Če boste kdaj na otoku Ischia, potem morate obvezno, preko Ischia Ponte, iti na Aragon Castle / grad Aragon – tista zadeva, ki je na vseh razglednicah otoka Ischia. Vstopnina na grad je sicer 10 eurov, vendar vas skoraj na vrh “gore” pelje dvigalo, do katerega dostopate preko podzemnega hodnika. Jeap, impresiven je že ta detajl, da o vsem ostalem niti ne izgubljam preveč besed. Če želite, greste lahko tudi peš na vrh in uživate v nekih povsem drugačnih časih, ki so na tem gradu.

Za ogled gradu, ki se dviga iz Tirenskega morja, in vsega ostalega, kar spada v njegov okvir boste potrebovali minimalno 3 ure, vendar je vredno. Otoček, se dviga 113 metrov nad morje. Grad Aragon je bil zgrajen leta 1441, ko je Alfonso d’Aragon na vrhu ruševin stare utrdbe iz leta 474 pred našim štetjem naredil grad, ki je služil za zaščito prebivalec Ischie pred napadi piratov.

Ogledati si lahko tudi podzemne grobnice in razstavo mučilnih naprav, ki so jih uporabljali v tistih časih – nič kaj prijeten pogled!

Še bolj zanimivo zadevo o tem gradu pa sem našel na spletnem mestu National Geographica:

Znanstveniki, ki obiščejo otok, pa si prihajajo ogledovat, kakšno bo življenje v prihodnosti. Zaradi posebnega geološkega pojava na tem območju morje okoli otoka Castello Aragonese ponazarja razmere, kakršne bodo vladale v morjih po letu 2050. CO2, ki se v mehurčkih dviga iz fumarol na morskem dnu, se raztaplja v morski vodi, pri čemer nastaja ogljikova kislina. To je razmeroma šibka kislina, ki jo ljudje vsakodnevno uživamo z gaziranimi pijačami. A pri večjih koncentracijah te kisline morska voda lahko postane jedka.

Definitivo vredno ogleda!!