Če zadnjih par mesecev niste bili odrezani od civilizacije, potem ste slišali za Pinterest – družbeno omrežje, ki gre po poti uspehov Facebooka, Twitterja, Linkedina.. Pinterest ima trenutno preko 12 milijonov uporabnikov in kot predvidevajo “internetni” guruji, bo njegova rast zelo velika in ima ves potencial da postane zgodba o uspehu.

O tem fenomenu sem pisal že na digital hellu blogu in sicer v zapisih:

Pinterest je neke vrste bulletin board sistem – oglasna deska, kamor pripenjaš zanimive stvari – v tem primeru fotografije in video posnetke, ki so lepe/popolne, in pogosto se vprašaš, ali to resnično obstaja…Zakaj je to pomembno – zaradi demografije (vir)!

 • Po podatkih Facebooka in Appdata je 97% uporabnikov Pinteresta ženskega spola in največ jih je v letih med 25 in 34
 • Najbolj zanimive kategorije Pinteresta v ZDA: obrt, darila, hobi/prosti čas, notranje oblikovanje, modni oblikovalci/zbirke.

Če povzamem na kratku – uporabnik se vpiše v Pinterest, ustvari svoj board in nanj pripenja pin-e. Uporabniki lahko repinajo zadeve, oz. jih komentirajo in delijo z ostalimi. Viralnost Pinterest doživi ravno s tem deljenjem informacij na Facebooku in ostalih družbenih omrežjih.  Posledično je doseg vsakega pina lahko precej velik, kar pa je izhodišče za to, da bi se pojavljala podjetja na Pinterestu. Sam sicer tega še ne vidim v tej fazi, ker v tem primeru postane Pinterest samo še eno izmed spletnih mest, ki je namenjeno masovnemu spamanju.

Sam sem uporabnik Pinteresta že od samega začetka – http://pinterest.com/had/ ko je bil še v beta fazi in sploh ni bil odprt za javnost. Priznam, nikoli ga nisem povsem razumel in tudi vsa fama, ki se zadnje časa dogaja okoli njega se mi zdi preveč napihnjena.

Na dolgi rok bomo videli na dolgi, kako jim bo uspelo – kot primer, Flickr jim je že onemogočil “pinanje” nekaterih fotografij iz Flickrja (vir), ker vseeno se morajo spoštovati tudi avtorske pravice na spletu, kajne!

p.s.: če kdo potrebuje invite za Pinterest, naj pusti spodaj komentar s svojim elektronskim naslovom in ga takoj pošljem!

10 Responses to Pinterest – družbeno omrežje polno čudovitih fotografij

 1. Marija pravi:

  Kolikor sem opazila pri svojem brskanju, ga zelo rade uporabljajo Američanke, stay at home mums, ki objavljajo gor rezultate svojega brskanja po spletu, blogerke, sploh tiste, ki kuhajo, ipd. Nekatere si na tak način ustvarijo ‘wish list’, kaj bi rade imele, kaj jim je všeč, ipd. Mene ni pritegnilo, zaradi preobsežnosti, kar naenkrat se zgubiš v tem :)

 2. coprnca pravi:

  se priporočam za invite, da grem mal pofirbcat (coprnca at gmail). kaj je blo pa to k sm zadnje čase nekje zasledila, da imajo kao v pravilih tako napisano, da oni ne odgovarjajo če ti neki resharaš, in te v bistvu lahko avtor tega toži, ker posreduješ/objaviš/izpostaviš njegovo delo (čeprav se ve čigavo je in od kje)?

 3. Lucifix pravi:

  @coprnica res je:

  http://techcrunch.com/2012/03/20/copyright-issues-could-spur-changes-to-pinterests-terms-of-use-and-pin-etiquette/

  Sem ga malo sprobaval in v začetku te res hitro zasvoji, sploh ker ponavadi hitro po tvoji objavi ostali začnejo pinat tvojo “najdbo”.

  Je pa res, da je “informacij” ogromno in res težko spremljaš vse kar se gor dogaja, zato je najbolje, da si najdeš nekaj followersov, ki so najbolj zanimivi in slediš samo njim. Ob prevelikem številu le teh lahko kar pozabiš, da boš lahko pregledal vse pine.

 4. maja pravi:

  Js bi invite prosim, da ceknm zarad firbca tud:) tenkju

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.