Preden sva šla v Italijo, na počitnice, sem naredil precej dobro raziskavo o mobilnem internetu, prenosu podatkov, predvsem pa o cenah v Italiji. Namreč hoteli v Italiji, kljub temu da imajo v opisu WiFi, so malce bolj čudni pri teh stvareh. In sam si pač ne znam predstavljati počitnic brez 24/7 dostopa do interneta – ja, se zavedam, da to ni kul in se zavedam, da sem odvisnik!

In ko sem delal “raziskavo” o mobilnem internetu, sem ugotovil, da je najbolj ugodna ponudba TIM Mobile, kjer sem v njihovi poslovalnici (v vsakem mestu) v Firencah, ob predložitvi osebnega dokumenta dobil SIM kartico in vključen prenos podatkov 1GB za čas enega mesec – za ceno 14 eurov. Imeli so neko ekstra ugodno ponudbo, sicer je SIM kartica 10 eurov in prenos 1GB podatkov z vključitvijo 9 eurov. Zraven sem lahko vklopil še cenejše klicanje (ki ga seveda nisem niti za sekundo uporabil in cenejše pošiljanje SMS-ov – ampak za oboje sem rajši uporabljal Vox.io – cenejše pa še plod domačega znanja!). Prenos podatkov 1GB je potrebno izkoristiti v enem mesecu in če želite nadaljevati z uporabo, se samo kupi “bon” in napolnete svoj račun.
Drobni tisk – če v enem tednu prenesete več kot 256MB podatkov, se vam hitrost dostopa do interneta zniža na 64kB/s (kar je za marsikoga lahko precej pomemben podatek, ampak kot boste ugotovili, povsem nepomemben).

Ker sem sam uporabljal iPhone 3GS sem prosil za normalno SIM kartico, sicer imajo tudi micro SIM. In kar je še super je, to, da mi je zadeva začela delovati, brez kakšnih dodatnih nastavitev, takoj ko sem vtaknil kartico v telefon.

Je, dostop do interneta v Italiji preko mobilnih naprav je precej čudna zadeva. Namreč to, da je Edge prenos v večini primerov hitrejši od 3G prenosa (kar je teoretično nemogoče) je v Italiji precej pogost pojav. Tudi to, da sploh ni prenosa podatkov je nekaj običajnega in vas ne sme presenetiti.

Ko sem delal teste hitrosti prenosa podatkov, sem ugotovil, da imamo v Sloveniji ohinsploh hitro omrežje v primerjavi z njimi. Hitrosti so bile tako nizke, da raje nisem objavljal teh informacij. Prav je, da uporabniki, ki gredo v Italijo to vedo in da se prilagodijo tem razmeram. Sam sem bil namreč precej šokiran in le stežka sem prebavljal 2KB/s prenosa podatkov ponoči, ko je v hotelu strela “odnesla” router (kao!).