Peticija za odpravo državnega financiranja rimskokatoliške cerkve

Referendum je padel, za kar mi je iskreno žal in ne bom iskal izgovorov za to. Pač Slovenija se je odločila, kot se je in s posledicami bomo morali sami živeti naprej. Mi je pa všeč spletna pobuda za ločitev države od cerkve, ki vabi k podpisu peticije za odpravo državnega financiranja rimskokatoliške cerkve in jo je do sedaj podpisali že preko 20.000 državljanov.

Aha, zakaj mi je všeč. Na zadnjem soočenju pred referendumom smo slišali, da organizacije kot so Amnesty International in podobne dobivajo denar od države in na račun tega delajo kampanjo ZA družinski zakonik. No, na spletnem mestu http://www.locitev-drzave-cerkve.org/, kjer lahko podpišete tudi omenjeno peticijo, so bolj zanimivi podatki, ki se jih da preveriti v Supervizorju:

Obdobje: 2003–november 2011 – so župnije, njihovi zavodi in vse ostalo, kar še sodi zraven prejeli 133.927.010,54 eurov. Jeap, precej velika številka, vendar je potrebno upoštevati, da ljudje dajo veliko denarja v pušice, da je treba plačati žalne maše, itd… Številke so enormne (vir).

Če se najdete v spodnjih besedah, potem vabljeni na podpis peticije na spletno mesto – http://www.locitev-drzave-cerkve.org/

V tej državi je porušen osnovni red – ne spoštuje se niti ustava. Zato smo se svobodomiselni, napredno naravnani državljani Republike Slovenije (verni, ateisti, agnostiki in drugače nazorsko orientirani) združili s ciljem, da DOSEŽEMO SPOŠTOVANJE 7. ČLENA USTAVE, KI ZAPOVEDUJE LOČENOST DRŽAVE IN CERKVE.

 1. Če je pobuda sama po sebi legalna in morda celo legitimna, je blazno nestrokovna in pristranska. Prihodki cerkve, navedeni na spletni strani, so pavšalno sešteti prihodki organizacij, ki s cerkvijo nimajo nič ne v pravnem, ne v finančnem smislu (npr. slovenska skavtska organizacija).

  Da je zmeda in pristranskost popolna pa so navedeni prihodki kar povzeti iz Supervizorja, brez upoštevanja, da gre večinoma za prihodke, pridobljene na javnih razpisih s področja medijev, izobraževanja, ….

  Skratka, šlamparija, ki temelji samo na sovraštvu, ne pa kakšnem utemeljevanju. Nasprotniki RKC ste me kar malo razočarali, sem pričakoval več :)

  1. ali naj se obrnem na cerkev za te podatke o tem koliko denarja ji je drzava namenila?

   1. Razumem tvojo dilemo in se strinjam, da bi finance RKC lahko bile bolj transparentne (moje osebno mnenje). Ampak cilj ne posvečuje sredstev in od tebe bi pričakoval vsaj nek disclamer, kjer bi navedel pomisleke o verodostojnosti podatkov. Recimo, Slovenska Karitas je od države (verjetno preko razpisov) prejela 3.830.271 EUR. Ali je res pošteno to šteti pod prihodek RKC?

    1. Supervizor je zanimivo orodje – tudi o tem je bilo ze precej debate. Namreč omogoča prav lepo manipulacijo s številkami, predvsem pa omogoča končno pregled stvari na enem mestu.

     Kako kdo interpretira podatke, pa je odvisno od posameznika, ampak kot sem že omenil – manipulacije so možne

  2. Sej tanov DZak je bil pa da bojo geji lahko posvajal vsepovprek zato da postene krscanske druzine ne bodo mogle.

   Mislim da smo si bot.

    1. Point je da se gremo politiko, ne tekmovalno debato. Vse kar rabis je apel na custva, s katerim se poistoveti dovolj ljudi in si zmagal.

     Never let facts get in the way of a good story ;)

 2. O strokovnosti izračuna itak vse pove zadnji stavek: VI PA NE POZABITE, DA BOSTE MORALI DELATI DO 65 LETA,…..!!!!

  Večji del denarja s tega spiska gre dejansko za izobraževalne ustanove, vrtce, šole?

 3. Gre torej za predlog povracilnega ukrepa: ker se ne strinjate s prelogi “naprednih sil”, vam je treba ukiniti financiranje. Aktivni katoliki (oziroma Cerkev) so seveda v Sloveniji najbolj “priljubljena” manjsina, nad katero je treba stresti pogrom.

  Sledi lahko le se zapiranje vseh drugace mislecih v koncentracijska taborisca.

  Tako imenovane “napredne sile” v Sloveniji so najvecji sovraznik same sebe: kot so v kampaniji dokazovali, da so v resnici sami izvir nestrpnosti (drugace mislece zmerjajo npr. z zagamanci itd.), po zasluzenem referendumskem porazu z zmerljivkami tistim, ki so si drznili glasovati proti, nadaljujejo ter jim grozijo s povracilnimi ukrepi.

  V krizi se je seveda najbolj pripravno spraviti na manjsine, in katoliska Cerkev je tu pripravna in ideolosko-politicno korektna tarca.

  Z vsem tem tako imenovani “naprednjaki” v Sloveniji le dokazujejo, da so sami med vsemi najbolj nestrpni in najvecja nevarnost totalitarizma v Sloveniji.

  Na zalost je se enkrat res, da so tisti, ki vpijejo “kraja”, sami najvecji tatovi, tisti, ki vpijejo “nestrpnost”, sami najvecji nestrpnezi, in tisti, ki vpijejo “fasizem”, sami najvecji fasisti.

Komentarji so zaprti.