Nokia Lumia 800 je dolgo pričakovan telefon Nokie (predstavili so ga že lansko leto, na naš trg pa je prišel pred parimi dnevi, pri mobilnih operaterjih bo na voljo v začetku aprila), na katerem teče operacijski sistem Windows Phone. Sam telefon je precej podoben svojemu predhodniku Nokii N9, vendar je njegova vsebina precej bolj “nabildana” in v svojem drobovju skriva:

  • 1,4-gigaherčni
  • 16G pomnilnika, 512Mb RAM-a
  • AMOLED zaslon, 3,7 inčni in ločljivosti 800 x 480
  • 8Mpx kamera s Carl-Zeiss lečami in zaslonko f/2.2
  • 9,5 ur pogovorov prek 3G
  • ostale specifikacije

Glede na to, da sem zadnjih precej let lastnik iPhonetov, pred tem pa sem si lastil (med drugim) Blackberrya, Samsunga, različne Nokie, Sony Ericssone, itd.., so mi prvi koraki z novim Windows Phonom precej smešni – namreč stvari so drugače razporejene, kar mi sicer ne povzroča težav, ampak ni točno tisto, kar sem do sedaj bil navajen.

Telefon je oblikovno zelo lep – narejen je “brezšivno”, oz. iz enega kosa, kar se mu tudi pozna. Testni telefon je barve magenta, kar pomeni da je skoraj roza in pritegne marsikateri pogled. Nekaj več tipk ima kot iPhone, kar se mi je zdelo precej čudno, ampak operacijski sistem Windows teče na telefonu zelo tekoče – nisem še naložil vseh mogočih in nemogočih aplikacij, ki obstajajo za ta telefon – to me še čaka v naslednjih nekaj dneh, ko upam, da ga bom stestiral bolj v detajle.

Prvi občutek s tem telefonom je, zame presenetljivo, zelo dober! V bistvu kot je rekla moja boljša polovica, ta telefon bi lahko ona zamenjala za iPhone – no, s tem se sicer jaz ne strinjam povsem – namreč celoten “ekosistem”, ki ga imam na telefonu mi omogoča precej preprosto delo in posledično ga ne bi šel menjati.

Oz. z drugimi besedami – Nokia Lumia 800 obeta! Več pa v naslednjih dneh!