Pred dvema dnevoma je Koordinacijski odbor za državne proslave pokazal svoj pravi obraz in odnos do kulturnih ustvarjelec in same kulture, ko je poslal Vabilo kulturnim ustvarjalcem k sodelovanju pri organizaciji in izvedbi državnih proslav v letu 2012 (vir) in v njem zapisal:

Vlada RS je sklenila, da bo v letu 2012 organizirala dve državni proslavi, in sicer proslavo ob dnevu državnosti ter proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pred državnima proslavama bosta potekali tudi slavnostni seji državnega zbora.
Navedena praznika obeležujeta dva najpomembnejša dogodka v zgodovini samostojne Slovenije, zato smo v okviru koordinacijskega odbora za državne proslave prepričani, da sodelovanje na njih za umetnike predstavlja posebno čast in izziv ter hkrati omogoča tudi svojevrstno promocijo.
Koordinacijski odbor za državne proslave vabi k sodelovanju vse kulturnike in umetnike, ki so pripravljeni soustvarjati obe proslavi in se pri tem odpovedati honorarju.
….

Drži, dejansko so to poslali kulturnim ustvarjalcem in jim ponudili za “promocijo” možnost ustvarjanja predstave. Seveda se mora vsak sodelujoči prijaviti na razpis in podati ideje in vse ostalo. Precej podobna zgodba kot pri fotografiji – saj te bomo podpisali in boš imel “full hudo reklamo” in potem bodo vsi hoteli kupovati tvoje fotke. Bullshit! Vsaka podobnost z delovnimi brigadami iz časa socializma je zgolj in samo plod vaše domišljije – Janez že ni tak!

Tole zgoraj se mi zdi popolno razvrednotenje dela ustvarjalcev proslav – ki jih sicer, roko na srce, preskočim, ker se že vnaprej zavedam kakšne bodo – umetniške instalacije, ki jih sam ne razumem. Čeprav otvoritev EPK 2012 – Maribor 2012, Evropska Prestolnica Kulture je bila nekaj povsem drugačnega in sem preprosto užival v njej. Tudi proslava ob dnevu državnosti 2010 – Jurij Zrnec in Igor Gajič rispekt mi je bila všečna! Ampak nazaj k samemu vabilu in odnosu!

Konec junija je prva proslava, ki naj bi jo ustvarjalci ustvarili brezplačno, za promocijo in “izgradnjo imena”. Ti šment, jaz sem bil prepričan, da priprave na takšno proslavo trajajo precej dlje časa. Predvsem pa da se takšne proslave tudi iz logističnega vidika ne da narediti v mesecu dni! Namreč, bi razumel če bi bil tole razpis za pripravo proslave naslednje leto – tole se mi pa vse skupaj zdi precej “neslana” šala, oz. 1. aprilska šala. Jebiga, pač ne bo proslave, tako kot ne bo kakšnega prostega dne, tako kot bodo še marsikaj spremenili taisti, ki so sedaj na ablasti.

Celoten odnos se mi zdi precej “pišmeuhovski” in dejansko prikazuje situacijo, ki je na področju kulture prisotna v Sloveniji. Me zanima, če bodo ti ustvarjalci proslave, ki se bodo prijavili na razpis lahko šli v Mercator po hrano za svoje otroke in jo bodo dobili, ker so ustvarili proslavo za dan državnosti in imajo prepoznavnost!

In kdo sestavlja ta famozni Koordinacijski odbor za državne proslave, ki ga je vlada določila 29. marca 2012:

 • predsednik odbora: dr. Božo Predalič, generalni sekretar Vlade Republike Slovenije
 • mag. Uroš Krek, na predlog Urada predsednika Republike Slovenije, član,
 • Katarina Ratoša, na predlog Državnega zbora Republike Slovenije, članica,
 • Nika Dolinar Divjak, na predlog Kabineta predsednika Vlade Republike Slovenije, članica,
 • Ivan Biščak, na predlog Ustavnega sodišča Republike Slovenije, član,
 • Valentin Hajdinjak, na predlog Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, član,
 • polkovnik Valter Vrečar, na predlog Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, član,
 • Vojislav Šuc, na predlog Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, član,
 • Alenka Klepac, na predlog Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije, članica,
 • Zofija Hafner, na predlog Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije, članica,
 • Aleksander Zorn, na predlog Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije, član,
 • Alenka Loboda, na predlog Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Republike Slovenije, članica,
 • Ksenija Benedetti, na predlog Protokola Republike Slovenije, članica,
 • Slavko Kmetič, na predlog Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, član,
 • mag. Nataša Bušljeta, na predlog Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, članica,
 • Stojan Auer, na predlog Generalnega sekretariata Vlade Republike Slovenije, član,
 • dr. Iztok Purič, na predlog JGZ Brdo, član.

Mogoče kontra predlog za našo drago vlado – glede na to, da ste predstavniki ljudstva, zakaj ne bi do konca mandata delali zastonj, za svojo lastno promocijo in v lastno veselje? Saj ideja sploh ni tako napačna, kajne?