Ne, jaz nisem Janez Janša in že to, da sem to napisal v naslovu, mi je bilo precej težko. So pa trije umetniki, Emil Hrvatin, Davide Grassi in Žiga Kariž, pred leti spremenili svoja imena in se sedaj imenujejo  Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, ter se včlanili v stranko SDS. S svojim preimenovanjem so polnili naslovnice raznih časopisov, prav tako pa povzročili precej zanimivih situacij na razstavah svojih osebnih dokumentov. In verjetno so si nakopali precej jeze s strani nekaterih ljudi, ki so trenutno na ablasti.

Sedaj so se umetniki odločili, da posnamejo film, zaradi katerega boste spet poguglali svoje ime, kot so sami napisali na letak, ki sem ga pred dnevi dobil. In ker me takšne stvari vedno intrigirajo, sem seveda preveril za kaj se gre v tem primeru. Na spletnem mestu – http://www.mynameisjanezjansa.com/ je napisan koncept filma:

Ime. Vsak ima ime. V dokumentarnem filmu posamezniki, umetniki in akademiki z vsega sveta spregovorijo o pomenu in namenu osebnega imena z vidika posameznika in družbe. S slikovitimi primeri iz zgodovine, popularne kulture in ‘običajnega’ življenja so prikazani razlogi in vzgibi za spremembo imena. Ti gledalca pripeljejo do preimenovanja, ki je odmevalo v Sloveniji in zunaj njenih meja.

Glede na to, da vemo kakšno je stanje na področju filma v Sloveniji, so se zgoraj omenjeni Janezi Janše odločili, da bodo sredstva pridobili s crowdfundingom, ki je v tujini že precej časa v uporabi in je precej uspešen pri zbiranju denarja.

Če želite videti film Jaz sem Janez Janša, potem lahko pomagate s svojo donacijo preko spletnega naslova http://www.verkami.com/projects/1752-my-name-is-janez-jansa, kjer lahko prispevate zneske od 12 eurov, do 3.700 eurov, za kar boste “nagrajeni”:

Postanite ekskluzivni lastnik triptiha »Triglav na Triglavu« (iz serije treh – eden je del stalne zbirke Muzeja sodobne umetnosti Metelkova) s certifikatom in podpisi treh avtorjev + kot ‘koproducent’ boste navedeni v odjavni špici filma, na spletni strani in družbenih omrežjih filma + prejeli boste pet DVD-jev s filmom »Jaz sem Janez Janša« s podpisom treh umetnikov s tem imenom + vse štiri različne ekskluzivne filmske majice + vse tri knjige z osebnim posvetilom in avtogrami treh umetnikov: »Janez Janša Biografija« (v SLO jeziku), ki se pojavi tudi v filmu, »Name Readymade« (ANG jezik) z eseji sodelujočih v filmu in »Signature« (SLO & ANG) treh umetnikov z imenom Janez Janša + prejeli boste kopijo »Pisma premierju Janezu Janši«, ki se pojavi v filmu, s podpisi treh umetnikov (na voljo v SLO ali ANG jeziku).