Republika San Marino, je “žepna državica”, s površino 61km² in okoli 30.000 prebivalci – predvidevam, da ima kar nekaj Slovencev večje parcele okoli svojih domov. San Marino, ki se razteza okoli gore Titano na nadmorsku višini 750 metrovj, je 20 minut oddaljen od Riminija in obale, je znan po svojih gradovih (definitivno priporočam ogled vseh treh “Towerjev” in zbirke orožja v njih), predvsem pa po neskončnem številu trgovinic s “fukci” (stvarmi, ki jih kupiš in nikoli niti ne opaziš, če jih izgubiš), parfumi, torbicami in znamkami – vendar vedno znova se sprašujem, ali je vse “fejk”, ko vidim smešno nizke cene v izložbah. Prav tako je San Marino raj za vse ljubitelje orožja – neskončno število nožev takšnih in drugačnih oblik in tudi strelnega orožja.

San Marino ima precej dobro organizirana parkirišča, kajti v notranjost mesta se ne da priti z avtom – sem poskusil, vendar mi ni uspelo kot v Rimu, prav tako pa ima mesto tudi vzpenjačo. Ko iščete parkirno mesto, pojdite čim višje, saj boste prej v samem mestu (imajo pametno označena parkirišča s številkami od 1 – 15? in 1 je najboljše). Poleti je v San Marinu vroče – tudi sedaj je bilo precej in edina stvar, ki me je motila v tem mirnem mestu so bile trume italijanskih otrok, ki so jih učitelji pripeljali na ekskurzijo – vpitje in gužvanje pač ni več zame očitno!

Ogled San Marina ne vzame veliko časa, je pa definitivno zanimiv za videti. In ko se vračate iz “hriba” proti morju, svetujem da se ustavite v kakšnem outlet centru, kjer so nekatere stvari res ugodne.