Dva slogana, dveh različnih trgovskih verig v Sloveniji, s katerimi trgovca nagovarjata Slovence, da kupujemo izdelke slovenskega porekla ravno pri njima. Spoštujmo slovensko – Tuš, Slovenija, moja dežela – Spar, na žalost za Mercator nisem našel slogana, ampak nekaj v slogu – tako slovenski, kot Mercator?! Seveda so se povsod potrudili, da bi obrazložili, zakaj se gre pri celotni stvari:

V Tušu želimo s kampanjo »Spoštujmo slovensko« kot odgovoren slovenski trgovec prispevati svoj del ustvarjanju novih priložnosti za razvoj slovenskega gospodarstva. (vir)

Z oznako Slovenija, moja dežela smo olajšali nakup vsem kupcem, ki prisegajo na slovenske izdelke po ugodni ceni, saj so ti odslej označeni na policah in še bolj opazni.
Zaupanje v izdelke znamke Spar

  • pomemben del Sparove ponudbe so izdelki slovenske proizvodnje
  • pri znamki Spar zato sodelujemo s priznanimi podjetji v Sloveniji
  • (vir)

Jeap, poskušajmo pritisniti na nacionalni ponos in poskušajmo prodajati slovenske izdelke, v vse skupaj pa še vplesti številke o tem, koliko ljudi je posledično povezanih s tem. In ljudje bodo drveli v vaše trgovine in kupovali slovenske izdelke, čeprav bodo dražji od ostalih – pri kvaliteti pa se itak ne bo poznalo!

Sam podpiram slovenske proizvajalce, vendar samo dokler dobim kvalitetne izdelke za enako ceno, kot dobim ostale izdelke. Na žalost se moj patriotizem in čut za slovenskost konča pri cenah – kot verjetno pri večini Slovencev. Vendar je tudi res, da slovenske izdelke kupujem rajši direktno pri proizvajalcu, kot pa v trgovskih verigah.

Dejansko obstaja razlika med sadjem in zelenjavo, ki jo dobim pri Zelenem zabojčku, ali pa če isto sadje in zelenjavo kupim v trgovskih središčih in je slovenskega porekla. Slednja zdrži neskončno dlje časa v hladilniku – paradižnik, ki se mi je skril v hladilniku je bil po 42-dneh še vedno skoraj povsem enak, kot je bil na začetku svoje kariere. In nihče me ne bo prepričal, da imam tako kvaliteten hladilnik (ni slovenskega porekla).

Pri vsem tem poudarjanju slovenskega porekla hrane se mi zdi smešno še nekaj – namreč vse tri trgovske verige. Tuš. Mercator in Spar, so se odločile za takšno vrsto promocije, vendar ko se peljem mimo Hoferja tudi Hofer ima – Kakovost iz Slovenije, Lidl trgovin, ki ne stavijo na lokalpatriotizem, vedno vidim povsem polna parkirišča! Je to zgolj naključje? In zaenkrat še nisem opazil, da bi slednji dve trgovski verigi oglaševali slovenske izdelke?! Se motim?