izdajo CD “Istra ti materina”, ki pa je prepovedan za objavo na radijskih postajah. Ker smo jih zeleli povabiti na koncert, smo klicali Ptico (bobnarja) in se je oglasila legendarna telefonska tajnica:”Ne diraj lava dok spava i pticu dok leti!” In seveda je bilo potrebno poklicati se parkrat in se do solz nasmejati tajnici.
Leta 95 izdajo CD “Megapunk” in nadaljujejo s koncentiranjem. Sledi CD “Single collection vol. 1″ in CD “Cijena ponosa” vse to leta 1997. Dve leti kasneje pa CD “Gratis hits live!”, kjer je zbranih 26 komadov, ki so jih odigrali v zivo. Prav tako tega leta pride do sprememb v zasedbi. In leta 2001 izdajo se CD “Remek-djelo”. S svojim izrazitim slogom in spevnostjo so imeli velik vpliv na veliko punk bandov, ki so nastajali v garazah in preigravali njihove pesmi. Skoda, da so njihovi koncerti tako redki in da se ne zaprejo v studijo in naredijo kaj novega. Pogresam jih!