Make it count videoposnetek, kjer je uporabljen citat Eleanor Roosevelt, mi včeraj cel dan ni dal miru. Prekleto veliko resnice se skriva v tem citatu – Do one thing every day that scares you. Strah nas je, bežimo pred stvarmi, ne upamo se soočati z njimi. Lažje nam je, če gre življenje nekako svojo pot mimo nas in mi ne poskušamo spreminjati lastnega sveta, ampak poskušamo vplivati na ves preostali svet – veliko bolj preprosto je in manj smo prizadeti, če smo se odločili napačno. Ker nočemo daljših poti, ker se bojimo sprememb, predvsem pa ker si ne želimo spreminjati svojih utečenih smernic. Rajši ostajamo na mestu, oz. se sučemo v začaranem krogu, iz katerega težko najdemo izhod. Živimo v kletkah, ki smo si jih sami postavili, kljub temu, da je okoli nas svet, ki nas čaka, vabi…

Vse to je v človeški naravi, bi lahko napisal. Pa vendar ni povsem tako. Namreč človek lahko sam, zavestno, spreminja stvari. Včasih potrebuje le drobno vzpodbudo, da se sploh začne zavedati tega. In zame je bil včerajšni ogled zgoraj omenjega videoposnetka precej dobra vzpodbuda, da se soočim s stvarmi, pred katerimi sem se rajši skrival, oz. se nisem soočal z njimi v tistem trenutku, v katerem bi se moral. Ne gre samo za fizična dejanja, čeprav upam, da bom par svojih povsem fizičnih strahov s to “mantro” premagal.

Tukaj se gre za stvari, ki jih imamo ljudje v sebi in jih ne delimo z drugimi, oz. katere potiskamo nekam daleč zadaj, ker si ne želimo, da bi koga s tem prizadeli. Vendar v končni fazi sami s seboj živimo do konca življenja, vse ostalo so zgolj kometi, ki pridejo blizu in se od nas odbijejo, oz. jih sami uničimo, ali pa z njimi zaživimo. In vse to tvori naša življenja. In strahovi so veliko manjši, ko se soočimo z njimi. Včasih so potrebni majhni koraki, ker nam je to lažje, drugič pa se je potrebno odločiti za skok, čeprav se nisi prepričal o globini vode.

#makeitcount ima v bistvu še precej globji pomen, kot sem včeraj omenil v zapisu Make it count – viralni video za Nike – v bistvu lahko to pomeni novo mantro za sodobni svet, ki se ga ljudje, v hlastanju za bogastvom in vsem ostalim sranjem, čisto premalo zavedamo!!