Philips Fashion Week Ljubljana 2012 – fotografij ni

Letošnji zapis o Philips Fashion Weeku Ljubljana, ki je potekal zadnje tri dni v Kino Šiška, bo na žalost brez mojih fotografij (sicer pa si jih lahko ogledate na spletnem mestu Elle). Sam sem se udeležil včerajšnje modne revije ob 21. uri, kjer so se predstavile znamke – JSP (Jelena in Svetlana Proković), Marjeta Grošelj, Garevski (Zoran Garevski), Nina Šušnjara, NatasaHrupic (Nataša Hrupič), Akultura (Alenka Globočnik), Natasa Persuh (Nataša Peršuh).

Najprej pohvale organizatorjem, ki so uspeli prireditev dvigniti na zavidljivo raven, predvsem pa so zoper pripeljali modni dogodek, na katerem ni manjkal nihče od tistih, ki se radi prikažejo pred kamero, v Ljubljano. Bravo! Prireditev je bila pokrita z live videostreamom, za tiste doma, kot tudi na Twitterju. Da o številnih fotografih, ki so se drenjali za fotke, niti ne pišem (in to je razlog, da jaz nimam fotografij).

Ker sam ne sodim med ljudi, ki razumejo modo, niti med “fashioniste”, kot se je v zadnjem času oklicalo precej ljudi v Sloveniji, mi je bilo tudi dogajanje na modni pisti precej drugačno. Ampak grem lepo po vrsti.

Oblačila obiskovalk – prav zanimivo je videti nekatere ženske, ki so se oblekle za modno revijo zelo elegantno, v večerno toaleto, ko pa poleg njih sedijo ženske, ki svojemu outfitu niso posvečale pozornosti, oz. so bile oblečene precej športno – da ne bo pomote, sem presenečen nad tem, kako je bila večina žensk oblečena. Moške bom na tem mestu rajši preskočil, saj trenirke in podobne stvari dejansko ne sodijo na takšno modno revijo!

Ženske torbe – ženske v prvi vrsti ob modni pisti in njihove torbe. Ja, dobesedno torbe, v katero bi lahko spravile dve “čivavi”, ali pa vsaj eno “kišto pira”. In jaz sem bil prepričan, da k večerni toaleti sodi elegantna, majhna večerna torbica. Živel sem očitno v zmoti, saj je treba k “pidžama” outfitu nase navleči največjo torbico, kar jo oseba premore.

Ženski čevlji – tukaj pa priznam, da sem bil presenečen zelo pozitivno, saj je večina žensk, ki sem jih pogledal pod noge imela obute elegantne čevlje z visoko petko. No, seveda jih je bilo precej tudi v balerinkah, ampak tudi to razumem, saj 10 in več centimetrske petke pač niso nekaj najbolj udobnega, predvsem pa je odvisno od vsake ženske, če ji le to paše na nogo. No, vsaj pri čevljih ne morem pizdit!

In tako nekako sem zaključil z obiskovalci prireditve, si bom pa za sekundo vzel čas in zapisal še mnenje o modni reviji. Vendar moram še enkrat poudariti, da nimam pojma o modi, saj je zame moda Diorjeva črna oblekca, ki bi jo morala imeti vsaka ženska v svoji omari, čevlji Stuarta Weitzmana in Hermes Birkin torbica – brezčasni predmeti, ki niso nosljivi samo eno sezono, ampak pridejo ženski prav skozi celo njeno življenje, če le ohranja svojo postavo.

Modna pista in dekleta na njej – razume, da so avtorji kreacij želeli, da ljudje opazujemo samo kreacije na modelih, vendar meni osebno se prekrivanje, oz. zakrivanje obraza ne zdi niti najmanj zanimivo. Namreč zanima me, kako se počuti ženska, ko nosi kreacijo modnega oblikovalca in to je najlažje videti na njenem obrazu. Škoda, ker pri parih kreatorjih le tega ni bilo vidnega. Nekako si ne predstavljam Kate Moss, da ji nekdo pokrije obraz in jo da na modno pisto (pa vendar se je verjetno to tudi že zgodilo, kajne?)

Drža na pisti – druga stvar pri teh dekletih na modni pisti, ki mi je padla v oči je bila njihova drža. Namreč prelom v pasu in drža nazaj, kot da bi jih bilo strah, da bi jim kakšna kapljica padla na rit. Ampak verjetno so jih tako naučili in prav je tako, iz mojega zornega kota pa je bilo to za videti precej smešno. Hoje ne bom omenjal, kajti preveliki čevlji in vratolomne petke naredijo svoje in predvidevam, da so dekleta bila precej mlada?!

In še zadnja stvar – oblačila, ki so jih prikazali oblikovalci so bila sicer nekatera precej drzna, ampak ne vem, če bom kdaj katero od teh kreacij res videl na ženski v Ljubljani? Mogoče se motim, ker kot sem že omenil parkrat, se na modo ne spoznam – če je modna revija namenjena predstavitvi norih idej, potem je bila Nina Šušnjara še najbližje temu, vendar če kdaj vidim kakšno žensko v njenih “reptil” cunjah, se bom ustrašil in pobegnil. Garevski ima sicer dokaj všečne stvari, vendar vse hlače naj bi bile letos prekratke, ali pa 7/8? Mogoče za kak sprehod ob morju, ali pa zvečer za na pijačo. Za ostalo pa jaz ne bi nosil tega.

Suma sumarum – prireditev je uspela, vsi slave željni so se pokazali pred objektivi in kamerami in gužva je bila zopet velika. Ampak še enkrat – bravo organizatorjem, ker imajo jajca delati takšno prireditev v Sloveniji!

Lanskoletne fotografije Philips Fashion Weeka Ljubljana

    1. zato sem na to opozoril precej krat v samem zapisu :) laik na tem podrocju :)

    1. ce necesa ne stekam, me to ne omejuje, da ne grem pogledat??! tudi opere ne stekam, pa grem na predstave..

Komentarji so zaprti.